Βραδιές με πανσέληνο…

Πολιτισμός
Βραδιές με πανσέληνο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Κυριακή,26 Αυγ 2018, 20:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ανοικτά τα μνημεία της Κρήτης το βράδυ της 26ης Αυγούστου

Συντροφιά το ολόγιομο φεγγάρι θα έχουν την Κυριακή 26 Αυγούστου οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης. Η αυγουστιάτικη πανσέληνος θα λούσει με το φως της το νησί, δημιουργώντας ένα μυσταγωγικό σκηνικό για όσους επιλέξουν να περάσουν τη βραδιά εκείνη στα μνημεία και τα μουσεία του νησιού.

Εκεί θα μπορέσουν να απολαύσουν μέχρι αργά το βράδυ μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.ά., με ελεύθερη είσοδο.

Οι επιλογές για τους Κρητικούς πολλές, όπως:

* Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το μουσικό σύνολο “VamosEnsemble” και την Ιωάννα Φόρτη. Η συναυλία θα φιλοξενηθεί στον κήπο του μουσείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.

* Στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη. Ώρα έναρξης 8:30 το βράδυ.

* Στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση με τίτλο “Τη ζωή μου ξετυλίγω”, με τη συμμετοχή της Χορωδίας Μαλίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αντωνακάκη και του καλλιτέχνη Σταμάτη Σπανουδάκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της εκδήλωσης.

* Στη Φαιστό, ανοικτός θα είναι μόνο ο αύλειος χώρος του αρχαιολογικού χώρου, απ’ όπου υπάρχει η δυνατότητα θέασης του μινωικού ανακτόρου (το ίδιο το ανάκτορο θα παραμείνει κλειστό). Ο αύλειος χώρος θα παραμείνει ανοικτός για τους επισκέπτες από τις 8 έως τις 11 το βράδυ.

* Στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά Jazz με το συγκρότημα “Jazz-O-Matic”, αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κουβίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Δήμο Μαλεβιζίου. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός για τους επισκέπτες από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της εκδήλωσης.

* Στο υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο “Διελεύσεις”. Γλυπτικές εγκαταστάσεις στα ζητήματα ζωής και θανάτου από 4 Έλληνες καλλιτέχνες: Καλλιόπη Λεμού, Αντώνη Βολανάκη, Θάνο Κυριακίδη και Μανούσο Χαλκιαδάκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και με επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του Μαρίας Μαραγκού. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

* Στην ενετική έπαυλη De Mezzo, στην Ετιά Σητείας, θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση με το έργο “Ιωνικό - Τραγούδια του έρωτα σε καιρούς προσφυγιάς” του συνθέτη Δημήτρη Σφακιανάκη, με το μουσικό σύνολο “Χρόες”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 8:30 έως τις 11:30 το βράδυ.

Το Σάββατο

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και το Σάββατο και συγκεκριμένα:

* Στο Μουσείο Μεσαράς θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς και του Δήμου Γόρτυνας. Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 8 το βράδυ έως τη λήξη της εκδήλωσης.

* Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με το σχήμα “TravelingLight” (Lynch, Καλούδης, Λιμάκης), στις 9 το βράδυ.

Ελεύθερη είσοδος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, συνολικά 132 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα θα συμμετέχουν στον θεσμό “Πανσέληνος 2018”, παραμένοντας ανοιχτοί για το κοινό το βράδυ της Κυριακής 26 Αυγούστου, ενώ σε 95 από αυτούς θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Σημειώνεται πως η πανσέληνος του Αυγούστου 2017 προσέλκυσε πάνω από 75.000 επισκέπτες, που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Όπως πάντα, η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News