Σπιναλόγκα, το πέρασμά της στη σημερινή εποχή

Πολιτισμός
Σπιναλόγκα, το πέρασμά της στη σημερινή εποχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Δήμου Αγίου Νικολάου για την ανακήρυξη της Σπιναλόγκας ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης και ο ποιητής Διονύσης Καψάλης, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο μουσικό έργο το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στον φάκελο υποψηφιότητας.

Πηγή έμπνευσης, ο εμβληματικός τόπος που αποτέλεσε σύμβολο του πόνου, της απομόνωσης και του μαρτυρίου, ένας τόπος που ανέδειξε ταυτόχρονα το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση.

Το έργο "Απόκοπος ή Σπιναλόγκα", δημιουργήθηκε για δύο φωνές και σύνολο οργάνων κλασικών και παραδοσιακών, στο οποίο αφηγηματικά μέρη εναλλάσσονται με οργανικά και λυρικά ιντερμέδια με τραγούδια.

Πάνω σε έναν αφηγηματικό καμβά που παρακολουθεί την εις "Άδου κάθοδον" ενός νοσηλευόμενου στη Σπιναλόγκα, με ιστορίες και εικόνες από τη ζωή των έγκλειστων, σε σταθερή αναφορά στην Αυτοβιογραφία του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, την ιστορία του Ορφέα και της Ευριδίκης ως τον Απόκοπο του Μπεργαδή.

Το έργο αναμένεται να ηχογραφηθεί από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ που συμπράττουν σε αυτό το μεγάλο project.

Παράλληλα εξελίσσεται η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Πάνου Καρκανεβάτου, οδηγού της δημιουργίας του έργου που σκοπό έχει να καταγράψει με πληρότητα το ιστορικό αποτύπωμα του εμβληματικού χώρου της Σπιναλόγκας και να αποδώσει δυναμικά το πέρασμα της στη σημερινή εποχή, ως χώρου πολιτισμού.

Με αφορμή τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες στην νησίδα Σπιναλόγκα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου, ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός προχώρησε στις παρακάτω δηλώσεις:

«Είναι γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή στo πλαίσιo της προώθησης της υποψηφιότητας της νήσου στην Unesco, έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την ηχογράφηση ενός ιδιαίτερου μουσικού έργου απο τον Νίκο Ξυδάκη, σε στίχους του Διονύση Καψάλη που αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα. Πρόκειται για ένα έργο που θα παρουσιαστεί στο κοινό, στα μέσα του Ιουλίου (18/7).

»Ταυτόχρονα με την σύνθεση και παρουσίαση του εξαιρετικού αυτού μουσικοποιητικού έργου, ολοκληρώνεται τις τελευταίες μέρες και το ντοκιμαντέρ για την Σπιναλόγκα και την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στον φάκελο που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο για την Σπιναλόγκα, ένα πραγματικά ξεχωριστό μνημείο που η ένταξη του στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς, αναμένεται να δώσει ένα δυνατό brand name στην περιοχή, δεδομένου ότι η ιδιαιτερότητα του τόπου μας, δεν είναι μόνο ο ήλιος, η θάλασσα, ο αέρας, αλλά πρωτίστως ο πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις».

Να σημειώσουμε ότι στο Μουσικό Έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» την ερμηνεία των ρόλων έχουν αναλάβει ο ταλαντούχος Θοδωρής Βουτσικάκης και η καταξιωμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ενώ τον ρόλο του Απόκοπου, ο Βασίλης Σκουλάς.

Η ζωντανή αποτύπωση του έργου στον χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκε είναι το νησί της Σπιναλόγκας. Με την ολοκλήρωση του, το έργο με την συμμετοχή όλων των συντελεστών καθώς και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 18 Ιουλίου 2018, στην οχυρή νησίδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News