Η Μεταμόρφωση Του Ιησού Χριστού στο Όρος Θαβώρ και το θαυμαστό γεγονός (εικόνες)

Πολιτισμός
Η Μεταμόρφωση Του Ιησού Χριστού στο Όρος Θαβώρ και το θαυμαστό γεγονός (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο αποκαλύπτει την δόξα της Εκκλησίας και των πιστών - Είναι ένα κορυφαίο θαύμα που πραγματοποίησε ο Κύριος στο ίδιο το θεανδρικό σώμα Του

Τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, η δεσποτική αυτή εορτή έχει κεντρική θέση σε αυτήν. Είναι ένα κορυφαίο θαύμα που πραγματοποίησε ο Ιησούς Χριστός στο ίδιο το θεανδρικό σώμα Του.

Τη μεγάλη αυτή δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως οι Άγιοι Πατέρες καθόρισαν να εορτάζεται σαράντα ημέρες πριν από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, την 6η Αυγούστου.

Η μετάθεση της μεγάλης αυτής εορτής κρίθηκε αναγκαία, διότι δεν ταίριαζε ο πανηγυρικός της χαρακτήρας με την πένθιμη περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, στη διάρκεια της οποίας είχε γίνει. Κι έγινε τότε για να προετοιμάσει τους Αποστόλους για τη δοκιμασία του Θείου Πάθους, αλλά και για να επιβεβαιώσει κατά κάποιο τρόπο την προαιώνια δόξα Του.

 

Τι γιορτάζουμε

Σύμφωνα με τη διήγηση των Ευαγγελιστών (Καινή Διαθήκη: Ματθαίου ιζ’ 1-13, Μάρκου θ’ 2-12, Λουκά θ’ 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν στο Όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν.

Οι τρεις μαθητές Του, μετά την ανάβαση έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα ρούχα που φορούσε ήταν λευκά σαν το χιόνι.

Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Μόνο την ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Στο δεξιό τμήμα της φωτογραφίας το σημείο το οποίο πάτησε ο Χριστός κατά τη Μεταμόρφωσή Του. Το σημείο αυτό βρισκόταν στο Ιερό του ναού, όμως για προσκυνηματικούς λόγους το τεμάχιο κόπηκε και μεταφέρθηκε εκτός του Ιερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ευωδιάζει.

Το θαυμαστό γεγονός

Κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ναός εορτάζει με λαμπρότητα και κατάνυξη τη σημαντική αυτή εορτή, ωστόσο εκεί όπου πάτησε και μεταμορφώθηκε ο Χριστός κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου συμβαίνει κάτι θαυμαστό που σε καμία άλλη εκκλησία του κόσμου δεν μπορείς να δεις.

Εκεί στο Όρος Θαβώρ κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της Θείας Λατρείας, η οποία γίνεται στον εξωτερικό προαύλιο χώρο και μπροστά στα μάτια χιλιάδων πιστών, αλλά και απίστων, κατεβαίνει πάνω από το ιερό βουνό ένα σύννεφο.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες το σύννεφο αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα σύννεφα και κάποιες φορές είναι τόσο πυκνό που δεν μπορείς να διακρίνεις τίποτα σε απόσταση δύο μέτρων.

Η εμφάνιση της Αγίας Νεφέλης γίνεται κάθε χρόνο στην Ιερά Αγρυπνία στο Όρος Θαβώρ κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ενώ το 2015 η Αγία Νεφέλη εμφανίστηκε δύο φορές με συνολική διάρκεια περίπου τρεις ώρες.

Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες ταυτόχρονα με το θαύμα της νεφέλης ένα εξαίσιο άρωμα σαν λιβάνι απλώνεται στον αέρα.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο αποκαλύπτει την δόξα της Εκκλησίας και των πιστών. Είναι ένα κορυφαίο θαύμα που πραγματοποίησε ο Κύριος στο ίδιο το θεανδρικό σώμα Του.

Η εορτή αυτή έχει άμεση αναφορά στην τελείωση και την θέωση του ανθρώπου, η οποία είναι και η εσχατολογική προοπτική της Θείας Οικονομίας. Μας δείχνει ποιος είναι ο Χριστός. Μας αποκαλύπτει ότι είναι ο Υιός του Θεού.

Φωτογραφίες: Νίκος Κολιάτσος

(Με στοιχεία από το pemptousia.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News