Πολιτισμός

Ένα μουσείο «στολίδι» εγκαινιάζεται το προσεχές Σάββατο  

Σε πρότυπο μουσείο μετατράπηκε και εγκαινιάζεται το προσεχές Σάββατο ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΣ) της Αγιάς Χανίων, από τους πρώτους στην Ελλάδα, που κατασκευάστηκε επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου.

Πρόκειται για ένα έργο που άρχισε επί νομαρχίας Γρηγόρη Αρχοντάκη το 2008, για να ολοκληρωθεί τελικά φέτος μετά από προσπάθειες πολλών ετών.

Με πιστώσεις που εξασφαλίστηκαν από τη “ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.” και από την Περιφέρεια Κρήτης, ανακαινίστηκε το κτήριο που βρίσκεται δίπλα στον υδροηλεκτρικό σταθμό, ενώ έγιναν και εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου.

Η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ αποκατέστησε το κεντρικό κτήριο του ΜΥΗΣ που αποτελεί τεκμήριο βιομηχανικής αρχαιολογίας με μοντέρνα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Σχεδιάστηκε από μελετητικό γραφείο του Μιλάνου σε συνεργασία με Έλληνες μηχανικούς και υπήρχε σαφής διάκριση μεταξύ των λειτουργικών μερών του κτηρίου, δηλαδή μηχανοστάσιο και δεξαμενή φόρτισης-πτώσης νερού.

Το νερό του ταμιευτήρα κατέληγε μέσω αγωγού στο κτήριο. Ένα μέρος του ανέβαινε στην υπερυψωμένη δεξαμενή κι ένα άλλο, μέσω μεταλλικής δικλίδας, κατέληγε στη διώρυγα φυγής νερού. Το κτήριο λειτουργούσε ταυτόχρονα για παραγωγή ενέργειας και ως ρυθμιστής για τη ροή νερού από τον ταμιευτήρα προς το περιβάλλον.

Στον μουσειακό χώρο του παλιού υδροηλεκτρικού σταθμού της Αγιάς έχουν διασωθεί και συντηρηθεί μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας, με τα οποία παραγόταν ηλεκτρική ενέργεια από τον ταμιευτήρα.

Παράλληλα υπάρχει εξοπλισμός που μεταφέρθηκε από τη Λήμνο και την Κύθνο, ενώ οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να αποκτούν μια πλήρη εικόνα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της περιοχής γύρω από τη λίμνη της Αγιάς, θα συμβάλει στην αναβάθμιση και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής των Χανίων και των ιδιαίτερων φυσικών και βιομηχανικών στοιχείων της», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης.

Το μικρό υδροηλεκτρικό έργο της Αγιάς, που περιλαμβάνει τον τεχνικό ταμιευτήρα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό, θεωρείται ως σύνολο ένα πολύ σημαντικό τεχνικό έργο. Κατασκευάστηκε επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου και εγκαινιάστηκε το 1928 με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, που ήταν και ο αρχικός ιδιοκτήτης. Το 1959 εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 2008. Το 2011 παραχωρήθηκε για χρήση στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία προχώρησε αρχικά στην ανάπλαση της λίμνης και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού.

Τα εγκαίνια του μουσειακού χώρου του υδροηλεκτρικού σταθμού της Αγιάς θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο το πρωί από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τη “ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.”. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Ηλία Μοναχολιά και τον τέως νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διάσωση και ανάδειξη του χώρου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια