Πολιτισμός

Ο «Καπετάν Μιχάλης» ανεβαίνει στο σανίδι με το Νίκο Βερλέκη

Ένα από τα αγαπημένα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Καπετάν Μιχάλης», θα απολαύσουμε θεατρικά, αυτό το καλοκαίρι!

Ο Νίκος Βερλέκης σκηνοθετεί την παράσταση και ερμηνεύει μοναδικά το θρυλικό ρόλο του Καπετάν Μιχάλη. Πολυπληθής θίασος ζωντανεύει πιστά, καθαρά τους ήρωες του Καζαντζάκη, ενώ η λύρα, το λαούτο και το τραγούδι επί σκηνής, πλαισιώνουν την παράσταση.

Τα αυθεντικά κοστούμια της παράστασης παραχώρησε ευγενικά το Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε Κρήτης.

Μια που παράσταση που στέκεται με ευλάβια και σεβασμό στο επικό μυθιστόρημα της Κρήτης, που είναι ένας ύμνος στον αγώνα για το χρέος, για την ελευθερία.

Ο  Ν. Καζαντζάκης, μεγάλος μας στοχαστής, μάς παροτρύνει: Ο καθένας οφείλει ν' αναμετρηθεί με τον εαυτό του. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε «κανείς να μην μπορεί να βρει πια δικαιολογίες για τις ασήμαντες και άναντρες πράξεις του» και  γράφει: «Όταν άρχισα, τώρα στα γεράματα, να γράφω τον καπετάν Μιχάλη, ο κρυφός σκοπός μου ήταν τούτος: να σώσω, ντύνοντας με λέξεις, τ’ όραμα του κόσμου όπως το δημιούργησαν τα παιδικά μου μάτια…». 

Η σχετική ανακοίνωση για την παράσταση αναφέρει:

«Θεωρούμε Χρέος μας λοιπόν ν’ αγκαλιάσουμε και να προσθέσουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στον πολιτισμό του τόπου μας, αναλαμβάνοντας την οργάνωση και την παραγωγή της μεγάλης αυτής παραγωγής ως Ν.Π.Δ.Δ ΚΟΙΝΩ.ΠΩΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας, καθώς επίσης και ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας.».

Συντελεστές:

Θεατρική διασκευή: Κωστής Κολώτας

Σκηνοθεσία, Νίκος Βερλέκης

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Σκουλάς,

Μουσική σύνθεση: Λουδοβίκος των Ανωγείων

Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Σοφία Κονταξάκη

Βοηθός σκηνοθέτης, Πόπη Δασκαλάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Νίκος Βερλέκης, Θοδωρής Προκοπίου, Νίκος Ασπραδάκης, Δημήτρης Γιαννίδης, Νίκος Δασκαλάκης,  Πέτρος Καλύβας, Άννα Κωτάκη, Λία Λιανάκη, Μιχάλης Μαλλιωτάκης, Κωστής Μαυρικάκης, Δέσποινα Μπιτζέ, Σωτήρης Παπανικολάου, Φίλιππος Σαρρής, Δημήτρης Σέρφας.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί:

Γιώργης Λαμπράκης, λύρα

Μανόλης Καραβυράκης, λαούτο

Το ταξίδι του Καπετάν Μιχάλη θα ξεκινήσει από τα Χανιά  στις 4 Ιουλίου και θα διασχίσει απ’  άκρου σ’ άκρου  ολόκληρη την Κρήτη μέχρι τη Σητεία. Στην Ιεράπετρα θα δούμε τον Καπετάν Μιχάλη στις 30 Ιουνίου.

Σχόλια