Πολιτισμός

Συναυλία

Γιώργος Μαργαρίτης και Ραλλία Χρηστίδου πάνε Άρβη για τη δεύτερη γιορτή μπανάνας

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018, 11:00 μμ, Άρβη στο Δήμο Βιάννου

Εκδηλώσεις με άρωμα μπανάνας, πολλή μουσική και σημαντικές ομιλίες διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρβης. Η 2η Γιορτή Μπανάνας θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Αυγούστου στο γραφικό χωριό. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «στο Νότο του Ηρακλείου απλώνεται ένα ψαροχώρι, η Άρβη, με δυναμική παρουσία και παραγωγική επιμονή μυρμηγκιού όλων των κατοίκων του. Κάθε μέρα, όλο το χρόνο διανύει μια δύσκολη αλλά γοητευτική διαδρομή, και κάθε Αύγουστο κάνει διάλειμμα ως μια ανάπαυλα στους κόπους, ως ανασκούμπωμα μέχρι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.


Κόντρα στο πνεύμα της εποχής και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, οι κάτοικοι δίνουν περιεχόμενο σε λέξεις όπως “συνεννόηση”, “συναίνεση”, “σύγκλιση” και “συνεργασία”, βάζοντας το συμφέρον των πολλών πάνω από το προσωπικό των λίγων. Έτσι, με κοινό στόχο και όραμα προσπαθούν να κάνουν πράξεις τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, να συζητούν τα προβλήματα, να αναζητούν λύσεις, να ενημερώνονται και να διασκεδάζουν, με όποιον θέλει να συμπαραταχθεί με τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς πολιτικές παρωπίδες, στην πορεία αυτή η Γιορτή Μπανάνας απευθύνεται σε πολλούς και έχει ενδιαφέρον ότι ανταποκρίθηκαν ακόμα περισσότεροι, συνδυάζοντας την κοινή βούληση με το πάθος των νεότερων με το μεράκι των εμπειρότερων του χωριού.


Αυτό άλλωστε αποζητούν οι άνθρωποι του τόπου, στον επαγγελματικό ή επιστημονικό στίβο, την κεντρική ή την τοπική διοίκηση. Με πάθος και μεράκι συνεχίζουν, και περιμένουν τους επισκέπτες και φέτος μαζί να γιορτάσουν το 2ο Φεστιβάλ Μπανάνας. Στην Αρβη λοιπόν, με μια μακρά ιστορία με πλούσια, δυναμική και πρωτοπόρα καλλιεργητική παράδοση, θα αναδειχθούν οι αγροδιατροφικές ασχολίες του τόπου, που, ούτε λίγο-ούτε πολύ, αναδεικνύουν τις ρίζες και την ταυτότητα του χώρου και καθορίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα.


Τους κατοίκους της Άρβης τους συνδέει σε απευθείας γραμμή το ίδιο περιβάλλον και οι αλλαγές που έχει υποστεί, με την ανάπτυξη και τη διάχυση της γνώσης. Έχουν προβληματισμούς για το ποια θα μπορούσε να είναι η ορθολογική εκμετάλλευση και κατανάλωση των φυσικών πόρων, αλλά και ο σεβασμός σε αυτούς, ώστε να χτίζουν καθημερινά ό,τι αντικατοπτρίζει την ποιότητα της ζωής τους αλλά και τις ζωές αυτών που θα τους διαδεχτούν.


Θα στρώσουν με τα απολύτως απαραίτητα της παραγωγής το τραπέζι, και θα μοιραστούν με τους επισκέπτες μας τον κόπο τους και τις μαγειρικές τους εμπνεύσεις. Έτσι στοχεύουν να κάνουν γνωστό ό,τι οι άνθρωποι μπορούν να καταθέτουν σήμερα ως τυχαία μεν, αλλά αρμονική συνύπαρξη, παράλληλα με τις αξίες της αγροτικής οικονομίας, ως την πρώτη ύλη, της οποίας οι άνθρωποι είναι φύλακες, και τη μετατροπή της σε προϊόν με ταυτότητα, για να αναδείξουν το φυσικό περιβάλλον που παράγει τα προϊόντα τους».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της διήμερης γιορτής έχει ως εξής:
* Παρασκευή 10 Αυγούστου: Στις 8 το βράδυ θα δοθούν ομιλίες από τους Εμμανουήλ Στρατάκη, γεωπόνο μπανανοκαλλιεργητή, πρώην βουλευτή, με θέμα “Η καλλιέργεια της μπανάνας στην Κρήτη και οι καλλιεργητικές απαιτήσεις”, και Ματθαίο Αντωνάκη, γεωπόνο, με θέμα “Η ιστορία της μπανάνας, πλεονεκτήματα ντόπιας μπανάνας έναντι εισαγόμενων και προτάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος - Προοπτικές ανάπτυξης”. Θα ακολουθήσει, στις 8:30 το βράδυ, παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο “Η Μπανανολιχούδα του Νότου”, από τη σειρά “Τα αστεράκια του τόπου μας”, που έχει γραφτεί με σκοπό να αναδείξει τοπικά προϊόντα αλλά και τα μέρη που ευδοκιμούν, από τις κυρίες Έλενα Δοριάκη και Χρύσα Κιόρογλου. Συμμετέχει ο Άρης Ναλετάκης. Η βραδιά θα κλείσει με κρητική και έντεχνη μουσική από τον Δημήτρη Ζωγραφάκη.
* Σάββατο 11 Αυγούστου: Στις 11 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί λαϊκή βραδιά με τον Γιώργο Μαργαρίτη και τη Ραλλία Χρηστίδου. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προσφερθούν γλυκά με βάση την μπανάνα και λικέρ με γεύση μπανάνας.

Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να γευτούν ντόπιες μπανάνες, να προμηθευτούν φυτά μπανάνας και να ξεναγηθούν σε μπανανοφυτείες. Τέλος, θα απολαύσουν την ομορφιά της Άρβης τού “χθες” και του “σήμερα”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια