Μάθετε τα πάντα για την ιστορική τέχνη της ξυλογλυπτικής

Πολιτισμός
Μάθετε τα πάντα για την ιστορική τέχνη της ξυλογλυπτικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής στον Δήμο Χερσονήσου θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Ανωπόλεως Πεδιάδος.

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό ο οποίος εδραιώνεται στο Δήμο Χερσονήσου, που σκοπό έχει πρωτίστως να αναδείξει την όμορφη και ιστορική τέχνη της ξυλογλυπτικής, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλει στη διάδοση και διατήρησή της, ως επενδυτική αξία για την πολιτισμική μας οντότητα.

Η ξυλογλυπτική είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη τέχνη του ξύλου. Είναι ουσιαστικά η ανάγλυφη απεικόνιση μορφών, αντικειμένων ή σχεδίων πάνω σε ξύλο κατά την έμπνευση του αριστοτέχνη δημιουργού.

Αποτελεί ξεχωριστό και ιδιαίτερο κλάδο της τέχνης που η ιστορία της αρχίζει από τον 11ο αιώνα και έχει τη δική της τεχνική-αισθητική, καθώς απαιτεί το ιδιαίτερο ψυχολογικό και επαγγελματικό υπόστρωμα από την πλευρά του δημιουργού. Η ιδιαίτερη αυτή τέχνη περιλαμβάνει ξυλοτεχνουργήματα υψηλής τεχνικής και αισθητικής αξίας, που απαιτούν τη συνέργεια μυαλού και ψυχής παράλληλα με τη δεξιοτεχνία των χεριών του γλύπτη κατά την επεξεργασία του ξύλου.

Σε αυτήν την ιδέα και προοπτική ανάπτυξης θεσμών, στον δήμο Χερσονήσου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής στον Ιερό Λόφο του Προφήτη Ηλία Ανωπόλεως, με ξυλογλύπτες από όλη την Ελλάδα, σε ένα συναπάντημα τέχνης και δημιουργίας, με σκοπό να αφήσουν ζωντανό το αποτύπωμα της κουλτούρας τους και την τεχνοτροπία της τέχνης τους, ως πολιτιστική κληρονομιά στην τοποθεσία, αποκτώντας κατά αυτόν το τρόπο εκείνη εκτός από θρησκευτική και εθνική σημασία και πολιτιστική ταυτότητα!!! Στο συμπόσιο καλούνται όσοι έχουν την ίδια αγάπη για την τέχνη του ξύλου και επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη δημιουργία των γλυπτών σε πραγματικό χρόνο.

Το συμπόσιο θα ανοίξει τις πύλες του την ερχόμενη Τετάρτη 29 Αυγούστου από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, κάθε μέρα (εκτός από το απόγευμα της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου) έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News