Ο «Καζαντζάκης» σε προβολές… κάτω από τα αστέρια

Πολιτισμός
Ο «Καζαντζάκης» σε προβολές… κάτω από τα αστέρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζει τις προβολές της στα θερινά σινεμά όλης της χώρας η βραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης».

Η πρώτη καλοκαιρινή εξόρμηση της πολυσυζητημένης ταινίας Καζαντζάκης έγινε πριν λίγες μέρες στο Cine Άλιμος και η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης και αποθεωτική. Και όλα αυτά μετά τα 4 βραβεία που απέσπασε στην Αμερική.

«Αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες εδώ, θυμίζει περισσότερο μυσταγωγία και γιορτή, δεν είναι απλή ψυχαγωγία. Όλο αυτό, μας έχει αναζωογονήσει, μας έχει δώσει μια ανεξήγητη χαρά και δύναμη, που δεν μπορώ να περιγράψω εύκολα με λέξεις... Είναι κάτι σαν αυτό που αισθανόμαστε το βράδυ μετά την Ανάσταση, όταν περπατάμε από την εκκλησία για το σπίτι» περιγράφει  ο Δήμαρχος Αλίμου κύριος Ανδρέας Κονδύλης και επιβεβαιώνει ο Σμαραγδής.

«Είναι πρωτόγνωρο και συγκινητικό αυτό που συμβαίνει φέτος  στο Cine Άλιμος, στις προβολές του "ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ". Για πρώτη φορά, γεμίζει όλος ο κινηματογράφος και δεν έχουμε άλλες θέσεις, βγάζουμε μαξιλάρια και ο κόσμος κάθεται στο γρασίδι για να δει την Ταινία "ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ".  Και πάλι, δεν χωράνε όλοι και τους προτείνουμε να έρθουν ξανά την επόμενη μέρα...Όταν τελειώνει το έργο, πολλοί θεατές φεύγουν με δάκρυα, και πολλοί άλλοι με μια λάμψη στο βλέμμα τους...»

Αυτή η επιτυχία έρχεται να προστεθεί στη ιδιαίτερα σημαντική διάκριση της ταινίας  στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ (WORLDFEST) Κινηματογράφου στο Χιούστον της Αμερικής,  με τέσσερα (4) βραβεία.

Το μεγάλο βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το βραβείο μουσικής στον Μίνω Μάτσα, φωτογραφίας στον Αρι Σταύρου καθώς και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη από την επιτροπή κριτικών κινηματογράφου με  πρόεδρο τον Nick Nicholson κριτικό  κινηματογράφου στο CNN και πρόεδρο της 'Ένωσης Κριτικών Κιν/φου του Χιούστον.

"I absolutely loved KAZANTZAKIS!... (Λάτρεψα τη ταινία Καζαντζάκης)…. Σημείωσε  ο κριτικός κινηματογράφου Nick Nicholson αμέσως μετά την προβολή της ταινίας. 

Επίσης, η ταινία εκτός των τεσσάρων βραβείων, διακρίθηκε και με τις υποψηφιότητες στην τελική πεντάδα του βραβείου  ερμηνείας γυναικείου ρόλου η εξαίρετη Μαρίνα Καλογήρου για το ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη καθώς και στην τελική πεντάδα του Β' Ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης για την ερμηνεία του στον ρόλο του Ζορμπά και με δύο (2) υποψηφιότητες έχοντας κατακτήσει τις καρδιές της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ του HOUSTON,  της Επιτροπής των Κριτικών κινηματογράφου καθώς και τις καρδιές των απλών θεατών.

Στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Χιούστον  ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση του κοινού που οι διοργανωτές άνοιξαν και δεύτερη αίθουσα για να χωρέσουν όλοι. Στη συνέχεια η ταινία είχε προγραμματιστεί να προβληθεί στο Σικάγο σε μία αίθουσα όπου και εκεί οι θεατές  δεν χώρεσαν και ο κινηματογράφος έκανε αμέσως μία ακόμη προβολή. Ωστόσο η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που ο   κινηματογράφος μετά από πολλά τηλεφωνήματα θεατών   αποφάσισε να προβάλλει την ταινία σε κανονική διανομή… Τα βραβεία παρέλαβαν στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ στο Houston  ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιάννης Σμαραγδής και η  παραγωγός Ελένη Σμαραγδή.  Κατόπιν αυτού, ο Γιάννης και η Ελένη Σμαραγδή σε μια σεμνή τελετή στα γραφεία της εταιρείας παραγωγής απέδωσαν τα βραβεία στους δικαιούχους συντελεστές της ταινίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας, η Μαρίνα Καλογήρου και δικαιωματικά η Νίκη Σταύρου ως δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων  των έργων του Καζαντζάκη, η οποία  παραχώρησε  τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο», πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το σενάριο της ταινίας Καζαντζάκης.

Η Νίκη Σταύρου δήλωσε: «Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του. Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: «Μιὰ ἀπὸ τὶς πιὸ μεγάλες χαρὲς ποὺ μπορεῖ ν' ἀξιωθεῖ ὁ ἄνθρωπος στὸν κόσμο τοῦτο εἶναι νά 'ναι ἄνοιξη, νὰ φυσάει ἀλαφρὸ ἀγεράκι καὶ ν' ἀρμενίζεις στὸ Αἰγαῖο· δὲν μπόρεσα ποτὲ νὰ φανταστῶ πῶς γίνεται νά 'ναι ἀλλιῶς ὁ Παράδεισος. Τί 'ναι ὁ κόρφος τοῦ Παράδεισου μπροστὰ στὴν ἑλληνικὴ τούτη, καμωμένη ἀπὸ νερό, πέτρα καὶ δροσερὸ μελτέμι αἰωνιότητα;»Αυτό τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία στο εξωτερικό.»

Ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας σημείωσε: «Είναι μεγάλη χαρά να βραβεύεται η δουλειά σου από ένα διεθνές φεστιβάλ, μεγαλύτερη δε όταν αφορά τον ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ για την μουσική που έγραψα καταθέτοντας την αλήθεια μου για τον μεγάλο Κρητικό. Και επειδή το σινεμά είναι συλλογικό άθλημα θεωρώ πως τα βραβεία ανήκουν σε όλους όσους συμμετέχουν με το ταλέντο τους, την αγάπη και την τέχνη τους.»

Η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου  η οποία υποδύθηκε την Ελένη Καζαντζάκη είπε: "Τα βραβεία αυτής της ταινίας ανήκουν στους συντελεστές αλλά και στο κοινό. Κάθε συνάντηση μας με τον κ. Σμαραγδή και τον Οδυσσέα, για πρόβα, γύρισμα ή και μια απλή κουβέντα, ήταν ένα άνοιγμα καρδιάς και μια κατάθεση ψυχής. Αυτό ήταν για εμάς το μεγαλύτερο βραβείο. Αυτοί που βράβευσαν την ταινία είναι αυτοί που είναι άξιοι να εισπράξουν αυτή την ομορφιά, ικανοί να δουν, και να λάβουν. Το βραβείο ανήκει και σε εκείνους."

Η Ελένη Σμαραγδή, παραγωγός της ταινίας ανέφερε: «Τα βραβεία με τα οποία τιμήθηκε η ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ από το 51ο  WORLDFEST του Houston στις ΗΠΑ,  δικαιώνουν όλους τους 'Έλληνες που ενεπλάκησαν στην ταινία, είτε ως συντελεστές είτε ως επενδυτές είτε ως χορηγοί. Επίσης αυτή  η μεγάλη διάκριση της ταινίας στο εξωτερικό επιβεβαίωσε πλήρως τα εξαιρετικά θετικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και ξένων θεατών στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αγάπησαν την ταινία.»

O σκηνοθέτης της ταινίας δήλωσε: «Η ταινία είχε ήδη βραβευθεί στην Ελλάδα από τις 240.000 θεατές, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία την αγάπησαν όπως την αγάπησαν και σημαίνοντα πρόσωπα της χώρας. Μ' αυτή τη θετική ενέργεια εξοπλισμένη η ταινία κατέκτησε τις καρδιές των ανθρώπων στην  Αμερική.»

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την βράβευση της ταινίας στο Houston, η άκρως επιτυχημένες προβολές της ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ στον κινηματογράφο Pickwick του Σικάγο διοργανώθηκαν από το HALKC όπου ο Endy Zemenides ως  Executive Director of the Hellenic American Leadership Council (HALC) προλόγισε τον σκηνοθέτη « λέγοντας ότι είναι χαρά και τιμή που έχουμε σήμερα μαζί μας τον βραβευμένο σκηνοθέτη και καλό Έλληνα Γιάννη Σμαραγδή.»

Επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων στο Ιλινόϊς,  και συν-διοργανωτής της εκδήλωσης Κώστας Χανιωτάκης, δήλωσε: «Η ταινία είναι καταπληκτική και αρέσει σε όλους, είτε είναι Έλληνες είτε Αμερικανοί. Κι εδώ θέλω να τονίσω και κάτι που το θεωρώ σημαντικό. Η ταινία είναι στα ελληνικά και έχει αγγλικούς υπότιτλους. Έτσι, όχι μόνο όλοι ξέρουν ότι είναι μία καταπληκτική ελληνική ταινία αλλά ακούγονται και τα ελληνικά μας. Ακούγεται η ελληνική γλώσσα τόσο σε μας, τους λίγο πιο μεγάλους ηλικιακά, και αισθανόμαστε περήφανοι,  την ακούν και μαθαίνουν οι πιο μικροί, όσο και στους Αμερικανούς που ακούν μία πολύ όμορφη και πλούσια γλώσσα. Νομίζω είναι διαφήμιση για την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σμαραγδή για την τιμή που μας έκανε και ήρθε και τον γνωρίσαμε και όλους τους ομογενείς και θεατές που παρακολούθησαν την ταινία. Οι εντυπώσεις που εισπράττουμε είναι άριστες και οι περισσότεροι έφυγαν συγκινημένοι. Είναι καταπληκτική ταινία. Λαμβάνουμε πολύ καλά μηνύματα από όλους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News