default-image

Με μία εσπερίδα «κλείνει» η φετινή χρονιά για το Σωματείο «Μινωνικός Πολιτισμός και Γραφές»

Πολιτισμός
Με μία εσπερίδα «κλείνει» η φετινή χρονιά για το Σωματείο «Μινωνικός Πολιτισμός και Γραφές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μία ενδιαφέρουσα εσπερίδα «κλείνει» η φετινή χρονιά για το Σωματείο «Μινωνικός Πολιτισμός και Γραφές».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα θέματα στα οποία θα αναφερθεί το Σωματείο είναι τα εξής:

  • 1ον, θα γίνει σύντομος απολογισμός των δράσεων και ειδική αναφορά στην έκθεση της Μέλισσας: Ενώ παράλληλα, θα γίνει και ενημέρωση για την Σκέψη-Πρόταση του Δήμου Χερσονήσου να φιλοξενήσει την έκθεση στο μοναστήρι της Γκουβερνιώτισσας http://monasterygouverniotisa.gr/
  • 2ον, θα αναφερθούμε σύντομα στον καλοκαιρινό - προβληματισμό με το πιθανό Μινωικό όνομα του Παυλοπέτρι.
  • 3ον, θα πραγματοποιηθεί μια 20λεπτη ομιλία μου με τίτλο: Ο Χορός σε Κρητομυκηναϊκά ευρήματα

Θα ακολουθήσει Μινωικό γεύμα και ένα παιχνίδι πάνω στο σουπλά της ταβέρνας «Πασιφάη» που έχει το οικογενειακό δέντρο του Μίνωα με τις γυναίκες του και τα παιδιά του (γραμμένα σε γραμμική Β).

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε πότε έζησαν (γι’ αυτό να κρατάτε μαζί σας μολύβι και γομολάστιχα) για να σημειώνετε. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει από μια αναφορά του Απολλόδωρου Επιτομή κεφ ΙΙ παρ. 12 «λέγει συνθέσθαι πρὸς Θυέστην περὶ τοῦ βασιλεῦσαι Ἀτρέα, εἰ τὴν ἐναντίαν ὁδεύσει ὁ Ἥλιος· Θυέστου δὲ συνθεμένου τὴν δύσιν εἰς ἀνατολὰς ὁ Ἥλιος ἐποιήσατο·», που αναφέρει ότι ο Ατρέας πήρε την εξουσία στο Άργος από τον αδελφό του Θυέστη(μετά το θάνατο του Πέλοπα)  αφού συμφώνησαν να γίνει βασιλιάς, ο Ατρέας αν ο Ήλιος ανατείλει στη Δύση ενώ αν ανατείλει κανονικά θα γίνει ο Θυέστης.

Τελικά την επομένη μέρα ο Ήλιος ανέτειλε στην Δύση; Και έτσι έγινε βασιλιάς ο Ατρέας εκ του οποίου παιδιά είναι Αγαμέμνων και Μενέλαος που είχαν παππού τους τον Κατρέα και μητέρα του την Αερόπη από την Κρήτη.

Ένα ωραίο παιχνίδι να δούμε πως ο Ήλιος μπορεί να ανατείλει στην Δύση, με χρήση Αρχαιοαστρονομίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον κ. Τσικριτσή, στο e-mail [email protected], ώστε να ενημερώσουν για το πόσα άτομα θα παραβρεθούν, επιπλέον όσοι είναι χορτοφάγοι πρέπει να το δηλώσουν για ετοιμαστεί ειδικό γεύμα για αυτούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News