Μαρκήσιος Ντε Σαντ: Ο… «νονός» του σαδισμού

Πολιτισμός
Μαρκήσιος Ντε Σαντ: Ο… «νονός» του σαδισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά είναι τα γεγονότα που άφησαν το σημάδι τους στη 2η ημέρα του Ιουνίου… Δείτε τα σημαντικότερα, παρακάτω:

Ποιος ήταν ο θρυλικός Μαρκήσιος Ντε Σαντ;

Σαν σήμερα, το 1740, γεννιέται στη Γαλλία ο θρυλικός Ντονατιέν Αλφόνς Φρανσουά Ντε Σαντ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως Μαρκήσιος Ντε Σαντ. Ο Ντε Σαντ ήταν Γάλλος αριστοκράτης, διάσημος γόης και συγγραφέας τολμηρών ερωτικών βιβλίων, τα οποία ακόμη και σήμερα θεωρούνται από πολλούς ως “ακραία”. Από το όνομα του Μαρκήσιου προέρχεται, άλλωστε, και ο όρος “σαδισμός”, που χαρακτηρίζει εκείνον που απολαμβάνει να προκαλεί (σωματικό ή ψυχικό) πόνο στους άλλους.

Γκαριμπάλντι: Ο “ήρωας των δύο κόσμων”

Στις 2 Ιουνίου του 1882 αφήνει την τελευταία του πνοή, στο νησί Καπρέρα, ο μεγάλος επαναστάτης του 19ου αιώνα Τζουζέπε Γκαριμπάλντι (Giuseppe Garibaldi). Ο Γκαριμπάλντι γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας στις 4 Ιουλίου του 1807. Υπήρξε σημαντική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Ιταλίας και ήρωας του ιταλικού πολέμου της Ανεξαρτησίας. Συμμετείχε, εκτός των άλλων, στο πλευρό του Κόμματος Κολοράντο στον εμφύλιο πόλεμο της Ουρουγουάης. Για τους Ιταλούς θεωρείται εθνικός ήρωας, ενώ έλαβε το προσωνύμιο του “ήρωα των δύο κόσμων”. Η συμβολή του Γκαριμπάλντι στην πολιτική ένωση του ιταλικού κράτους υπήρξε ανεκτίμητη.

1941: Η καθαίρεση του Αρχιεπισκόπου

Ήταν 2 Ιουνίου του 1941 όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αρνείται να ορκίσει την προδοτική κυβέρνηση Τσολάκογλου. Ως αποτέλεσμα καθαιρείται από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο με συνοπτικές διαδικασίες και αντικαθίσταται από τον Δαμασκηνό.

Η πρώτη... live βασιλική στέψη

Ακριβώς 12 χρόνια μετά, η Ελισάβετ στέφεται βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας. Η στέψη της ήταν το πρώτο τηλεοπτικό γεγονός, το οποίο καλύφθηκε από τη νεοσύστατη τότε Εurovision. Επίσης, ήταν η πρώτη στέψη η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε ζωντανό χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

Ο Αραφάτ ξεκινά τον αγώνα

Στις 2 Ιουνίου του 1964 ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την περίφημη PLO, την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο τελικός του Γουέμπλεϊ

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη - και μοναδική μέχρι σήμερα - φορά που ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα συμμετείχε σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, και έχασε 2-0. Με το “τριφύλλι” αγωνίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Μίμης Δομάζος, Αριστείδης Καμάρας, Τάκης Οικονομόπουλος και Αντώνης Αντωνιάδης.

Η δεύτερη νίκη του ΠΑΣΟΚ

Εξάλλου, στις 2 Ιουνίου του 1985 το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία τις βουλευτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 45,8% των ψήφων. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται δεύτερη με 40,8%, ενώ το ΚΚΕ αγγίζει το 9,8%.

Ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων

Την ίδια ακριβώς ημέρα, η UEFA προχωρά στον επ’ αόριστο αποκλεισμό όλων των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είχαν προηγηθεί τα τραγικά γεγονότα του σταδίου “Χέιζελ” των Βρυξελλών, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Γιουβέντους (0-1).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News