Πολιτισμός

Κρητικοί συνομιλούν με Μινωίτες, Αγγέλους και τους απογόνους τους, στην έκθεση της Τ. Βαλαβάνη

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στις 18:00 θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας έκθεσης κολάζ με θέμα «ΠΡΟΓΟΝΟΙ – ancestors» της ψυχολόγου-εικαστικού Τερέζας Βαλαβάνη στο φιλόξενο Μουσείο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» στο Φόδελε, με διοργάνωση του ομώνυμου πολιτιστικού συλλόγου.

Κλείνοντας μια τριλογία που ασχολήθηκε με τον Μινωικό Πολιτισμό, την βυζαντινή περίοδο και την Ορθοδοξία, οι παλαοί Κρητικοί συνομιλούν με τους Μινωίτες, τους Αγγέλους και τους απογόνους.

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 στις 17.00-19.00 έχει προγραμματιστεί δωρεάν εργαστήρι αφήγησης, θεατρικής αναπαράστασης και ζωγραφικής για παιδιά του Δημοτικού με την Τερέζα Βαλαβάνη και την Μιράντα Τσαφαντάκη με θέμα “Η ζωή στα χωριά της παλιάς Κρήτης".

Το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018 στις 19.00 διοργανώνουμε στο χώρο της έκθεσης ανοιχτή εκδήλωση.

Με ομιλίες της Τερέζας Βαλαβάνη «Πρόγονοι και Απόγονοι», της Μιράντας Τσαφαντάκη «Βράχοι υπομονής» και του λαογράφου Γιώργη Σταματάκη «Τα σπίτια των Προγόνων μας» & «Δύο ιστορίες από τα Καπετανιανά».

Η φιλόλογος Μαρία Φραγκιαδάκη θα ερμηνεύσει παλιά κρητικά τραγούδια και ο μουσικός και οργανοποιός Δαμιανός Βασιλάκης από το εργαστήρι "Μάθε Τέχνη" θα την συνοδεύσει με ασκομαντούρα και θιαμπόλι, παίζοντας και ερμηνεύοντας κι ο ίδιος ξεχασμένα ακούσματα από την μουσικολογική του έρευνα.

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 στις 17.00-19.00  θα διεξαχθεί δωρεάν ομάδα αυτογνωσίας για ενήλικες, που επιθυμούν να εντάξουν δημιουργικά στην ζωή τους το παρελθόν με την θεματική «Βαθιά ριζωμένοι».

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη τόσο για το παιδικό εργαστήρι, όσο και για  την ομάδα ενηλίκων στο 6977-479717. Η έκθεση κολάζ θα είναι ανοιχτή  από τις 20 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2018 καθημερινά  από τις 9.00 έως τις 19.00.

 

Ποια είναι η Τερέζα Βαλαβάνη

Η Τερέζα Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1958. Σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στη Λειψία και εργάστηκε σε αναμορφωτήριο, σε κλινική ψυχοθεραπείας, σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με εγκλείστους στις φυλακές.

Το 2003-2005 δημιούργησε στο Ηράκλειο την «Ευρυάλη», ένα πολυχώρο όπου συνυπήρχαν εστίαση, ψυχοθεραπεία, εναλλακτικές θεραπείες, ψυχαγωγία και πολιτισμός. Εκεί ανάμεσα σε άλλα πολιτιστικά δρώμενα, εβδομαδιαίες ομιλίες και μουσικές βραδιές, διοργάνωνε κάθε μήνα εικαστικές εκθέσεις. Δουλεύει πάνω από 30 χρόνια σε δικό της γραφείο σαν Ψυχοθεραπεύτρια.

Από το 2009 με την «Σχολή Σχέσεων» οργανώνει ομιλίες, ομάδες, μουσικοποιητικές βραδιές, εκθέσεις και σεμινάρια. Γράφει ποίηση, χαϊκού, παραμύθια για ενήλικες, δοκίμια, αρθρογραφεί, φωτογραφίζει, φτιάχνει κεραμικά γλυπτά, ψηφιδωτά και κολάζ, ζωγραφίζει ακουαρέλες και πέτρες. Ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο σαν παραγωγός και εκφωνήτρια στην ΕΡΑ με την εκπομπή «Πινελιές στον Πολιτισμό». Τον Αύγουστο του 2012 παρουσίασε στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου την πρώτη ατομική της έκθεση ακουαρέλας με τίτλο: «Θάλασσα. Ποια θάλασσα; - Η θάλασσα ταξιδεύει αυτούς που λύνουν τα σκοινιά».

Συμμετείχε στην «Εικαστική Τριλογία» τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Καταλαγάρι, εκθέτοντας κολάζ με τίτλο «αρχαία σκουριά, η πατίνα του χρόνου». Τον Νοέμβριο του 2014 μαζί με άλλους 33 καλλιτέχνες εξέθεσε έργα της και διοργάνωσε ένα μινωικό φεστιβάλ στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο με θέμα «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό».

Η έκθεση περιόδευσε μέσα σε ένα χρόνο σε όλη την Κρήτη, πήγε στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, στο «Παρθεναγωγείο» στα Μάλια, στον «Τεχνοχώρο» στη Σητεία, στην «Πύλη Σαμπιονάρα» στα Χανιά.

Ο ομώνυμος σύλλογος του οποίου διατελεί ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος, διοργανώνει ανοικτά μαθήματα αρχαιολογίας, εικαστικά εργαστήρια, ξεναγήσεις σε μουσεία και περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους για τους ανθρώπους της Κρήτης.

Τον Ιούλιο του 2016 εξέθεσε σε ατομική έκθεση 34 κολάζ στο Μουσείο «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» στο Φόδελε με θέμα τον μινωικό πολιτισμό και τίτλο «Κολάζ της Μνήμης» και τον Αύγουστο του 2017 στο ίδιο Μουσείο ατομική έκθεση 50 νέων κολάζ «οίκος ασωμάτων - αστέγαστοι άγγελοι».

Η τελευταία αυτή έκθεση μεταφέρθηκε από 30/9-29/10/2017 στο Θρόνος (Αρχαία Σύβριτος) Αμαρίου Ρεθύμνου.

Στις 15/11 παρουσίασε το ποιητικό και εικαστικό της έργο ο Ιστορικός Τέχνης Κωστής Καζαμιάκης και ο ποιητής-εικαστικός Γεράσιμος Λουκάτος στον «ΙΑΝΟ» στην Αθήνα. Από 19/11-17/12/2017 παρουσίασε στον Πολυχώρο Τέχνης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» στην Πλατεία Αμερικής στην Αθήνα την έκθεση με 84 κολάζ «Μινωίτες & Άγγελοι».

Όλες της οι εκθέσεις συνοδεύονται με ομιλίες, μουσική και εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά. Από το 2013-2016 διοργάνωνε τα Καλοκαίρια ομάδες αυτογνωσίας στην Γαύδο, πραγματευόμενη μυθολογικά θέματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια