Στην UNESCO η ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή

Πολιτισμός
Στην UNESCO η ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία «Καζαντζάκης» ξεχωρίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ταινία του Κρητικού σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή θα προβληθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO στις 17 Σεπτεμβρίου στις 18:30 μ.μ. στο Παρίσι.

Η εκδήλωση έχει τιμητικό και συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας είχε εργασθεί για ένα διάστημα στην UNESCO στο Παρίσι, ως λογοτεχνικός σύμβουλος με αποστολή την προώθηση μεταφράσεων παγκόσμιων κλασσικών λογοτεχνικών έργων προς γεφύρωση των πολιτισμών, ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση.

Η ταινία «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» είναι μια πνευματική βιογραφία του μεγάλου Κρήτα συγγραφέα βασισμένη στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο» και σκηνοθετημένη από τον επίσης, Κρήτα Γιάννη Σμαραγδή.

Συμμετέχοντας στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ (Worldfest) Κινηματογράφου στο Χιούστον της Αμερικής, η ταινία έτυχε μεγάλης διάκρισης, με τέσσερα βραβεία, το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας, το βραβείο μουσικής στον Μίνωα Μάτσα, φωτογραφίας στον Άρι Σταύρου καθώς και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη, από την επιτροπή κριτικών κινηματογράφου με πρόεδρο τον Nick Nicholson, κριτικό του Χιούστον.

Εκτός των τεσσάρων αυτών βραβείων, η ταινία διακρίθηκε και με τις υποψηφιότητες στην τελική πεντάδα του βραβείου ερμηνείας γυναικείου ρόλου, με την εξαίρετη Μαρίνα Καλογήρου για το ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη καθώς και τον Θοδωρή Αθερίδη για την ερμηνεία του, στον ρόλο του Ζορμπά.

Επίσης, η ταινία έτυχε εντυπωσιακά μεγάλης προσέλευσης του κοινού στους θερινούς κινηματογράφους μετά τις διακόσιες σαράντα χιλιάδες θεατές κατά τη χειμερινή περίοδο, αριθμός θεατών που κατέταξε την ταινία πρώτη στις καλλιτεχνικές ταινίες της χρονιάς.

Στην εκδήλωση στο Παρίσι θα παρευρεθούν ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή, ο Γάλλος συμπαραγωγός της ταινίας Vincent Michaud, η Μαρίνα Καλογήρου, η οποία υποδύθηκε τον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη και η Νίκη Σταύρου ιδιοκτήτρια των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και Διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη, η οποία έχει δηλώσει ότι:

«Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του. Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: «Μιὰ ἀπὸ τὶς πιὸ μεγάλες χαρὲς ποὺ μπορεῖ ν'ἀξιωθεῖ ὁ ἄνθρωπος στὸν κόσμο τοῦτο εἶναι νά 'ναι ἄνοιξη, νὰ φυσάει ἀλαφρὸ ἀγεράκι καὶ ν' ἀρμενίζεις στὸ Αἰγαῖο· δὲν μπόρεσα ποτὲ νὰ φανταστῶ πῶς γίνεται νά 'ναι ἀλλιῶς ὁ Παράδεισος. Τί 'ναι ὁ κόρφος τοῦ Παράδεισου μπροστὰ στὴν ἑλληνικὴ τούτη, καμωμένη ἀπὸ νερό, πέτρα καὶ δροσερὸ μελτέμι αἰωνιότητα;» Αυτό τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία στο εξωτερικό».

Η εν λόγω εκδήλωση που τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνεται από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO. Την ΓΓΑΕ θα εκπροσωπήσει στην εκδήλωση, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ, Δημήτρης Πλευράκης ο οποίος και θα προλογίσει.

Κατόπιν προσκλήσεως – Για πληροφορίες: 01 45 68 29 82 ή στο [email protected].

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News