Πολιτισμός

Θεατρική Παράσταση

«Η Ζωή Εν Τάφω» του Στρατή Μυριβήλη στο Ιστορικό Μουσείο

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018, 9:00 μμ, Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Το έργο «Η Ζωή Εν Τάφω» του Στρατή Μυριβήλη παρουσιάζεται υπό μορφή θεατρικού αναλογίου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η παράσταση παρουσιάζεται την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Τους τελευταίους μήνες του 1918, αφού είχαν προηγηθεί περισσότερα από τέσσερα χρόνια σκληρών πολεμικών συγκρούσεων κυρίως στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη, οι χώρες που απάρτιζαν τη συμμαχία των Κεντρικών Δυνάμεων, η μια μετά την άλλη, συνθηκολογούν αποδεχόμενες την ήττα τους στο Μεγάλο Πόλεμο που είχε ξεκινήσει το 1914. 

Για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών έχει προγραμματίσει ένα πολύπτυχο εκδηλώσεων, το συνολικό πρόγραμμα του οποίου θα ανακοινωθεί σύντομα.  Η έναρξη του επετειακού αυτού αφιερώματος γίνεται με την παρουσίαση του εμβληματικού μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη, Η ζωή εν τάφω, με τη μορφή  θεατρικού αναλογίου, σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00΄, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η εκδήλωση, εγγράφεται στον κύκλο δράσεων της Ε.Κ.Ι.Μ. με γενικό τίτλο Σε δύο πράξεις: Τέχνη και Εκπαίδευση στο Μουσείο (2018) ο οποίος τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Το έργο

Ο Μυριβήλης άρχισε να συνθέτει «το βιβλίο του πολέμου», το 1917, στα χαρακώματα της προκάλυψης του Μοναστηριού στο Μακεδονικό Μέτωπο, όπου υπηρετούσε ως εθελοντής. Είχε προηγηθεί το 1912-13, η εθελοντική του στράτευση και η συμμετοχή του στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους.

Γραμμένο με τη μορφή ημερολογίου, «τα χειρόγραφα του λοχία Αντώνη Κωστούλα», alter ego του συγγραφέα, το βιβλίο αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό, μια ζωή «εν σκότει και σκιά θανάτου», μέσα απ’ την οποία αναδύεται όλη η φρίκη και ο παραλογισμός του πολέμου: «Πώς έγινε και χάθηκε ολότελα μέσα μου ο «άνθρωπος» κι απόμεινε μονάχα ο περιπολάρχης κι ο πολεμιστής;».

Η ζωή εν τάφω, δημοσιεύθηκε το 1930, γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία και πολλές επανεκδόσεις στα επόμενα χρόνια.

Αποτελεί ένα από τα κορυφαία αντιπολεμικά έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας: «Θαρρώ πως τούτα δω τα μιλήματα, που δεν τους στάθηκε τυχερό να φτάσουν ως  τη γυναίκα που γι’ αυτή γραφόντανε, ανήκουν κάπως και σ’ όλες τις γυναίκες που άγγισε ο πόλεμος, ακόμα και σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα που γιόμισε από τις απορίες του πολέμου, κι απλώνει τα χέρια ζητιανεύοντας  την πανανθρώπινη αγάπη».  

 

Η παράσταση

Το θεατρικό αναλόγιο θα παρουσιαστεί στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθετική επιμέλεια της Έφης Θεοδώρου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά και Γιωργής Τσαμπουράκης.

Η μουσική επένδυση της παράστασης, με μελοποιημένα ποιήματα του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα και στοχαστή Χάρολντ Πίντερ –που ακούγονται στα αγγλικά και στα ελληνικά σε μετάφραση των Χάρη Βλαβιανού και Νίνου-Φένεκ Μικελίδη– είναι έργο του Νίκου Πλάτανου.

Η μουσική είναι ηχογραφημένη.

 

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου

Ερμηνεύουν: Μαρία Σκουλά, Γιωργής Τσαμπουράκης 

Μουσική: Νίκος Πλάτανος.

Τα τραγούδια πάνω σε ποίηση Χάρολντ Πίντερ, εκτελούν και ερμηνεύουν ο συνθέτης και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής «Δήλος»: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου, Βασίλης Καζής, Δημήτρης Νάστος, Σταύρια Νικολάου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος.

Με την ευγενή παραχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων από τους κληρονόμους Στρ. Μυριβήλη και τις Εκδόσεις της Εστίας.

Εκδόσεις σχετικές με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα διατίθενται προς πώληση καθ’ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος στο Πωλητήριο του ΙΜΚ.

 

Πρακτικές Πληροφορίες

 

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Σοφοκλή Βενιζέλου 27

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-288708 | www.historical-museum.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια