Διήμερο με άρωμα Ιωνίας στο Ηράκλειο, παρουσία του Μητροπολίτη Βρυούλλων…

Πολιτισμός
Διήμερο με άρωμα Ιωνίας στο Ηράκλειο, παρουσία του Μητροπολίτη Βρυούλλων…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημέρες Σεπτεμβρίου του 1922 ήταν όταν τα χώματα της Μικρασίας, της Ιωνίας που από την αρχαιότητα κατοικήθηκε από Έλληνες, βάφτηκαν με αίμα.

Με αίμα βάφτηκε και η θάλασσα, εκεί που το Αιγαίο ανταμώνει με τη χερσόνησο της Ερυθραίας. Μικρασιατική Καταστροφή. Η Ελλάδα άλλαξε για πάντα. Το πένθος βαρύ όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αλλά και η μνήμη δε σβήνει!

Η Κρήτη και δη το Ηράκλειο άλλαξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν χιλιάδες Μικρασιάτες. Και το διήμερο που πέρασε φάνηκε η δύναμη των Κρητών με μικρασιατική καταγωγή. Αρχικά το βράδυ του Σαββάτου.

Σε μια ατέλειωτη βραδιά που κράτησε από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στο Σταδιο της Ελευθερίας συνυπήρξαν οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι από ολόκληρη την Κρήτη και παράλληλα οι Πόντιοι, οι Καππαδόκες και οι Κωνσταντινουπολίτες. Με παραδοσιακή μουσική, χορούς και πολύ κόσμο να χειροκροτεί θερμά, να συγκινείται και να δακρύζει. Η εκδήλωση έγινε με την χορηγία επικοινωνίας της ΚΡΗΤΗ TV και παρουσιαστές τους Στέλιο Ζερβό και Αναστασία Μπιτζιλέου.

Χθες το πρωί, με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης εκ Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμων και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού (στη συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας) τιμήθηκε η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό κράτος.

Στεφάνια στο Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Βουλευτές, εκπρόσωποι Βουλευτών, εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών αρχών , αντιστασιακών οργανώσεων, αποστράτων και βέβαια εκπρόσωποι των Μικρασιατικών συλλόγων. Μάλιστα φέτος ταξίδεψαν από Αθήνα και Θήβα αντίστοιχα και εκπρόσωποι της Oμοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος...

Νωρίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων και ακολούθησε επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, έχοντας στο πλευρό του τον Μητροπολίτη Βρυούλων Μικράς Ασίας Παντελεήμων.

Τον μητροπολίτη που κέρδισε από την πρώτη στιγμή όλους όσοι τον πλησίασαν και έγινε το κεντρικό πρόσωπο του διημέρου. Μάλιστα ο Σύλλογος φίλων Αγίου Νεκταρίου εκ Βρυούλων του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα που τον συγκίνησαν ιδιαίτερα και ο ίδιος θα αναχωρήσει όπως είπε «πλήρης από αγάπη» για τη βάση του που προς το παρόν είναι η Θεσσαλονίκη. «Είναι σημαντικό να ξέρω πως όλοι οι Κρητικοί και οι υπόλοιποι Έλληνες που έρχονται στη Μικρασία για να δουν τον τόπο καταγωγής τους θα έχουν άλλο ένα μέρος για να ανάψουν ένα κερί για αυτούς που έμειναν πίσω ή αυτούς που ήρθαν και τους έφεραν στον κόσμο»…

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Βρυούλων

Mετά από εισήγηση στη Σύνοδο που έγινε από τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Επίσκοπος Θεουπόλεως Παντελεήμων πήρε προαγωγή σε Μητροπολίτη Βουρλών.

Η είδηση που ήρθε τον περασμένο Μάιο σκόρπισε χαρά στους Βουρλιώτες σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που είδαν να ανασταίνεται η χηρεύουσα από το 1922 Μητρόπολη μιας ξεχωριστής ιδιαίτερης πατρίδας πολλών Ελλήνων. Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Ιωνία στην Αθήνα, Κατσαμπάς, Ατσαλένιο, Μασταμπάς και Μπεντεβής στο Ηράκλειο είναι περιοχές με έντονο μικρασιατικό στοιχείο. Με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού να έχει ρίζα από τα Βουρλά. Άλλωστε το Ατσαλένιο έχει επίσημη ονομασία Κλαζομενές (η ευρύτερη περιοχή των Βουρλών στην αρχαία Ελλαδα), ενώ πολλοί παλιοί Ηρακλειώτες έλεγαν τον Κατσαμπά «Νέα Βρύουλλα» μιας και η περιοχή μετά το 1922 κατοικήθηκε κυρίως από Βουρλιώτες. Ένα μέρος πολύ κοντά στη Σμύρνη, πατρίδα του Αναξαγόρα αλλά και του σύγχρονου Γιώργου Σεφέρη.

Ο Μητροπολίτης Βρυούλλων Παντελεήμων γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη αλλά έχει καταγωγή από τη Χίο.

Το 1955 ξεκίνησε να φοιτά στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε το 1959. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κυρό Δωρόθεο το 1957 και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα, τον Α'. Διετέλεσε Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Ντεπώ. Το 1964 μετέβη στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Αδελαΐδα και στη συνέχεια στο Σύδνεϋ.

Εξελέγη Τιτουλάριος Επίσκοπος Θεουπόλεως από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την 1 Ιανουαρίου 1971 επί Πατριάρχη Αθηναγόρα και χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Ιεζεκιήλ και τους Επισκόπους Αυστραλίας Γαβριήλ και Ζηνουπόλεως Αρίσταρχο. Ως Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Σύδνεϋ, Αρχιερατικός Επίτροπος Μελβούρνης και Αρχιερατικός Επίτροπος Αδελαΐδας.

Στις 25 Ιουλίου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Καπέλλης (πόλεως Χίου), τιμήθηκε για την πολυετή του προσφαρά στην Εκκλησία από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκο με τον «Χρυσούν Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου», που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, ενώ η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας στη Χίο τον προσκάλεσε να ευλογήσει τις κατ´ έτος εκδηλώσεις «Μνήμη Αγίας Παρασκευής- Μνήμη Μικράς Ασίας», που λαμβάνουν χώρα στο νησί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News