Αυτό είναι το πιο ιστορικό καφέ στην Κρήτη

Πολιτισμός
Αυτό είναι το πιο ιστορικό καφέ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Παρίσι υπάρχει το “Café de Flore”, το οποίο επισκεπτόταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ και το “Lex Deux Magots”, όπου σύχναζαν ο Αραγκόν με τον Μπρετόν. Στη Ρώμη, συναντάμε το καφέ “Γρέκο”, όπου είχαν καθίσει ο Γκέτε και ο Βάγκνερ, ενώ στο “Σεντράλ” της Βιέννης έπινε καφέ ο Τρότσκι, με το Σίγκμουντ Φρόιντ... Πιο είναι το πιο ιστορικό καφέ της Κρήτης;

Κάθε πόλη ή κάθε χώρα έχει μια καφετέρια ή δυο το πολύ που έχουν μείνει στην ιστορία για τον λόγο ότι μεγάλες προσωπικότητες έκατσαν και ήπιαν το καφεδάκι τους εκεί, συζητώντας και ανταλλάσσοντας επιχειρήματα γύρω από την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και την επιστήμη.

Για παράδειγμα, στο Παρίσι συναντάμε το “Café de Flore”, το οποίο επισκεπτόταν αρκετά συχνά η Σιμόν ντε Μποβουάρ, αλλά και την καφετέρια γνωστή ως “Lex Deux Magots”, όπου ο Αραγκόν με τον Μπρετόν διακήρυτταν το Σουρεαλιστικό Μανιφέστο τους.

Σε μια άλλη πανέμορφη πόλη, στη Ρώμη, συναντάμε το αρχαίο καφέ “Γρέκο”, όπου είχαν καθίσει ο Γκέτε και ο Βάγκνερ, ενώ στο “Σεντράλ” της Βιέννης έπινε το καφεδάκι του ο επικεφαλής του Κόκκινου Στρατού, ο Τρότσκι, με έναν από τους μεγαλύτερους ψυχαναλυτές της ανθρωπότητας, τον Σίγκμουντ Φρόιντ και κάποιους άλλους ποιητές.

Στις καρέκλες αυτών των διάσημων καφέ κάθισαν μερικές από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της ιστορίας, ενώ στα τραπέζια τους γράφτηκαν βιβλία που έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα best sellers, αλλά και ολόκληρες εφημερίδες σε εποχές πολύ μακρινές από τις δικές μας, που θεωρούμε την τηλεόραση και το διαδίκτυο ως δεδομένα. Παραμονές μεγάλων και καταστροφικών πολέμων, ιστορικές προσωπικότητες επιδίδονταν σε επιχειρήματα.

Τα ιστορικά καφέ της Ευρώπης έρχονται ξανά στο προσκήνιο, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να θεσπιστεί ο “Δρόμος των Ιστορικών Καφέ” ως μια ακόμη Πολιτιστική Διαδρομή της Γηραιάς Ηπείρου.

Στη δημιουργία της Διαδρομής πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, αφού πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, στον οποίο συμμετέχουν προς το παρόν δέκα χώρες - με τη συμμετοχή διαρκώς να διευρύνεται - είναι ο Βασίλης Σταθάκης, ιδιοκτήτης του ιστορικού καφέ “Κήπος” Χανίων, που ιδρύθηκε το 1870.

Τη διαδικασία κατάθεσης φακέλου προς το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών της Ευρώπης έχει πλέον αγκαλιάσει η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο Βασίλης Σταθάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για το θέμα.

Όπως αποφασίστηκε πρόσφατα, το 2020 θα φιλοξενηθεί στα Χανιά μια σημαντική διοργάνωση, το 10ο Διεθνές Συμβουλευτικό Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα “Νέα” ο κ. Βασίλης Σταθάκης, «σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μια γέφυρα πολιτιστικής επικοινωνίας ανάμεσα στα ιστορικά καφέ, να αναδειχτεί η ιστορία και να ενωθούν οι πολιτισμοί και οι κουλτούρες. Πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντες και να δουλέψουμε συλλογικά».

Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή είναι μερικά από τα εμβληματικότερα καφέ της Ευρώπης: το “Les Deux Magots” στο Παρίσι, το “New York” στη Βουδαπέστη, το “Café l’ Opera” στη Βαρκελώνη, το “Café Santa Cruz” στην Κοΐμπρα, το “Café Majestic” στο Πόρτο, το “Café Stefanka” στην Μπρατισλάβα και το “Αntico Caffé San Marco” στην Τεργέστη.

Όλα τους έχουν να διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες. Αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά, σκηνές που αποθανατίστηκαν σε λογοτεχνικά έργα, αναμνήσεις. Μια πολύτιμη κληρονομιά που πρέπει να διασωθεί.

Καφέ “Κήπος” στα Χανιά

Ο Τούρκος διοικητής Κρήτης Ρεούφ Πασά αποφασίζει και δημιουργεί το 1870 τον “Κήπο” των Χανίων, που αποτέλεσε μια όαση δροσιάς 15 στρεμμάτων. Ο κήπος διαθέτει ζώα, παράξενα πτηνά και όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν αξιοπερίεργο πολιτιστικό στέκι. Το καφέ φιλοξένησε, μεταξύ άλλων, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Μάνο Κατράκη κ.τ.λ. Μετά την Κρητική Επανάσταση στέγασε και τη Βουλή των Κρητών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News