Ξανά στην Κρήτη «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»

Πολιτισμός
Ξανά στην Κρήτη «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Δευτέρα,23 Ιουλ 2018, 21:00
Θέατρο Ερωφίλη (Φορτέτζα), Ρέθυμνο

Στην Κρήτη «ταξιδεύουν» και πάλι «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», με τη Χριστίνα Αλεξανιάν.

Η καθηλωτική θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην Πύλη Βηθλεέμ και στο Θέατρο Ερωφίλη (Φορτέτζα), αντίστοιχα.

Γι’ αυτό, save the date, για τη Δευτέρα 23 Ιουλίου (Ρέθυμνο) και για την Πέμπτη 26 Ιουλίου (Ηράκλειο)

1915: Γενοκτονία των Αρμενίων:

Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία.

Η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της...

Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Όπως τα έζησε η ίδια, όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί.

Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της...

Με τον φόβο και τον θάνατο...

Με τα γέλια και τις χαρές...

Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.

Η θεατρική παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», με θέμα την Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και την Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν, όπου καταγράφει τα γεγονότα όπως τα βίωσε η ίδια ως αυτόπτης μάρτυρας.

Πρόκειται για μια παράσταση με ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας θεματολογία, που «αγγίζει» όλους όσους έχουν ακούσει από διηγήσεις οικείων ή έχουν βιώσει οι ίδιοι τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες ή έχουν υπάρξει θύματα Γενοκτονίας (Αρμένιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες). Πρόκειται για μια παράσταση διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Η παράσταση, μάλιστα, αποτίει φόρο τιμής στην Κρήτη, καθώς η ηρωΐδα έζησε για 10 χρόνια στα Χανιά ερχόμενη ως πρόσφυγας στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της Σμύρνης: «Μας πήγανε στη Σούδα, σε αποθήκες. Και από εκεί οι Κρητικοί μας πήρανε στα σπίτια τους. Η Κρήτη μας αγκάλιασε».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια η πρωταγωνίστρια της παράστασης, κ. Χριστίνα Αλεξανιάν, «Η θερμή ανταπόκριση του κοινού ανά την Ελλάδα όλο αυτό τον καιρό με αναγκάζει να εξακολουθώ να θέλω να ταξιδέψω παντού την ηρωΐδα μου, ακόμη και μόνη μου.

Ειδικά μάλιστα για το Ρέθυμνο, όταν τον περασμένο χειμώνα έπαιξα την παράσταση στο Ωδείο Ρεθύμνου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ.κ. Ευγένιος παρακολούθησε την παράσταση 2 φορές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "τον χτύπησε στην καρδιά".

Η παράσταση επίσης έχει επισήμως προσκληθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου για τον ερχόμενο Οκτώβριο.»

Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν καταχειροκροτήθηκαν μέχρι σήμερα από πάνω από 10.000 συγκινημένους θεατές. Από την πρεμιέρα στο Άλσος Νέας Σμύρνης και στη συνέχεια στην Αθήνα, στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Σύρου, στη Χαλκίδα, στην Πάτρα, στην Κρήτη, στη Σκιάθο, στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στο Λαύριο η παράσταση έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, τόσο για τη διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, όσο και για την καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν ως Ανζέλ Κουρτιάν.

Μεταξύ άλλων την έχει παρακολουθήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β', ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ.κ. Ευγένιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων κ.κ. Kegham Khatcherian και άλλοι.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News