Πολιτισμός

Θεατρική Παράσταση

Ο «Καπετάν Μιχάλης» στο Πετροκεφάλι

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018, 9:00 μμ, Ανοιχτό Θέατρο Πετροκεφαλίου

Ένα από τα αγαπημένα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, τον “Καπετάν Μιχάλη”, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν σήμερα, στις 9 το βράδυ, στο Ανοιχτό Θέατρο Πετροκεφαλίου.

Ο Νίκος Βερλέκης σκηνοθετεί την παράσταση και ερμηνεύει μοναδικά τον θρυλικό ρόλο του καπετάν Μιχάλη. Πολυπληθής θίασος ζωντανεύει πιστά, καθαρά τους ήρωες του Καζαντζάκη, ενώ η λύρα, το λαούτο και το τραγούδι επί σκηνής πλαισιώνουν την παράσταση... Μια παράσταση που στέκεται με ευλάβεια και σεβασμό στο επικό μυθιστόρημα της Κρήτης, που είναι ένας ύμνος στον αγώνα για το χρέος και την ελευθερία.

Το εμβληματικό έργο του μεγάλου στοχαστή θεωρείται από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και είναι ένα από τα τελευταία έργα του συγγραφέα.

Η υπόθεση τοποθετείται στην Κρητική Επανάσταση του 1889. Ο κεντρικός ήρωας, ο καπετάν Μιχάλης, ένας άγριος και ανυπότακτος πολεμιστής, έχει ορκιστεί να είναι μαυροντυμένος, αξύριστος και αγέλαστος μέχρι να ελευθερωθεί η Κρήτη. Όταν όμως συναντά την Εμινέ, τη γυναίκα του αδελφοποιητού του, του Νουρήμπεη, τον κυριεύει «ένας δαίμονας» που, παρά τις προσπάθειές του, δεν καταφέρνει να τον βγάλει από το μυαλό του.

Παρότι πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα που στηρίχτηκε σε πραγματικά γεγονότα, εντούτοις ο συγγραφέας συμπεριέλαβε και αρκετά φανταστικά περιστατικά. Το ενδιαφέρον του ήταν να δώσει την ιστορία ενός ανθρώπου, του καπετάν Μιχάλη (εικόνα του πατέρα του), που έταξε για σκοπό στη ζωή του τη συνείδηση του καθήκοντος και της θυσίας, ενώ γύρω του υπάρχει ένα πλήθος άλλων χαρακτήρων που ζουν το ίδιο έντονα μ' αυτόν τα χρόνια της επαναστατημένης Κρήτης.

Ο Ν. Καζαντζάκης, μεγάλος μας στοχαστής, μας παροτρύνει: Ο καθένας οφείλει ν’ αναμετρηθεί με τον εαυτό του. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε «κανείς να μην μπορεί να βρει πια δικαιολογίες για τις ασήμαντες και άναντρες πράξεις του», και γράφει: «Όταν άρχισα, τώρα στα γεράματα, να γράφω τον καπετάν Μιχάλη, ο κρυφός σκοπός μου ήταν τούτος: να σώσω, ντύνοντας με λέξεις, τ’ όραμα του κόσμου όπως το δημιούργησαν τα παιδικά μου μάτια...».

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «θεωρούμε χρέος μας να αγκαλιάσουμε και να προσθέσουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στον πολιτισμό του τόπου μας».

Την οργάνωση, την παραγωγή και την παρουσίαση του μεγάλου αυτού έργου έχει αναλάβει το ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΩΛΙΤΙ.Α. Ιεράπετρας μαζί με τον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας.

Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Βερλέκης, Θοδωρής Προκοπίου, Νίκος Ασπραδάκης, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Δημήτρης Γιαννίδης, Νίκος Δασκαλάκης, Πέτρος Καλύβας, Άννα Κωτάκη, Λία Λιανάκη, Μιχάλης Μαλλιωτάκης, Κωστής Μαυρικάκης, Δέσποινα Μπιτζέ, Σωτήρης Παπανικολάου, Φίλιππος Σαρρής και Δημήτρης Σέρφας.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Γιώργης Λαμπράκης (λύρα) και Μανόλης Καραβυράκης (λαούτο).

Τη θεατρική διασκευή, τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια έχουν κάνει οι Κωστής Κολώτας, Νίκος Βερλέκης και Βασίλης Σκουλάς, αντίστοιχα, η μουσική σύνθεση και η επιμέλεια των σκηνικών/κοστουμιών είναι του Λουδοβίκου των Ανωγείων και της Σοφίας Κονταξάκη, αντίστοιχα, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Πόπη Δασκαλάκη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετροκεφαλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια