Φραντς Κάφκα: Ο συγγραφέας που υπέταξε το αναπάντεχο

Πολιτισμός
Φραντς Κάφκα: Ο συγγραφέας που υπέταξε το αναπάντεχο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίος και Πολιτεία του Franz Kafka

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Ιουλίου του 1883 όταν γεννιέται στην Πράγα ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς λογοτέχνες όλων των εποχών.

Ο λόγος για τον Φραντς Κάφκα (Franz Kafka). Αν και γεννήθηκε και έζησε στην επικράτεια της σημερινής Τσεχίας, ήταν γερμανόφωνος. Εξάλλου, όλα του τα έργα γράφτηκαν στη γερμανική γλώσσα.

Ενώ κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου του το έργο του δεν έγινε γνωστό ευρέως, μετά το θάνατό του η θέση του Κάφκα στην παγκόσμια λογοτεχνία εδραιώθηκε: Στις μέρες μας, ο εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας θεωρείται ως ο σπουδαιότερος μοντερνιστής γερμανόφωνος πεζογράφος.

Το πρώτο πεζογράφημα του Κάφκα ήταν η “Περιγραφή ενός αγώνα”, το οποίο δε δημοσιεύτηκε όσο ζούσε ο ίδιος. Το 1913 εκδίδεται το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα. Ήταν η συλλογή “Παρατήρηση”. Ακολούθησαν ο “Θερμαστής”, η “Ημέρα της κρίσεως”, η “Μεταμόρφωση”, “Ένας αγροτικός γιατρός” και άλλα έργα.

Το φθινόπωρο του 1921 κι αφού είχε νοσηλευτεί σε σανατόριο, ο Κάφκα - που είχε ιδιαίτερα ασθενική κράση και έπασχε από φυματίωση - έγραψε την πρώτη του διαθήκη: Απευθυνόμενος στο φίλο του Μαξ Μπροντ, κατέγραψε την επιθυμία του να καταστρέψει ό,τι υπήρχε «σε ημερολόγια, χειρόγραφα, επιστολές άλλων και δικές μου, σχεδιάσματα και τα λοιπά, να καούν ανελλιπώς και χωρίς να διαβαστούν, καθώς επίσης και όλα όσα έχω γράψει ή σχεδιάσει [...]».

Ωστόσο, ο Μπροντ δεν τον άκουσε: Έτσι, μετά το θάνατο του συγγραφέα, ετοίμασε την έκδοση των μυθιστορημάτων “Ο Πύργος”, “Η δίκη” και “Η Αμερική”. Τα δύο πρώτα εξ αυτών, μαζί με τη “Μεταμόρφωση”, αποτελούν τα πιο δημοφιλή έργα του συγγραφέα.

Αξίζει να γίνει αναφορά στην επιστολή που είχε συντάξει ο Φραντς Κάφκα στον πατέρα του, με τον οποίο διατηρούσε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Σ' αυτήν περιγράφει τον πατέρα του ως «έναν πραγματικό Κάφκα σε δυναμικότητα, υγεία, όρεξη, ένταση της φωνής, ομιλητικότητα, αυτοϊκανοποίηση, υπεροχή έναντι του κόσμου, επιμονή, ευστροφία, ανθρωπογνωσία, σε μια κάποια συγκεκριμένη γενναιοδωρία, με όλα επίσης φυσικά τα συνοδευτικά τούτων των προτερημάτων σφάλματα και αδυναμίες».

Στην ίδια επιστολή, πάντως, ο πεζογράφος αναφέρεται και στην αδιαφορία του πατέρα του προς τον ίδιο, αλλά και την ευθύνη που του καταλογίζει για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Ο Φραντς Κάφκα πέθανε στις 3 Ιουνίου του 1924. Ήταν μόλις 41 ετών.

Το τέλος του θρυλικού Jim Morrison

Σαν σήμερα, στις 3 Ιουλίου του 1971, αφήνει την τελευταία του πνοή ο θρυλικός frontman του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος “The Doors”, Jim Morisson.

Ο Morrison βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του διαμερίσματός του στο Παρίσι, όπου είχε μετακομίσει μαζί με τη φίλη του Πάμελα Κούρσον. Σύμφωνα με τη νεκροψία, ο θάνατός του προήλθε από υπερβολική κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ. Ήταν μόλις 27 ετών.

Ο μύθος που περιέβαλε το πρόσωπό του ενόσω ακόμα βρισκόταν στη ζωή, ο σύντομος και ταραχώδης βίος του, αλλά και το αστείρευτο μουσικό και ποιητικό του ταλέντο κατέστησαν τον Τζιμ Μόρισον ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μουσικές - και όχι μόνο - προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News