default-image

Πανηγυρίζει ο Άγιος Παντελεήμονας στο Φόδελε και το Γάζι - Βίος και θαύματα

Πολιτισμός
Πανηγυρίζει ο Άγιος Παντελεήμονας στο Φόδελε και το Γάζι - Βίος και θαύματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή ημέρα εορτής του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονα, εορτάζει π φερώνυμος ιερός ναός στον Κολυβά Γαζίου, ενώ πανηγυρίζει και το Καθολικόν της φερώνυμου Ιεράς Μονής, στο Φόδελε Μαλεβιζίου.

Το καθολικό της Ιεράς Μονής στο Φόδελε Μαλεβιζίου

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου και ώρα 7:30 το απόγευμα, θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Λιτής και Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Παντελεήμονος Μούγκουρου και εν συνεχεία η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου ψαλλομένων των εγκωμίων αυτού.

Ώρα 10.00΄ μ.μ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου.

Ώρα 11.30΄ μ.μ.: Μικρόν Απόδειπνον μετά των Χαιρετισμών του Αγίου.

Την Παρασκευή και ώρα 7 θα τελεστεί ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου μετά το πέρας της οποίας θα τελεσθή η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και η Ακολουθία του Αγιασμού επί τη μνήμη του Αγίου.

Ώρα 7.00΄ μ.μ., θα τελεστεί ο εσπερινός της Αποδόσεως και το Μνημόσυνον των Κτητόρων και κεκοιμημένων αδελφών της Μονής προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού θρόνου κ. Μεθοδίου Βερνιδάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την παραμονή της εορτής η Ιερά Μονή θα παραμείνει ανοικτή έως τις 1.30 τα μεσάνυκτα.

Στον Κολυβά Γαζίου

Την Πέμπτη και ώρα 7:30 θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Μεθοδίου Βερνιδάκη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την Παρασκευή, ημέρα εορτής του Αγίου και ώρα 7 το πρωί, θα τελεστεί ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Κουνάλη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ενδόξου Παντελεήμονος και θαυματουργού.

Στις 7:30 το απόγευμα θα τελεστεί ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και ακολούθως η παράκληση του αγίου Παντελεήμονος.

Το Σωματείο Αρτοποιών

Το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» καλεί τα μέλη του στη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, προστάτη του Σωματείου, την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο χωριό Φόδελε Μαλεβιζίου.

Η εικόνα του Σωματείου θα βρίσκεται στην Ιερά Μονή από την Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Το Σωματείο ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι την Παρασκευή 27 Ιουλίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου, τα αρτοποιεία του Νομού Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστά.

Βίος και θαύματα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονα

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια (βλέπε 30 Μαρτίου). Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (βλέπε 26 Ιουλίου) που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.

Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

Συγκλονιστικό θαύμα: Ο Άγιος Παντελεήμονας και ο ασεβής γιατρός

«Τί είναι αυτό το κόκκαλο παπά μου; Πάρτο από δω και τράβα σπίτι σου» με αυτά τα λόγια ο ασεβής γιατρός έδιωξε τον πιστό ιερέα που έφερε στην άρρωστη πρεσβυτέρα απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονα. Μετανιωμένος, όμως, επέστρεψε στον ιερέα για να απολογηθεί.

Ή πρεσβυτέρα είχε όγκο στο στήθος καί εγχειρί­στηκε. Μόλις έβγαλαν τον όγκο, δίνουν ένα κομμάτι στον πατέρα Ευάγγελο να το πάει για βιοψία καί να φέρει αμέσως τ’ αποτελέσματα. Μετά την απάντηση της εξετάσεως, οι γιατροί δεν δίνουν ούτε έξι μήνες ζωής στην άρρωστη. Ή κόρη του παπα-Βαγγέλη λι­ποθυμά μόλις το ακούει, ό ίδιος τα χάνει. «Ακου, λέει, γιατροί να το πουν έτσι ξαφνικά στο παιδί! Στά χέρια του όμως σφίγγει το χέρι του Αγίου Παντελεήμονα, πού έχει φέρει μαζί του, καί προσεύχεται.

Βγάζουν την πρεσβυτέρα από το χειρουργείο. Με λαχτάρα ό πατήρ Ευάγγελος ακουμπά πάνω στις γά­ζες πού σκεπάζουν το εγχειρισμένο στήθος της πρε­σβυτέρας, το χέρι του ‘Αγίου καί γονατιστός προσεύ­χεται.

Εκείνη την ώρα μπαίνει ό χειρουργός με τη μάσκα ακόμη. Βλέπει τη σκηνή καί βάζει τίς φωνές.

-Τί είναι αυτό το κόκκαλο παπά μου; Πάρτο από δω και τράβα σπίτι σου.

Ζαλισμένος ό καημένος, μα­ζεύει γρήγορα τ’ αγία λείψανα καί προσπαθεί να βρει την πόρτα. Μέσ’ τη ζάλη του, όμως, ακούει τη νοσο­κόμα να φωνάζει το γιατρό στο τηλέφωνο, πού τον ζή­τα επειγόντως ή γυναίκα του.

Το απόγευμα σταματά μια κούρσα έξω από το σπί­τι του ιερέα και με έκπληξη ό παπα-Βαγγέλης βλέπει να βγαίνει ό γιατρός. Πω! πω! σκέφτεται, ό γιατρός και στο σπίτι μου ακόμα με κυνηγάει! Με φρίκη, όμως, βλέπει να κατεβαίνει από τ’ αυτοκίνητο και ένας νέος παραμορφωμένος. Το στόμα του είχε πάει στ’ αυ­τί του. Αποσβολώθηκε ό παπάς.

- Πάτερ μου, του λέει ό γιατρός, εκείνο το κόκκαλο το έχεις; Με συγχωρείς, παραφέρθηκα, την ώρα πού σ’ έδιωχνα μου τηλεφώνησε ή γυναίκα μου, ότι το παιδί μας, πού έδινε εκείνη την ώρα εξετάσεις, έπα­θε ξαφνικά αυτήν την πάρεση πού βλέπεις. Κατάλαβα ότι εγώ έφταιξα καί γι’ αυτό σε παρακαλώ πολύ διά­βασε μας μια ευχή. Τη διεύθυνση σου στο χωριό την πήρα από την πρεσβυτέρα.

- Ευχαρίστως παιδιά μου, ελατέ στο εκκλησάκι. Κράτα αγόρι μου το χέρι του Αγίου καί γονάτισε.

Απλώνω στο κεφάλι του νέου το πετραχήλι καί αρχίζω να διαβάζω την ευχή. Καθώς διαβάζω, ακούω θόρυβο κρακ, κρακ. Σκέφτομαι, τί συμβαίνει άραγε; Τελείωσα καί, όταν σηκώθηκε το παιδί, τί να δοϋμε, το στόμα του παιδιού είχε επανέλθει στην θέση του! Πατέρας καί γιος ρίχνονται πάνω μου.

- Παπούλη πώς να σ’ ευχαριστήσουμε;

- Όχι εμένα, παιδιά μου, το Θεό καί τον «Αγιο.

Από τότε για πάρα πολύ καιρό ερχόταν τακτικά να προσκυνήσουν καί να φέρουν καί το λάδι για το καντήλι του ‘Αγίου.

Όσο για την πρεσβυτέρα, είναι τώρα περισσότερα από εϊκοσι χρόνια πού είναι τελείως καλά χωρίς να κάνει απολύτως καμμία θεραπεία. Μεγάλωσε τα παι­διά της καί ζει στο χωριό προσέχοντας το εκκλησάκι με τα τόσα άγια λείψανα, μια πού δεν υπάρχει πια ό πατήρ Ευάγγελος. Ό γιατρός πολλές φορές έλεγε στον παπα-Βαγγέλη: «Εμείς παπά μου πρέπει να τα κά­ψουμε τα βιβλία μας».

Από το βιβλίο «Σταχυολογήματα από την θαυμαστή ζωή του π. Ευαγγέλου Χαλκίδη εφημέριου Αγ. Βασιλείου Λαγκαδά», Eκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News