default-image

Βαλκανικοί ρυθμοί με ελεύθερη είσοδο

Πολιτισμός
Βαλκανικοί ρυθμοί με ελεύθερη είσοδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Σάββατο,01 Σεπ 2018, 20:30
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις

Με δύο ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις συνεχίζεται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου “Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί”.

Σήμερα το “Toubanaki and The Buzz Bastardz” θα παρουσιάσει βαλκανικούς ρυθμούς, της Ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”, στις 8:30 μ.μ., με δωρεάν είσοδο.

Η αριστούχος μοριακή βιολόγος, vocalist και performer Αγγελική Τουμπανάκη, δημιούργησε το 2008 το project “Toubanaki and The Buzz Bastardz”, σε συνεργασία με έξι δεξιοτέχνες μουσικούς.

Με έμπνευση και πολλή δουλειά, κατάφεραν να καταθέσουν μια από τις πλέον ιδιαίτερες και επιτυχείς μουσικές προτάσεις της world jazz σκηνής στην Ελλάδα. Το καινοτόμο και σημαντικό που τους χαρακτηρίζει είναι ο επιτυχής συνδυασμός μουσικής παράδοσης και σύγχρονης μουσικής φόρμας. Η παράστασή τους - γιατί στην προκειμένη περίπτωση δε μιλάμε για απλή συναυλία - ενέχει τη φόρτιση που συνεπάγεται η μουσική ευωχία, σε συνδυασμό με την κίνηση.

Το σχήμα “Toubanaki and The Buzz Bastardz” αποτελείται από τους μουσικούς:

• Αγγελική Τουμπανάκη - φωνή.

• Βασίλης Κετεντζόγλου - ηλεκτρική κιθάρα, συνθέσεις.

• Παντελής Στόικος - τρομπέτα, καβάλ, συνθέσεις.

• Γιάννης Παπαναστασίου - άλτο, σοπράνο σαξόφωνο.

• Απόστολος Κάλτσας - ηλεκτρικό μπάσο.

• Γιάννης Παπαγιαννούλης - σετ κρουστών.

• Θάνος Χατζηαναγνώστου - τύμπανα.

Αύριο Κυριακή μας περιμένει “ένας περίπατος με ζωγραφιές” στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”, στις 8:30 μ.μ., με δωρεάν είσοδο.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και την ιστορικό τέχνης κ. Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, οι πίνακες της συλλογής έργων τέχνης του Δήμου φωτογραφίζονται, ψηφιοποιούνται, τεκμηριώνονται και κατατάσσονται. Έτσι, ο μέχρι σήμερα διάσπαρτος σε υπηρεσίες ή κρυμμένος σε αποθήκες σημαντικός αυτός θησαυρός θα αναδειχτεί ψηφιακά, μέχρι να βρει τη θέση του στο Μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη, το οποίο παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο, για να στεγάσει πλέον την Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου.

Ένα σημαντικό μέρος της συλλογής αυτής αποτελούν τα έργα του Ευάγγελου Μαρκογιαννάκη (1874-1856), του αντιπροσωπευτικότερου ζωγράφου της περιόδου, με καταγωγή από το Οροπέδιο Λασιθίου, που έζησε στο Ηράκλειο.

Έργα που σε μεγάλο μέρος τους οφείλονται στην ευγενή δωρεά Ανεμογιάννη και απεικονίζουν ατμοσφαιρικά τοπία της πόλης και της υπαίθρου, σκηνές καθημερινής ζωής ή χαρακτηριστικές μορφές, κυρίως της εποχής της τουρκοκρατίας.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τις γνώσεις της κ. Αλεβίζου, θα κάνουμε έναν όμορφο περίπατο σ’ εκείνη την εποχή, μέσα από επιλεγμένα έργα του Μαρκογιαννάκη. Επιπλέον, θα δούμε ένα σημαντικό δείγμα της αξιόλογης δουλειάς που προετοιμάζεται για την Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News