default-image

Μάριος Φραγκούλης: «Λεβέντες με μεγάλη καρδιά οι Κρητικοί»

Πολιτισμός
Μάριος Φραγκούλης: «Λεβέντες με μεγάλη καρδιά οι Κρητικοί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μάριος Φραγκούλης είναι ένας καλλιτέχνης που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Ο διεθνούς φήμης τενόρος, με την πλούσια και αξιοζήλευτη καλλιτεχνική πορεία, έρχεται στην Κρήτη για να παρουσιάσει ένα δίωρο μουσικό ταξίδι με τίτλο “Ο έρωτας γυμνός”.

Λίγες μέρες πριν τις συναυλίες του στο νησί - σήμερα Τετάρτη στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά και αύριο Πέμπτη στο “Τεχνόπολις” στο Ηράκλειο - ο Μάριος Φραγκούλης μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τη νέα του δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο, τη συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου, αλλά και τους στενούς δεσμούς του με την Κρήτη!

* Κύριε Φραγκούλη, πρώτος σταθμός της καλοκαιρινής σας περιοδείας είναι η Κρήτη, όπου φέτος μας επισκέπτεστε με διάθεση... ερωτική. Το μαρτυρά εξάλλου και ο τίτλος της συναυλίας σας που είναι “Ο έρωτας γυμνός”. Τι ακριβώς θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν οι Κρητικοί στις δύο παραστάσεις που θα δώσετε στο νησί;

«Μεσογειακοί ήχοι και μελωδίες και τραγούδια και συνθέσεις αγαπημένες και γνώριμες. Μέσα από νέες και ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις υμνούμε τον “Έρωτα” μέσα από τα τραγούδια των Lucio Dalla, Astor Piazzola, Nino Rota, Nicola Piovani, Jose Maria Cano, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Γιώργου Ανδρέου, αλλά και νέες συνθέσεις και δημιουργίες δικές μου στη φετινή μας συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Άρη Δαβαράκη. Μαζί επί σκηνής θα είναι και η Δήμητρα Σελεμίδου. Η νεαρή τραγουδίστρια που είναι μαζί μου σε όλες τις συναυλίες, μια σπουδαία φωνή, ένα κορίτσι που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό και απ’ ό,τι φαίνεται ο δρόμος της θα είναι μακρύς και σημαντικός».

* Είναι η μουσική, το τραγούδι, ο καλύτερος τρόπος να εκφράσεις τον έρωτα;

«Ξέρω ότι είναι ο πιο δυνατός, ο πιο σίγουρος τρόπος να παρασύρεις μια συναισθηματική φόρτιση σε δρόμους απρόβλεπτους και μαγικούς!».

«Η Κρήτη είναι για μένα όλοι οι άνθρωποί της, οι παραδόσεις της, οι τόσες πολλές και σημαντικές συναυλίες με την Deborah Myers, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Γιώργο Περρή, τις “Βάκχες” του Ευριπίδη. Η Κρήτη είναι όμορφη, όπως και οι περήφανοι άνθρωποί της, λεβέντες με μεγάλη καρδιά»

* Στον νέο σας δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο συνεργάζεστε με τη σπουδαία στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή τη συνεργασία.

«Στην παράστασή μας “Ο έρωτας γυμνός” παρουσιάζουμε μερικά από τα νέα τραγούδια σε στίχους Νικολακοπούλου και Δαβαράκη και πολλές δικές μου νέες συνθέσεις που προέρχονται από τον κύκλο τραγουδιών που έχουμε τη χαρά να κυκλοφορήσουμε τον Σεπτέμβριο. Θα ξαναμιλήσουμε όμως για τον δίσκο πιο κοντά στην κυκλοφορία του. Είναι ένα εκπληκτικό νέο μουσικό και άμεσο υλικό που θα αγαπήσει όλος ο κόσμος! Η Λίνα είναι μοναδική και πιστεύω πως εδώ πάλι θα γράψει ιστορία!».

* Να σημειώσουμε βέβαια πως οι επισκέπτες του neakriti.gr είχαν ήδη την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση από τη νέα σας δουλειά, καθώς εκεί παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη μετάδοση πριν από λίγες μέρες το νέο σας τραγούδι “Η βόλτα”. Ένα τραγούδι που έχει κλέψει ήδη τις εντυπώσεις. Στο ίδιο ύφος θα κινηθεί όλος ο δίσκος;

«Δε θα σας αποκαλύψω πολλά περισσότερα. Εκείνο που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι το πάθος, η ζωντάνια, αν θέλετε η νεανικότητα που κινείται “Η βόλτα” είναι χαρακτηριστικά των τραγουδιών. Μην ξεχνάτε ότι τους στίχους υπογράφουν Λίνα Νικολακοπούλου και Άρης Δαβαράκης, μια υπέροχη συνεργασία».

* 19 Μαΐου του 1998 ο νεαρός τότε Μάριος Φραγκούλης ερμηνεύει το “Άξιον Εστί” του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη. 9 Μαΐου 2018 - 20 χρόνια μετά - σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Μέγαρο Μουσικής ο Μάριος Φραγκούλης τραγουδά ξανά Μίκη Θεοδωράκη. Μιλήστε μας λίγο για τα συναισθήματα της βραδιάς εκείνης. Τι είναι για εσάς ο Μίκης;

«Το είχα πει και πρόσφατα σε μια άλλη συνέντευξη. Ήταν η επαφή ενός νέου ανθρώπου με έναν μύθο... Τι ένιωσα; Δέος που δε θα ξεχάσω ποτέ. Και φυσικά τη σιγουριά ότι αυτό που κάνω, δηλαδή να τραγουδώ, είναι το καλύτερο πράγμα για τη ζωή μου. Ο Μίκης δεν είναι ακριβώς επίγειος. Είναι μια δύναμη μεγάλη στη μουσική και στη ζωή. Είναι φάρος. Και είναι σημείο αναφοράς, πιθανόν φαντάζομαι των περισσότερων Ελλήνων. Να είναι καλά...».

* Ο μεγάλος Μίκης δεν είναι ο μόνος κορυφαίος καλλιτέχνης με τον οποίο έχετε συνεργαστεί. Ποιους άλλους έχετε ξεχωρίσει στην πολυετή καριέρα σας;

«Τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Andrew Lloyd Webber σίγουρα και τον Claude-Michel Schoenberg, που μου εμπιστεύτηκε τον ρόλο του Μάριου στο γνωστό Les Miserables του West-End του Λονδίνου τον Δεκέμβριο του 1988».

* Είστε από τους καλλιτέχνες που έχουν “σπάσει” τα σύνορα της χώρας, δίνοντας συναυλίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Υπάρχει κάποιο μέρος που έχετε ξεχωρίσει και γιατί;

«Κάθε τόπος έχει τη δική του ενέργεια, τη δική του σημασία, τη θέση του στην ψυχή μου! Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη αλλά και η Ιταλία, λόγω των σπουδών και μεγάλων “στιγμών” στη μέχρις εδώ πορεία μου, κρατούν σίγουρα την πρώτη θέση. Η πρώτη φορά που ανέβηκα στη σκηνή στο Λονδίνο 22 χρονών ήταν σημαντική και μου χάρισε δρόμους που με προσδιόρισαν για την υπόλοιπή μου ζωή! Η Ελλάδα είναι πάντα εκτός συναγωνισμού, Επίδαυρος, Ηρώδειο... Μνήμες, εικόνες που κουβαλάω μέσα μου τώρα και για πάντα!».

* Μουσική, τραγούδι, όπερα, μιούζικαλ, σύνθεση, στιχουργική... Τα έχετε κάνει όλα. Ποιο αγαπάτε περισσότερο;

«Η μουσική είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μου και τη λατρεύω. Η μουσική αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας για όλο τον κόσμο. Είναι αυτό που λέμε “κοινή γλώσσα”!

Το θέατρο όμως, όπως έχω πει σε τόσες συνεντεύξεις, είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα να βρίσκομαι στο σανίδι. Νομίζω πως το θέατρο σε προσγειώνει και σε βοηθάς να “λες την ιστορία”, να περνάς το μήνυμα και γίνεσαι ερμηνευτής».

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΚΡΗΤΗ

«Λεβέντες με μεγάλη καρδιά οι Κρητικοί»

* Από τις περιοδείες σας δε λείπει ποτέ η Κρήτη και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ποια είναι η σχέση σας με το νησί;

«Ποιος Έλληνας δεν ξεχωρίζει την Κρήτη; Έχω οικογένεια, φίλους, πολύ σημαντικούς δεσμούς και μνήμες... πολλές μνήμες! Το “Άξιον Εστί” με τον Μίκη Θεοδωράκη στο πόντιουμ ως μαέστρο, την εκπληκτική αχινοσαλάτα, που άρεσε ιδιαίτερα στον Μίκη, αλλά και σε μένα, τη Μαρία Φαραντούρη και τη βόλτα μας στην παλιά πόλη.

Η Κρήτη είναι για μένα όλοι οι άνθρωποί της, οι παραδόσεις της, οι τόσες πολλές και σημαντικές συναυλίες με την Deborah Myers, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Γιώργο Περρή, τις “Βάκχες” του Ευριπίδη. Η Κρήτη είναι όμορφη, όπως και οι περήφανοι άνθρωποί της, λεβέντες με μεγάλη καρδιά. Από πού αλλού θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αν όχι από την Κρήτη, λοιπόν;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News