Μαρία Μανουσάκη: Η Κρητικιά βιολίστρια που κατακτά τον κόσμο

Πολιτισμός
Μαρία Μανουσάκη: Η Κρητικιά βιολίστρια που κατακτά τον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ», για το πόσο αγαπάει την Κρητική μουσική - Ένας από τους στόχους της είναι να την κάνει διεθνώς κατανοητή.

Την διεθνώς καταξιωμένη βιολίστρια Μαρία Μανουσάκη, φιλοξένησε η εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ», με τη Νικολέτα Σφακιανάκη. Μία καλλιτέχνιδα γεννημένη στη Νότια Αφρική, μεγαλωμένη στην Ελλάδα και τα τελευταία 5 χρόνια εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη, μια μουσικό με διεθνή παρουσία στο χώρο της τζαζ και world μουσικής.

Όπως εξομολογήθηκε στη Νικολέτα Σφακιανάκη, η μουσική κυλάει στις φλέβες της, καθώς από πολύ μικρή ηλικία, από 4 ετών, άρχισε να παίζει πιάνο και φλογέρα. Αγαπάει πολύ την Κρητική μουσική και ένας από τους στόχους της είναι να την κάνει διεθνώς κατανοητή.

Η καινούργια της δουλειά μάλιστα έχει μουσικά στοιχεία από όλο τον κόσμο, αλλά το Κρητικό στοιχείο κυριαρχεί έντονα. Όπως η ίδια είπε ζει, στη Νέα Υόρκη, στο κέντρο του κόσμου στα πολιτιστικά και αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα να προβάλλει την Κρητική μουσική και την Κρήτη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο κόσμος πρέπει να μάθει τι είναι η κρητική μουσική, ποια είναι η Κρήτη και πιστεύω μπορώ να το κάνω μέσα από τη μουσική μου. Ωστόσο το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Κρητικοί. Πρέπει να μάθουν άλλες μουσικές, άλλες κουλτούρες, ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να γίνεται αυτό το πάντρεμα».

Στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης – Καλοκαίρι 2018

Η Μαρία Μανουσάκη, μαζί με καταξιωμένους μουσικούς αναμένεται να μαγέψει το κοινό σε εκδήλωση που θα δοθεί για φιλανθρωπικό σκοπό στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης – Καλοκαίρι 2018 στις 24 Ιουλίου στο Κηποθεάτρο «Μ. Χατζηδάκις» μαζί με το κρητικό σχήμα, αποτελούμενο από τους Βασίλη Σταυρακάκη, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Μανωλάκη Γιώργο, Παπατζανή Γιάννη.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος θα έχει άλλο σχήμα με καλλιτέχνες από την Τυνησία και το τρίτο από τη Νέα Υόρκη, όπου θα παρουσιάσει και τη δική της νέα δουλειά, η οποία έχει ύφος Κρητικό, αλλά και νεοϋορκέζικης τζαζ.

Στις 25 Ιουλίου θα ταξιδέψει μουσικά και το Χανιώτικο κοινό, με το παίξιμό της στο Οινοποιείο Μανουσάκης.

Η προσωπική της πορεία

Σπούδασε με υποτροφία στο Βerklee College of Music της Βοστώνης το 2000-2004, από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. 

Το 2014 διοργάνωσε το Cretan World Music Festival στον Αλικιανό Χανίων, με καλεσμένους από την Νέα Υόρκη, το Ισραήλ, την Αρμενία, την Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία και την Ιρλανδία.

Η Μαρία Μανουσάκη εμπνέεται από τις Κρητικές της ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ, για να δημιουργήσει τις νέες συνθέσεις της.

Η Μαρία έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών είναι το Perth Concert Hall στην Αυστραλία, το Frank Sinatra School of The Arts στη Νέα Υόρκη και στην τελετή λήξης των Μεσογειακών Αγώνων στην Πεσκάρα της Ιταλίας.

https://www.youtube.com/watch?v=g2j1wc_ZqcE?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=0&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Επίσης έχει εμφανιστεί με την γνωστή τραγουδίστρια ADELE, έχει ανοίξει τη συναυλία του STING στο Lincoln Center NYC και των Pet Shop Boys στο Λυκαβηττό και συνεργάστηκε με το φημισμένο gypsy jazz συγκρότημα Rosenberg triο.

Έχει εμφανιστεί στο Jazz at the Lincoln centre με τον γνωστό songwriter Matt Alber καθώς και στο Ντουμπάι, όπου παρουσίασε τη μουσική της στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου του 2005 και 2006. Στο Κατάρ έπαιξε για το βασιλικό γάμο το 2005.

Είναι μέλος του σχήματος Petros Klampanis CONTEXTUAL, με το οποίο εμφανίζεται σε συναυλίες σε Αμερική και Ευρώπη, Athens Experiment και Drumvoice με το οποίο έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, στο Ζάππειο Μέγαρο, στο Θέατρο Badminton και αλλού.

Το 2011 ίδρυσε το σχήμα Stephan Grappelli Project, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μουσική του μεγάλου Γάλλου βιολιστή.

Το νέο της album “Sole Voyage”  ηχογραφήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. To cd της είναι προτεινόμενο άλμπουμ για καλύτερο τζαζ άλμπουμ Αμερικής 2016 από το "The Akademia musicawards 2016".

Σε αυτό συμμετέχουν παγκοσμίως φημισμένοι μουσικοί όπως τον Shai Maestro στο πιάνο, τον Πέτρο Κλαμπάνη στο μπάσο και στην ενορχήστρωση, τον John Hadfield και Ziv Ravitz στα ντραμς τον Mavrothi Kontanis στο ούτι και τον Tamer Pinarbassi στο κανονάκι. Ένα μουσικό ταξίδι εμπνευσμένο από τους Έλληνες μετανάστες που μετοίκισαν στο Νέο Κόσμο την δεκαετία του 1920.

Επιμέλεια: Μαρία Λιναρδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News