Πολιτισμός

Με μουσική, φαγητό και ποτό η Γιορτή Αγγειοπλάστη

Τριάντα τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος η Γιορτή Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου στο Θραψανό.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις διεξάγονται προς τιμήν των Θραψανιωτών πιθαράδων-αγγειοπλαστών, που εδώ και αιώνες δημιουργούν με χώμα και νερό θαύματα της αγγειοπλαστικής τέχνης.
 
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το 3ο Φεστιβάλ Κεραμικής-Αγγειοπλαστικής που περιλαμβάνει δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής (Ίδρυμα Ψαροπούλου) και τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής Ανδρέα Δοργιομανωλάκη, Γεώργιου Ανετάκη, Μανόλη Βολυράκη, Μιχάλη Χουλάκη, Κώστα Χουλάκη, Μανόλη Δοξαστάκη και Μανόλη Βολυράκη. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του εργαστηρίων έχει ως εξής:
* Μεθαύριο Σάββατο 14 Ιουλίου: Θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο κεραμικής “Το θεριό της Ζωμίνθου” για μικρούς και μεγάλους, 4 έως 104 χρονών! Ένα τρομερό θεριό κλέβει το νερό από το χωριό! Πώς να μοιάζει άραγε; Με έμπνευση ένα λαϊκό παραμύθι της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι πλάθουν από πηλό τους δικούς τους δράκους και όφιδες και συλλογικά ένα μεγάλο θεριό!

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ (απαραίτητη η προεγγραφή στη γραμματεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού - τηλέφωνο 6934/410.562). Επίσης από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν ελεύθερα εργαστήρια κεραμικής και επίδειξη τροχού για μικρούς και μεγάλους.

* Κυριακή 15 Ιουλίου: Ελεύθερα εργαστήρια κεραμικής και επίδειξη τροχού για μικρούς και μεγάλους, από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

* Δευτέρα 16 Ιουλίου: Ελεύθερα εργαστήρια κεραμικής και επίδειξη τροχού για μικρούς και μεγάλους, από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Στις 9 το βράδυ σε ανοιχτή πυρά θα ψηθεί... το Θεριό, που θα κατασκευαστεί στα εργαστήρια του Σαββάτου.
Σχεδιασμός εκπαιδευτικού: Νίκος Λιάρος και Θαλασσινή Μπράτσου. Υλοποίηση εργαστηρίων κεραμικής: Εριάννα Αρβανίτη, Νίκος Λιάρος, Κατερίνα Μιντή, Θαλασσινή Μπράτσου και με τη συνδρομή των αγγειοπλαστών Θραψανού.

Παράλληλες δράσεις

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει:
- Έκθεση ζωγραφικής της Μίνας Σπηλιοπούλου και της Ευαγγελίας, σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 7:30 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.
- Υπαίθρια αναπαράσταση της θραψανιώτικης βεντέμας με κούκλες.
- Υπαίθρια έκθεση αγγείων από τους αγγειοπλάστες του χωριού.
- Οπτικοακουστική παρουσίαση με προτζέκτορα της θραψανιώτικης βεντέμας με τίτλο “Να σου πω μια ιστορία...”, της Αδαμαντίας Καραγκούνη-Θεοδωρομανωλάκη (μεταπτυχιακό Μουσειολογίας).
- Αναπαράσταση παλιού αγροτικού σπιτιού με θέμα “Η χρήση των πήλινων χρηστικών αγγείων και ψήσιμο οσπρίων σε πήλινα με κέρασμα στους επισκέπτες...”.

Μουσική, φαγητό και ποτό

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να γευτούν το περίφημο θραψανιώτικο ψητό σε γιουβέτζι στον ξυλόφουρνο, συνοδεία θραψιανιώτικου κρασιού. Η κουζίνα θα ανοίγει στις 9 κάθε βράδυ.

Τέλος την τριήμερη γιορτή θα ντύσουν μουσικά οι Γιώργος Παπαδάκης (μεθαύριο Σάββατο 14 Ιουλίου), Κωστής Κακουδάκης, Μιχάλης Πετσάκης (Κυριακή 15 Ιουλίου) και Βασίλης Σταυρακάκης και Ιάκωβος Πατεράκης (Δευτέρα 16 Ιουλίου).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια