Το πολιτιστικό στίγμα της στίγμα της Ιεράπετρας μέσα από την 3η Επιστημονική Πολιτιστική Συνάντηση  

Πολιτισμός
Το πολιτιστικό στίγμα της στίγμα της Ιεράπετρας μέσα από την 3η Επιστημονική Πολιτιστική Συνάντηση  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιήθηκε η Γ’ Επιστημονική Πολιτιστική Συνάντηση στην Ιεράπετρα, η οποία διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, το Δήμο Ιεράπετρας και το Σύλλογο Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού “Ιεράπυτνα”, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η εκδήλωση ήταν συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017, όπου αναδείχτηκε το πολύ μεγάλο επιστημονικό έργο που συντελείται στην Ιεράπετρα από διάφορους επιστημονικούς φορείς, όπως την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας (INSTAP) και άλλους.

Έγινε γνωστό το πολύπλευρο έργο πολλών επιστημόνων στο ευρυμαθές κοινό της πόλης και ξεπεράστηκαν αγκυλώσεις ετών, ενώ ακούστηκαν νέες ιδέες.

Δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για να υλοποιηθούν υποσχέσεις που δόθηκαν, ενώ ολοκληρώθηκε η επιμέλεια συγγραφής των πρακτικών του 2ου Συνεδρίου από τον κ. Μιχάλη Σκλάβο και θα εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή: Ένας τόμος 230 σελίδων, ο οποίος περιλαμβάνει 21 αναφορές σε ερευνητικές εργασίες επιστημόνων από διάφορα γνωστικά αντικείμενα, προκειμένου να αποτελέσει επιστημονική πηγή ή ένα ευρετήριο εργασιών για τους επόμενους ερευνητές.

Το τριήμερο ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του κ. Μιχάλη Σκλάβου, οργανωτικού διευθυντή της Γ’ Επιστημονικής Συνάντησης, αλλά και τους χαιρετισμούς εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, του περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και του δημάρχου Ιεράπετρας.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου για την Ανάδειξη των Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού της Ιεράπετρας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, κ. Γιώργος Σωμαράκης, διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός EMΠ, με μεταπτυχιακό στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτηρίων, μίλησε με θέμα “Το όραμά μας για την πόλη μας...”, εκθέτοντας τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η Ιεράπετρα, καθώς και για την εργασία που υλοποιείται από τοπικούς φορείς.

Η κ. Ματούλα Σκαλτσά, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ και ιστορικός της Τέχνης-μουσειολόγος, αφού συνόψισε τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε από την πρώτη ημερίδα του 2017, επιχείρησε να εξάγει γενικά συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελέσουν μια ρεαλιστική βάση για τη συγκρότηση του αναζητούμενου πολιτιστικού στίγματος της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας.

Ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, αρχιτέκτονας-μηχανικός, κ. Πάνος Τζώνος, μας μίλησε για το αντικείμενο και τους στόχους της διαχείρισης πολιτισμού. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα πρακτικά βήματα ενεργειών που πρέπει να γίνουν για τη συνολική πολιτιστική ανάδειξη και οικονομική ανάπτυξη σε ένα έργο μεγάλης κλίμακας σαν αυτό της Ιεράπετρας, ενώ επιπρόσθετα εξήγησε πώς μεθοδεύουμε τη δημιουργία ενός καλού μουσείου και μάλιστα αρχαιολογικού. Την πρώτη συνεδρία έκλεισε ο εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ “Επτάστικτος” κ. Παύλος Δασκαλάκης, ο οποίος εντυπωσίασε παρουσιάζοντας το έργο που έχει παραχθεί σχετικά με την ανάδειξη της διαχρονικής αξίας του ελαιοδέντρου.

Την επόμενη ημέρα, οι κυρίες Μαριάνα Ζήκου και Πάτυ Παπαγιάννη εισήγαγαν στη συζήτηση το πώς οι τοπικές κοινότητες μπορούν να γίνουν ζωντανά εργαστήρια, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για συλλογικές, παραδοσιακές γνώσεις και εκφράσεις με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη βάση της άυλης κληρονομιάς.

Ο δρ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ανθρωπολογίας της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιχείρησε να αναδείξει, μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή των τελευταίων δεκαετιών, τις παθογένειες της ελληνικής πολιτιστικής πολιτικής.

Ο δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Γιάννης Κυριακάκης μάς ενημέρωσε για τον νέο ακαδημαϊκό κλάδο της οικονομίας του πολιτισμού και της δημιουργικότητας με αιχμή την προώθηση πόλεων και περιοχών. Αφού ανέλυσε διεθνή παραδείγματα, επιχείρησε το άνοιγμα της συζήτησης για την αξιοποίηση της διεθνούς αλλά και της ελληνικής εμπειρίας για την τοπική ανάπτυξη στην Ιεράπετρα.

Ο αρχαιολόγος-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ δρ. Στέλιος Λεκάκης εξέτασε τρέχουσες στρατηγικές στη διαχείριση μνημείων σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο σε σχέση με πρακτικές που εντοπίζονται τοπικά στην Κρήτη, αναζητώντας μια περισσότερο αποτελεσματική και δίκαιη προσέγγιση για την περίπτωση της Ιεράπετρας.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Πέγκας, μίλησε για την αποκαλούμενη «διπλωματία των πόλεων», η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής - χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η απογευματινή συνεδρία της δεύτερης ημέρας ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Γιώργου Μαριδάκη, θεολόγου, ο οποίος μίλησε για την έννοια της τοπικής διακυβέρνησης και τον ρόλο της στον τουρισμό, εντόπισε διαθέσιμα εργαλεία για την εφαρμογή της και εστίασε στις δυνατότητες ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή του δήμου Ιεράπετρας.

Ο αρχιτέκτονας-μηχανικός/MSc πολεοδόμος, κ. Χρήστος Κούρτης, επικεντρώθηκε στο σκέλος της “χωρικής” διαχείρισης προγραμμάτων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σχετιζόμενων με τεκμήρια πολιτισμού, με σκοπό τον προσδιορισμό του ρόλου των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων και των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων ως χωροταξικών-πολεοδομικών εργαλείων υλοποίησης συναφών οραμάτων στον χώρο.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Γιώργου Βλάχου, αρχιτέκτονα-μηχανικού, που αφορούσε σε επιχειρηματικές ιδέες στο χώρο του πολιτισμού και στα βήματα που οφείλει κάποιος να ακολουθήσει αφού “συλλάβει” το όραμα.

Την τρίτη συνεδρία έκλεισαν οι ομιλίες των κ.κ. Γεωργίου Βαρδάκη, προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, και Νίκου Δασκαλάκη, περιφερειακού συμβούλου Κρήτης, εντεταλμένου στα αγροτικά θέματα, οι οποίοι, αναφερόμενοι στους τομείς που δραστηριοποιούνται, προσπάθησαν να καταδείξουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας και είχε θέμα της τις start-ups στον χώρο του πολιτισμού. Ποια είναι η πορεία και ποια τα βήματα που πρέπει κάποιος να σκεφτεί πριν “επιχειρήσει” στον πολιτισμό; Είναι τα ίδια βήματα όταν πρόκειται για μια οποιαδήποτε νέα επιχείρηση ή μια επιχείρηση στον τομέα του πολιτισμού; Αυτά ήταν τα κεντρικά ερωτήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες και αναλύθηκαν διεξοδικά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του “επιχειρείν” στον πολιτισμό, οι ευκαιρίες και οι απειλές για την τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας.

Μετά την ολοκλήρωση της Γ’ Επιστημονικής Συνάντησης πρέπει, πλέον, να στοχοποιηθούν οι δράσεις σε απολύτως πρακτικό επίπεδο. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να συμβάλει με καλή διάθεση, φαντασία, αλλά και μεθοδικότητα στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπηρεσίες, διάφοροι φορείς αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.

Εργασίες για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος

Ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μουσειολογίας και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση των κ.κ. Ματούλα Σκαλτσά και Πάνου Τζώνου. Άμεσα, από το παραπάνω Ίδρυμα, πρόκειται να ξεκινήσουν τρεις μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες για την Ιεράπετρα, οι οποίες θα αποτελέσουν ορόσημο για μια σειρά μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών που θα αφορούν την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, όπως η παλιά πόλη της Ιεράπετρας, το Ιερό Άλσος Καβουσίου με την Μινωική Ελιά και άλλα, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα.

Έπονται και άλλες συνεργασίες, καθώς η “δουλειά” τώρα έχει ξεκινήσει με σωστό προγραμματισμό, επιστημονική μέθοδο, έμπνευση και στοχοπροσήλωση στην εκπλήρωση του κοινού οράματος, από έναν πυρήνα δημιουργικών ανθρώπων της περιοχής, διότι δε θα αφεθεί στην τύχη της η παρακαταθήκη, η οποία έχει δημιουργηθεί με τόσο κόπο. Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, το δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη και τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την αμέριστη συμπαράσταση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News