Απολαύστε τον «Ιππόλυτο» με ελεύθερη είσοδο

Πολιτισμός
Απολαύστε τον «Ιππόλυτο» με ελεύθερη είσοδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Κυριακή,12 Αυγ 2018, 21:30
Αύλειο χώρο του οθωμανικού τεμένους (Τζαμί), Ιεράπετρα

Η παράσταση «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη ανεβαίνει την Κυριακή 12 Αυγούστου στην Ιεράπετρα.

Το έργο θα παρουσιαστεί στις 9:30 μ.μ. στο πλαίσιο του φεστιβάλ «ΚΥΡΒΕΙΑ 2018» στον αύλειο χώρο του οθωμανικού τεμένους (Τζαμί).

Η  είσοδος  είναι  ελεύθερη.

Πληροφορίες για την παράσταση

Ο Ιππόλυτος είναι αρχαία τραγωδία που έγραψε ο Ευριπίδης και διδάχτηκε (παίχτηκε) το 428 π.Χ..

Το έργο αυτό φέρεται και με το όνομα Στεφανηφόρος από το στέφανο που προσφέρει στην Άρτεμη ο ήρωας. Αλλά η αφοσίωσή του αυτή   προς την Θεά διεγείρει την Αφροδίτη που προκειμένου να επιφέρει τον όλεθρο του αγνού ήρωα «εμπνέει» τη μητριά αυτού σε ανόσιο έρωτα μ΄ αυτόν. Και η μεν μητριά Φαίδρα συγκαλύπτει το πάθος της ενώ η τροφός το αποκαλύπτει στον ήρωα και του προκαλεί δίκαια φρίκη.

Κατόπιν αυτού η Φαίδρα αισχυνόμενη απαγχονίζεται αφού προηγουμένως με σημείωμα διαβάλει τον νέο στον πατέρα του Θησέα ο οποίος στη συνέχεια με σκληρή κατάρα προκαλεί τον κύριο όλεθρο του ήρωα.

Το έργο αποτελείται από 1.466 στίχους. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. Ο Ιππόλυτος κέρδισε το πρώτο βραβείο στους δραματικούς αγώνες, όμως τα υπόλοιπα έργα που συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά δεν είναι γνωστά.

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη είναι δημιουργία του θεάτρου των «ViVi».

Ο «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ  ή το πάθος της Φαίδρας» έδωσε ήδη 20 παραστάσεις στην Avinion της Γαλλίας, στο μεγαλύτερο φόρουμ για τον πολιτισμό και το θέατρο στον κόσμο, ανάμεσα σε 40 χώρες, προβάλλοντας τη χώρα.

Ο τύπος και η κριτική επιβραβεύουν για μια ακόμη φορά το ύφος και τη μέθοδο ερμηνείας του αρχαίου δράματος του Τηλέμαχου Μουδατσάκη, που έχει ήδη διεθνώς αναγνωριστεί και επαινεθεί για την πρωτοτυπία της.

Η “Vaucluse-matin” (10/07) έγραψε για τον «ΙΠΠΟΛΥΤΟ»:  «Παράσταση υψηλών εντάσεων και σπάνιου κάλλους», και η “Marseillaise” (27/07) χαρακτήρισε την ίδια παράσταση επίτευγμα όπου το σώμα αναδείχνει το τραγικό μέσα από μια   άφθαστη χειρονομική και εύμουση  κινησιολογία, ερμηνείες που τσακίζουν με τις χρωματικές τους δεξιότητες.

Η “Provense” (20/07) επέμεινε στο κάλος της σκηνικής, ιδεογραμματικής συστάσεως της δράσης, ενώ κατέγραψε τις  εντυπώσεις των θεατών που εξέρχονταν έκθαμβοι από την παράσταση.

Παίζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Βελιάνο, Δανάη Καλαχώρα, Αλέξανδρος Ψυχράμης, Ηλίας Νομικός.

Οργάνωση: ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Δήμου Ιεράπετρας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News