Πολιτισμός

Cinema

Επιστρέφει στη «Βηθλεέμ» ο «Καζαντζάκης»

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018, 9:00 μμ, Πύλη Βηθλεέμ

Νέα προβολή μετά από παράκληση Ηρακλειωτών για την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού στις πρώτες προβολές της ταινίας “Καζαντζάκης” του Γιάννη Σμαραγδή, και μετά από παράκληση πολλών Ηρακλειωτών για συνέχιση των προβολών, η ταινία θα προβληθεί ξανά σήμερα Κυριακή, στις 9 το βράδυ, στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο “Βηθλεέμ”. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Με την προβολή αυτή ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου “Βηθλεέμ”, που φέτος, σε διάρκεια δύο μηνών, προσέλκυσε περισσότερους από 15.000 θεατές - συμμετοχή ρεκόρ από την έναρξη λειτουργίας του.

Η ταινία “Καζαντζάκης” γνώρισε την αγάπη 240.000 θεατών που την επέλεξαν και την παρακολούθησαν στις χειμερινές αίθουσες της χώρας και στη συνέχεια πήρε μέρος στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Χιούστον στην Αμερική, από όπου επέστρεψε φορτωμένη με πολύτιμα βραβεία!

Τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας και τρία ακόμα μεγάλα βραβεία: αυτό της μουσικής για τον Μίνω Μάτσα, φωτογραφίας για τον Άρι Σταύρου, καθώς και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη.

Το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στον Οδυσσέα αποδόθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου του Φεστιβάλ. Επίσης η ταινία διακρίθηκε και για δύο υποψηφιότητες. Συγκεκριμένα στην τελική πεντάδα του γυναικείου ρόλου η Μαρίνα Καλογήρου για τον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη και στην τελική πεντάδα β’ ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης για την ερμηνεία του στον ρόλο του Ζορμπά.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Νίκη Σταύρου, δικαιούχου των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του Καζαντζάκη, η οποία παραχώρησε τα δικαιώματα του βιβλίου “Αναφορά στον Γκρέκο”, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το σενάριο της ταινίας Καζαντζάκη: «Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το “σαρανταπληγιασμένο σώμα του” στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του».

Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: «Μια από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί ν' αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να ’ναι άνοιξη, να φυσάει αλαφρό αγεράκι και ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο· δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πως γίνεται να ’ναι αλλιώς ο Παράδεισος. Τι ’ναι ο κόρφος του Παράδεισου μπροστά στην ελληνική τούτη, καμωμένη από νερό, πέτρα και δροσερό μελτέμι, αιωνιότητα;».

Αυτό τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία στο εξωτερικό.

Σχόλια