Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

Είκοσι δύο πρόσωπα αφηγούνται τις μνήμες τους

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018, 9:00 μμ, Μαργαρίτες Μυλοποτάμου

Οι Μαργαρίτες, πιστές στον χώρο της υποστήριξης της παράδοσης, επιχειρούν να διασώσουν πολύτιμο προφορικό υλικό από τις καταγραφές των μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων με καταγωγή ή τόπο κατοικίας τον οικισμό.

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Κατοχωριάς θα λάβει χώρα μια πρώτη παρουσίαση αυτού του σημαντικού καταγεγραμμένου υλικού μέσα από ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Πιο δύσκολα χρόνια - Πιο καλά χρόνια”.

Η Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών προέκυψε από την αγωνία πολλών ανθρώπων που ζουν ή δραστηριοποιούνται στο χωριό. Από το 2017 κάνει οργανωμένες, τεκμηριωμένες καταγραφές από ηλικιωμένους κατοίκους του οικισμού των Μαργαριτών, γύρω από σημαντικά ιστορικά γεγονότα και περιόδους, αλλά και προσωπικά τους βιώματα και κοινές μνήμες.

Το 2018 προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας ντοκιμαντέρ που αξιοποιεί μέρος από τις συνεντεύξεις των 22 πρώτων προσώπων που αφηγούνται τις μνήμες τους. Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο “Πιο δύσκολα χρόνια - Πιο καλά χρόνια” και περιέχει μια σειρά από εικόνες, σαν ψηφιδωτό της ζωής και της καθημερινότητας των ανθρώπων, όπως περιγράφηκαν από τους ίδιους.

Ως πόνημα αποτελεί για την Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών μια αρχή για τους μετέπειτα στόχους, που αφορούν στη συλλογή πρωτογενούς υλικού για τη δημιουργία ενός αρχείου, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και εφαλτήριο δράσης για όλες τις τοπικές κοινωνίες.

«Σας προσκαλούμε με χαρά να παρακολουθήσετε μαζί μας τους πρωταγωνιστές της ζωής, μέσα από τις προσωπικές τους αφηγήσεις. Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου/Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου “Ο Αυλοπόταμος”, και εντάσσεται στα πλαίσια των θερινών εκδηλώσεων Δήμου Μυλοποτάμου “Ταλλαία 2018”.

Επίσης, υποστηρικτές είναι οι επαγγελματίες των Μαργαριτών, η Πολιτιστική Κίνηση Μαργαριτών και η Δημιουργική Ομάδα Μαργαριτών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια