Η Θεσσαλονίκη... ταξίδεψε στο Βερολίνο για τις Ημέρες Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Πολιτισμός
Η Θεσσαλονίκη... ταξίδεψε στο Βερολίνο για τις Ημέρες Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θεσσαλονίκη, οι Όψεις μιας Πόλης» ονομάζεται το αφιέρωμα στην ελληνική μεγαλούπολη

Δύο πόλεις που είναι τόσο μακριά, όμως η μία τιμά την άλλη!

Ο λόγος για το Βερολίνο και τις Ημέρες Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που φέτος τιμώμενη πόλη δεν είναι άλλη από τη Θεσσαλονίκη: μία πόλη που για ένα ολόκληρο μήνα θα φωτιστεί από όλες τις πλευρές.

Το Μουσείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Βερολίνου (Museum Europäischer Kulturen: Home - Staatliche Museen zu Berlin, MEK) ξεκίνησε το αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη στις 9 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει τόσο στο Μουσείο όσο και στο Ίδρυμα Heinrich Böll (γραφείο Θεσσαλονίκης) και της διευθύντριάς του, Όλγα Δρόσου.

«Θεσσαλονίκη, οι Όψεις μιας Πόλης» τιτλοφορείται για φέτος το ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική μεγαλούπολη, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο: τόπος συνάντησης της Ανατολής με την Δύση, σημείο άφιξης και αποχαιρετισμού των επισκεπτών της λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης.

Στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος, θα τεθούν θέματα, όπως τους τρόπους που βιώνει την συνεχιζόμενη κρίση η τοπική κοινωνία και πώς η καλλιτεχνική δημιουργία επιβιώνει μέσα στην δύσκολη πραγματικότητα.

Συναυλίες, μουσικά σχήματα, ταινίες και ντοκιμαντέρ, λογοτεχνία, «Επιτάφιος» και «Ζ», η πλούσια ιστορία της με τις σκοτεινές και τις φωτεινές πλευρές της, η παλαιότερη αλλά και η σύγχρονη πολυπολιτισμικότητά της, η όμορφη και περιεκτική έκθεση φωτογραφίας για την πόλη από τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, οι συζητήσεις για την κρίση και τη σύγχρονη μετανάστευση, τα εδέσματα (όπως η μπουγάτσα), ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη του χθες και του σήμερα, το πολυπληθές βερολινέζικο κοινό που κατέκλυζε καθημερινά το μεγαλοπρεπές κτίριο του 1873 με τον ωραίο κήπο, στην καρδιά του Dahlem (νοτιοδυτικό Βερολίνο), δίπλα στο Freie Universität!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News