Μαγική πανσέληνος: Όλες οι εκδηλώσεις στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο

Πολιτισμός
Μαγική πανσέληνος: Όλες οι εκδηλώσεις στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Περιφέρειας με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Στο πλαίσιο αυτών, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσική συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη στην Κρήτη αύριο Κυριακή 26 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο, στον αρχαιολογικό χώρο του μινωικού ανακτόρου Μαλίων. Είναι μια εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χερσονήσου, η Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με τη Χορωδία Μαλίων.

«Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τον πολιτισμό μας, και σε χώρους με ιδιαίτερη ιστορική αξία και ευρύτερη σημασία τα γεγονότα του πολιτισμού αποκτούν μεγαλύτερη διάσταση - τόσο για τον πολιτισμό μας όσο και για την προβολή της Κρήτης και της χώρας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Χαιρόμαστε παρά πολύ που θα φιλοξενήσουμε τη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη για πρώτη φορά στην Κρήτη, στον υπέροχο χώρο του μινωικού ανακτόρου των Μαλίων. Αυτό έρχεται σε συνέχεια μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που κάνουμε, προσπαθώντας να έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο», τόνισε ο Ευθύμιος Μουντράκης, αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης του Δήμου Χερσονήσου, δίνοντας συγχαρητήρια και στην Χορωδία Μαλίων και τον χοράρχη Νίκο Αντωνακάκη που μετέχουν ενεργά στη συναυλία.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου σε θέματα Πολιτισμού, Νικηφόρος Λαμπρινός, υπογράμμισε πως «ο χώρος των Μαλίων ως ξεχωριστό ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο εκπέμπει μια ιδιαίτερη φόρτιση και ενέργεια και με τη φεγγαροβραδιά θα δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που θα προσφέρει ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι σε όσους το παρακολουθήσουν».

“Τη ζωή μου ξετυλίγω”

Η συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη έχει τίτλο “Τη ζωή μου ξετυλίγω” και θα γίνει με τη συμμετοχή της Χορωδίας Μαλίων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αντωνακάκη. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αύριο το βράδυ, ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 9 έως τη λήξη της εκδήλωσης, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πρόκειται για μια μεγάλη συναυλία που ξετυλίγει την ως εδώ πορεία του συνθέτη, με γνωστές αγαπημένες επιτυχίες του, παιγμένες με λίγο καινούργιο και απρόβλεπτο τρόπο, και, βέβαια, κάποια νέα κομμάτια από την επόμενη δισκογραφική δουλειά του, που θα κυκλοφορήσει λίγο αργότερα. Μια βραδιά μουσικής, χαρισμένη σε όσα γίνανε, μείνανε, αλλά και έρχονται.

«Είναι, ειλικρινά, μεγάλη η χαρά μου που θα βρεθώ ξανά “μπροστά στον κόσμο”. Τώρα, φαίνεται, είναι η στιγμή που εγώ νωρίτερα περίμενα. Χαίρομαι που θα δω αγαπημένα, αν και “άγνωστα” πρόσωπα, γιατί ξέρω πια τι σημαίνει η μουσική μου για σας, αλλά ξέρετε κι εσείς τι σημαίνει η αγάπη και η υποστήριξή σας για μένα», τονίζει ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

Μαζί του συμπράττουν οι σολίστ Γιώργος Κοντοβάς (πιάνο), Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (βιολί), Δημήτρης Κοτταρίδης (βιολοντσέλο), Πάνος Κατσικιώτης (ντραμς), Νίκος Χατζόπουλος (κοντραμπάσο), καθώς και η Ορχήστρα Εγχόρδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αντωνακάκη και η Χορωδία Μαλίων.

Οι 7 εκδηλώσεις

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει μια σειρά από εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Κρήτης, που θα γίνουν σε όλη την Κρήτη για την πανσέληνο του Αυγούστου σήμερα Σάββατο 25 και αύριο Κυριακή 26 Αυγούστου.

Συνολικά στο νησί η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει επτά διαφορετικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θεματικής και στην προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων που γίνεται τα τελευταία χρόνια την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

* Στα Χανιά: Η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό ξεκινώντας τις εκδηλώσεις από σήμερα, στις 9 μ.μ., με τη συναυλία του μουσικού σχήματος “Traveling Light” (Lynch, Καλούδης, Λιμάκης) στον αύλειο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό από τις 8 μ.μ., με δυνατότητα επίσκεψης στην περιοδική έκθεση αφίσας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο “Η Ελλάδα στον κόσμο, 1929-2009”.

Αύριο Κυριακή, στις 8:30 μ.μ., στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, θα αποδώσει έργα των Ντβόρζακ, Θεοδωράκη, Πονκιέλι και Μπραμς (Γιορτές Ρόκκας 2018).

Επίσης αύριο Κυριακή, ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.

* Στο Ρέθυμνο: Η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης γιορτάζουν την πανσέληνο του Αυγούστου με μια εικαστική παρέμβαση στη μινωική νεκρόπολη Αρμένων. Τέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους για τον συγκεκριμένο τόπο. “Διελεύσεις/Crossings” ονομάζεται η έκθεση, με την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού. Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο Κυριακή, στις 8 μ.μ., στο Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων. Τη βραδιά των εγκαινίων και με το φως της Σελήνης, ο ποιητής Γιώργος Δουατζής θα διαβάσει ποίηση για τον έρωτα και τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος και λειτουργεί, ενώ το έργο ανάδειξής του έχει ενταχτεί στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 και ξεκινά η υλοποίησή του με τη φροντίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και της διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη. Ο τίτλος της έκθεσης “Διελεύσεις” σχετίζεται με το οντολογικό ζήτημα της ζωής και του θανάτου. Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι (αλφαβητικά) οι Αντώνης Βολανάκης, Blind Adam (Θάνος Κυριακίδης), Καλλιόπη Λεμού και Μανούσος Χαλκιαδάκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

* Στο Λασίθι: Στην Ετιά του δήμου Σητείας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο της ενετικής έπαυλης “De Mezzo” με το έργο “Ιωνικό-Τραγούδια του έρωτα σε καιρούς προσφυγιάς” του συνθέτη Δημήτρη Σφακιανάκη, με το μουσικό σύνολο “Χρόες” (φωνητικό σύνολο και ορχήστρα). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή από τις 8:30 μ.μ. έως τις 11:30 μ.μ.

Πλούσιο το πρόγραμμα και στο Ηράκλειο

Αύριο Κυριακή θα δοθεί συναυλία με το μουσικό σύνολο “Vamos Ensemble” και την Ιωάννα Φόρτη στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, θα είναι ανοικτός ο αύλειος χώρος του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού, από όπου υπάρχει η δυνατότητα θέασης του μινωικού ανακτόρου (το ίδιο το ανάκτορο θα παραμείνει κλειστό). Ο αύλειος χώρος θα παραμείνει ανοικτός για τους επισκέπτες από τις 8 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.

Επίσης, σήμερα από τις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο “Μεσαρά, η γενέτειρα των μύθων” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, στον Αμπελούζο. Οι εργασίες της ημερίδας θα κλείσουν με συναυλία από το μουσικό σχήμα “Αρμός”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News