Πολιτισμός

Θεατρική Παράσταση

«Πέρσες»: Αριστουργηματική τραγωδία του Αισχύλου στο Κηποθέατρο

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018, 9:30 μμ, Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

Την τραγωδία του Αισχύλου “Πέρσες” θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν σήμερα, στις 9:30 το βράδυ, στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Ψαρρά, Αντώνη Μυριάγκο, Χάρη Χαραλάμπους και 12μελή χορό, παρουσιάζει - για δεύτερη χρονιά - στο κοινό του Ηρακλείου μια παράσταση που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς.

Οι “Πέρσες”, το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και τον θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος, υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα.

Το έργο παρουσιάζεται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη - ενός νέου σκηνοθέτη, που έχει ξεχωρίσει για τις εκρηκτικές παραστάσεις του - με τη συμμετοχή μιας δυναμικής ομάδας καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός και προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης. Απελευθερώνει την ουσία του αισχυλικού έργου και οδηγεί τον θεατή στην κατανόηση του πανανθρώπινου χαρακτήρα του αρχαίου δράματος.

Οι ηθοποιοί προσεγγίζουν τα νοήματα, τους ρυθμούς και τους ήχους του ποιητικού κειμένου, με τη μουσικότητα ως όχημα για την αναπαράσταση και τη μεταμόρφωση. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο Χορός, ερμηνεύονται αποκαλύπτοντας τη μουσική υφή του έργου. Χρησιμοποιώντας μια τέτοια απλή σύνθεση, η παράσταση εκδηλώνεται μέσα από βασικά επίπεδα - δράση, λέξη, τραγούδισμα, χορός - κατακτώντας μια απλότητα, επαρκή για να αποκαλύψει τις αδιάκοπες δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος και την απήχησή του στον σημερινό κόσμο».

Ο Άρης Μπινιάρης και οι συνεργάτες του προσεγγίζουν τον τραγικό λόγο του Αισχύλου με μια παράσταση συνόλου που καθηλώνει τους θεατές και, σύμφωνα με το Φεστιβάλ Αθηνών, «διεκδικεί μια θέση στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου [...], αναδεικνύοντας τον Άρη Μπινιάρη σαν ένα από τους πιο πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες της νέας γενιάς».

Συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής: Μετάφραση Παναγιώτης Μουλλάς, σκηνοθεσία-μουσική δραματουργία Άρης Μπινιάρης, μετρική διδασκαλία Θεόδωρος Στεφανόπουλος, σκηνικά Κωνσταντίνος Λουκάς, κοστούμια Ελένη Τζιρκαλλή, κινησιολογία Λία Χαράκη και σχεδιασμός φωτισμών Γεώργιος Κουκουμάς.

Τον Χορό αποτελούν οι Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Στέφανος Πίττας και Κωνσταντίνος Σεβδαλής.

Η είσοδος είναι 16 ευρώ, ενώ το εισιτήριο για φοιτητές/μαθητές, άτομα άνω των 65, ομαδικά (άνω των 20 ατόμων) είναι 12 ευρώ, και για ΑμεΑ και ανέργους 8 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια