default-image

Στην Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών ο Νίκος Γιγουρτάκης

Πολιτισμός
Στην Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών ο Νίκος Γιγουρτάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομιλία
Τετάρτη,11 Ιουλ 2018, 19:00
Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης των Σιναϊτών

Ομιλία του φιλόλογου - αρχαιολόγου Νίκου Γιγουρτάκη θα πραγματοποιηθεί την Την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις ώρα 7.00 μ.μ. στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης των Σιναϊτών.

Η ομιλία φέρει τίτλο: «Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης Σιναϊτών ως πηγή έμπνευσης σε σύγχρονους αγιογράφους» και πραγματοποιείται στα πλαίσια της καλλιτεχνικής έκθεσης «Ιερή Τέχνη» που συνυπάρχει στο χώρο του Μουσείου και πραγματοποιείται εντός του φεστιβάλ Τέχνη Καθ΄ Οδόν σε επιμέλεια Χρύσας Βαθιανάκη.

Περίληψη ομιλίας:

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγ. Αικατερίνης των Σιναϊτών» στο Ηράκλειο αποτελεί ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για την αγιογραφική τέχνη της Κρήτης και ένα από τα ελάχιστα μουσεία της χώρας μας που φιλοξενεί την εικαστική δημιουργία της Κρητικής Σχολής. Η μεταβυζαντινή τέχνη στην Κρήτη κάτω από την επίδραση της αναγεννησιακής πολιτισμικής επιρροής λόγω της ενετοκρατίας διαμόρφωσε μοναδικά τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά στην αγιογραφία. Η όσμωση μεταξύ της κλασικής βυζαντινής παράδοσης και της ελευθεριάζουσας ρεαλιστικής ρομαντικής τέχνης της Δύσης έγιναν ο παρονομαστής για μία νέα σχολή ζωγραφικής η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της βυζαντινής παράδοσης και δημιούργησε έναν «χώρο» όπου με νέα πνοή και δεδομένα διαμόρφωσε την Κρητική Σχολή, που χάρισε αριστουργήματα στον μεσαιωνικό κόσμο της Ευρώπης.

Η παρουσία των μοναδικών αυτών έργων στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών στο ιστορικό κέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης μετά την επανέκθεση και τη μετατροπή του χώρου σε σύγχρονο μουσείο, αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο επισκεπτών αλλά και των σύγχρονων επίδοξων αγιογράφων και μελετητών της ζωγραφικής. Δεν είναι τυχαίο πως αξιόλογοι σύγχρονοι αγιογράφοι με έδρα τους το Ηράκλειο, άπλωσαν την εικαστική τους δημιουργία μέσα από τις αγιογραφικές τους συνθέσεις. Οι προπλασμοί των προσώπων, η χρωματική κλίμακα αλλά και ιδιαίτερα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του έργου τους παραπέμπουν στη μανιέρα της Κρητικής Σχολής.

Στην παρουσίασή μας αυτή, εν ολίγοις,  ανιχνεύεται ο ρόλος του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης των Σιναϊτών ως έμπνευση και αφετηρία στο έργο σύγχρονων αγιογράφων από την Κρήτη και αλλού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News