Έρχεται το “Ερωφίλη project” στα Κάστρα της Κρήτης

Πολιτισμός
Έρχεται το “Ερωφίλη project” στα Κάστρα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Πέμπτη,19 Ιουλ 2018, 21:00
Φορτέτζα, Ρέθυμνο

Το αριστούργημα της κρητικής αναγέννησης “Ερωφίλη” του Γιώργου Χορτάτση θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις ερχόμενες ημέρες ντόπιοι και επισκέπτες θεατρόφιλοι που βρίσκονται στο νησί μας.

Το “Ερωφίλη project”, που αποτελεί έμπνευση του Θεόδωρου Οικονομίδη και της Αμαλίας Αρσένη, παρουσιάζεται - αρχής γενομένης από αύριο, στο Ρέθυμνο - σε πέντε κάστρα, στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Μετά την παρθενική παράσταση του “Ερωφίλη project” που δόθηκε στις 5 Ιουλίου στου Ζωγράφου, στην Αθήνα, το έργο ανεβαίνει τις ερχόμενες ημέρες σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Σητεία και Σφακιά.

Ειδικότερα, η “Ερωφίλη” ανεβαίνει αύριο Πέμπτη 19 Ιουλίου στη Φορτέτζα, στην πόλη του Ρεθύμνου. Μεθαύριο Παρασκευή παρουσιάζεται στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, την Κυριακή 22 του μήνα η παράσταση “ανεβαίνει” στο Φραγκοκάστελο στα Σφακιά, ενώ την Τρίτη 24 Ιουλίου το έργο θα παρουσιαστεί στην Πύλη Βηθλεέμ, στο Ηράκλειο. Οι παραστάσεις επί κρητικού εδάφους ολοκληρώνονται την Πέμπτη 26 Ιουλίου, στο φρούριο Καζάρμα της Σητείας.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της παράστασης - η οποία θα κάνει επίσημη πρεμιέρα τον Οκτώβριο στην Αθήνα - είναι 90 λεπτά, ενώ δε θα υπάρχει διάλειμμα.

Ο Θεόδωρος Οικονομίδης επιμελήθηκε τη διδασκαλία και επεξεργασία του κειμένου του Χορτάτση, αλλά και τη μουσική της παράστασης. Στον ρόλο της Ερωφίλης πρωταγωνιστεί η Αμαλία Αρσένη, ενώ τον ρόλο του Φιλόγονου έχει ο Κωνσταντίνος Τσιομίδης.

Ο Χρήστος Καπένης υποδύεται τον Πανάρετο, και την κορυφαία του χορού Νένα θα υποδυθεί η Δανάη Λουκάκη. Στον ρόλο του μαντατοφόρου θα βρίσκεται ο Θ. Οικονομίδης, ενώ οι μουσικοί της παράστασης είναι η Αρετή Κοκκίνου (κιθάρα, μαντολίνο), ο Δημήτρης Πρόκος (κιθάρα) και ο Θεόδωρος Οικονομίδης (κιθάρα, πανδουρίδα).

Την επιμέλεια των κοστουμιών έχει η Βασιλική Σύρμα, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Μάρα Μοτάκη.

15 χρόνια δουλειάς

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θεόδωρος Οικονομίδης, η παρουσίαση του “Ερωφίλη project” έρχεται έπειτα από 15 χρόνια σχετικής έρευνας και διαδικασίας. Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, «το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το πεντάπρακτο αριστούργημα του Γεωργίου Χορτάτση, τη διασημότερη τραγωδία της Κρητικής Αναγέννησης, το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα...».

«Μια από τις ιδιαιτερότητες της παράστασης “Ερωφίλη project” είναι το ότι αναπαριστούμε την ιστορία στο φυσικό της περιβάλλον. Διαλέγουμε σαν παραστατικούς χώρους μεσαιωνικά κάστρα σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη, τα οποία θα αποτελέσουν το φυσικό σκηνικό μας.

Μια μοναδική εμπειρία, που μεταφέρει τον θεατή σε έναν άλλο χωροχρόνο και τον κάνει επισκέπτη στο παλάτι του βασιλιά Φιλόγονου, όπου εξελίσσεται μια ερωτική τραγωδία... αυτή της Ερωφίλης και του Πανάρετου.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να φέρουμε το κοινό στους υπέροχους μουσειακούς χώρους των κάστρων και των φρουρίων που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, όχι σαν απλούς επισκέπτες αλλά σαν μύστες σε μια θεατρική τελετουργία», επισημαίνει ο Θεόδωρος Οικονομίδης, συμπληρώνοντας ότι από την αρχή του όλου εγχειρήματος υπήρξε βασική προτεραιότητα ο σεβασμός στο κείμενο του Χορτάτση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News