«Χάρτινο το Φεγγαράκι» - Εικαστικοί υμνούν τη φύση

Πολιτισμός
«Χάρτινο το Φεγγαράκι» - Εικαστικοί υμνούν τη φύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μ.Σ.Τ.), εγκαινιάζει στο Ρέθυμνο την έκθεση «Χάρτινο το Φεγγαράκι» με τη συμμετοχή διεθνών εικαστικών καλλιτεχνών και την επιμέλεια της δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση εξελίσσεται στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης και στο τζαμί Καρά Μουσά Πασά και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιουνίου, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά στις 19:00 και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στις 20:00.

Καλλιτέχνες από Ελλάδα, Η.Π.Α. και Κορέα θα εκθέσουν έργα από χαρτί, ένα υλικό ευαίσθητο που απαιτεί ειδικές δεξιότητες, μέσω των οποίων εκφράζουν την αντίφαση του σήμερα και τις ψευδαισθήσεις απέναντι σε μία σκληρή πραγματικότητα. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018 ενώ κατά τη διάρκειά της, θα πραγματοποιηθούν, οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «η έκθεση χρησιμοποιεί ως αντιφατικό στοιχείο, τον τίτλο του παλιού ελληνικού τραγουδιού «Χάρτινο το Φεγγαράκι» του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη (1925-1994), σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (1911-1992). Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1949 για το έργο Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς το οποίο παίχτηκε στο θέατρο τέχνης του Κάρολου Κουν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Οι στίχοι αναφέρονται σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων που για τον Χατζηδάκη σήμαιναν έναν κόσμο που αποτελούνταν από τάξεις στερημένες και φαντασιώσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Οι στίχοι του Γκάτσου αντικατοπτρίζουν αυτήν την έννοια της φευγαλέας ψευδαίσθησης "θα φέρει η θάλασσα πουλιά, κι άστρα χρυσά τα' αγέρι, να σου χαϊδεύουν τα μαλλιά, να σου φιλούν το χέρι. Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη ακρογιαλιά, αν με πίστευες λιγάκι, θα' σαν όλα αληθινά"».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News