Πολιτισμός

Οι παρακλήσεις στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βασίλισσας

Ξεχωριστή η εικόνα της Παναγίας Βασίλισσας που δεσπόζει στον Θεσσαλονίκη κάμπο στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Άγιοι Ανάργυροι, η οποία αναπαύει όσους την επισκέπτονται

 Μία από τις μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές της Παναγίας μας είναι και αυτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Μητέρας του Θεού, της Μητέρας της Ζωής, αφού όπως αναφέρεται στο Απολυτίκιο της Εορτής, μεταβέβηκε «εκ του θανάτου εις την Ζωήν».

Μας δίνεται η δυνατότητα λοιπόν μέσα στο «Πάσχα του Καλοκαιριού», να εκφράσουμε την βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς την Μητέρα του Λυτρωτού και δική μας Μητέρα, για ότι έχει κάνει για το ανθρώπινο γένος και για κάθε έναν από εμάς. Κι αυτήν την ευλογημένη Μαρία, την Βασίλισσα του Ουρανού και της Γης, την ευγνωμονούμε που μας έδωσε τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό.

Οι απελπισμένοι και κατάδικοι του θανάτου, οι αιώνιοι αιχμάλωτοι του διαβόλου, χωρίς ελπίδα, οφείλουμε πολλά στην Παναγία Μητέρα του Ενανθρωπήσαντα Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό.

Γι’ αυτό αυτές τις ημέρες υμνούμε στην Εκκλησία την Παναγία μας, η οποία έγινε Βασίλισσα του Ουρανού αλλά της γης, η οποία ένωσε τα διεστώτα, η οποία συμφιλίωσε τον άνθρωπο με τον Θεό, η οποία μας εμψυχώνει, μας ενθαρύνει, μας διδάσκει και μας καθοδηγεί στον Υιό Της, κάνοντας η ίδια Υπακοή στον Υιό Της, «ιδού η δούλη Κυρίου, γενοιτό μοι κατά το ρήμα σου».

Είναι Εκείνη η οποία εκκένωσε τον εαυτό της, προσέφερε τον εαυτό της, και δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό της. Και αυτό το φρόνημα ζητάει και ο Κύριος Ιησούς και η Κυρία Θεοτόκος από μας τούς χριστιανούς, τα παιδιά της Παναγίας μας, τα τέκνα της Παναγίας μας.

Η ξεχωριστή Εικόνα της Παναγίας Βασίλισσας, η οποία αναπαύει όλους τους ανθρώπους που γεύτηκαν το πικρό ποτήρι του θανάτου στην οικογένειά τους, αλλά ιδίως στις Μητέρες οι οποίες, κατά αφύσικο τρόπο, γεύτηκαν τον πόνο του θανάτου του παιδιού τους.

Δεσπόζει στον Θεσσαλικό κάμπο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό των Αγίων Αναργύρων του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα, και απαντάται με μοναδικά ζωντανά χρώματα, αναπαύοντας τους ανθρώπους που προσέρχονται στις Ιερές Παρακλήσεις, θεραπεύει τους αρρώστους, οι οποίοι ακουμπούν τον πόνο τους στην εικόνα με ένα τάμα, με ένα δάκρυ, για να απολαύουν την αγκαλιά της Παναγίας μας, στην οποία έχει αποτυπωθεί αυτό το μυστικό κάλλος που τραβά σαν μαγνήτης τις ευσεβείς ψυχές και τις ησυχάζει τις παρηγορά και τις παρακινεί σε μετάνοια.

Κι' αυτή η πνευματική ευωδία είναι το λεγόμενο «Χαροποιόν Πένθος» που μας χαρίζει η Εκκλησία του Χριστού.

Αυτές τις ημέρες ζούμε έντονα την παρουσία της Παναγίας μας καθώς και όσοι έρχονται να προσευχηθούν για δικούς τους ανθρώπους. Αυτές οι Παρακλήσεις στην Παναγία Βασίλισσα είναι «Ευχαριστηριακές» καθότι πολλοί προσέρχονται για να ευχαριστήσουν την Παναγία Βασίλισσα, διότι έδωσε λύση στον πρόβλημά τους, διότι εμψύχωσε ανθρώπους, διότι εθεράπευσε ασθενείς.

Το άγιο εικόνισμά της, η όψη της, κάνει τους ανθρώπους να παρηγορούνται στις θλίψεις μας και να συνεχίζουν τον αγώνα της μετανοίας.

«Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή, που προσδράμω λοιπόν και σωθήσομαι, που πορευθώ…εις σε μόνην ελπίζω και θαρρώ και καυχώμαι και εις σε κατέφυγον».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια