Πολιτισμός

Μια «ωδή» στις ψυχές που κατοικούν στη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας

Εντυπωσιακές εικόνες και ήχοι, καθήλωσαν το φιλόμουσο κοινό στην πρώτη συναυλία στην Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.

Ο Ρεθύμνιος στην καταγωγή μουσικός που διαπρέπει διεθνώς, Γιώργος Καλούδης, αποδέχθηκε την πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και καθήλωσε το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας.

Αναγεννησιακή κρητική λύρα και τσέλο σε απόκοσμες αποδόσεις  στον ιερό χώρο, με την επιβλητική του ατμόσφαιρα.

34 χρόνια μετά την έναρξη της ανασκαφής της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας, ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Νίκος Σταμπολίδης, συγκινημένος παρακολούθησε την πρώτη συναυλία που έδωσε ζωή στον αρχαιολογικό χώρο με την αναγεννησιακή λύρα του Γιώργου Καλούδη και το τσέλο του.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τα μουσικά όργανα με ευρηματικούς τρόπους, όπως και τη φωνή του, ενώ κατά τη διάρκεια της 12ετούς σχετικής έρευνας-μελέτης του, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στις ΗΠΑ (2002-2003).

Πρόκειται για αναπροσαρμοσμένη παραδοσιακή κρητική λύρα, την οποία ο Γιώργος Καλούδης εμπνεύστηκε και δημιούργησε, με σκοπό την ερμηνεία και ηχογράφηση ενός από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής, τις Σουίτες για Σόλο Βιολοντσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Η ατμόσφαιρα μυσταγωγική, το κοινό καθηλωμένο, δεν έπεφτε καρφίτσα! Η Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, φωταγωγημένη και η μουσική σαν ωδή στις ψυχές που κατοικούν εδώ και χιλιετίες σε αυτό τον ιερό χώρο, την Αρχαία Ελεύθερνα που μαγνητίζει διεθνώς με το αρχαιολογικό της ενδιαφέρον και γεμίζει περηφάνια τους Ρεθυμνιώτες, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη.

Δείτε το βίντεο:

Σχόλια