Πολιτισμός

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

«Οι κρήνες του Χάνδακα» οι ιστορικοί θησαυροί του Ηρακλείου

Μέσα από το φωτογραφικό μας φακό, αναδεικνύουμε τον ιστορικό πλούτο της πόλης του Ηρακλείου. Ελάτε να περιηγηθούμε  στους κεντρικούς δρόμους, τις πλατείες και τα σοκάκια της πόλης για να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους ιστορικούς θησαυρούς.

Μία αναφορά στα μεγάλα έργα των Ενετών και των Τούρκων, που δημιουργήθηκαν με σκοπό τη μεταφορά νερού στο Μεγάλο Χάνδακα.

Η πανέμορφη Κρήνη Χανιαλή βρίσκεται στην πύλη του Αγίου Γεωργίου, κάτω από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, ενώ η Κρήνη Ιμπραήμ Μπαμπά είναι εντοιχισμένη στον εξωτερικό τοίχο της οικίας του Ιμπραήμ Μπαμπά στη σημερινή οδό Αλμυρού.

Κρήνη Χανιαλή

Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες Κρήνες της πόλης. Βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλη του Ηρακλείου - σημερινή οδό Ζωγράφου η οποία υπήρχε ως τις αρχές του 20ού αιώνα το κονάκι του Χανιαλή.

Δίπλα στην εξωτερική πύλη του Αγ. Γεωργίου, κάτω από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στέκει πανέμορφη και στεγάζεται από αψίδα που φέρει φυτικό διάκοσμο.

Η κρήνη στο εσωτερικό της είναι τοποθετημένη μια πλάκα, ενώ ο κρουνός βρίσκεται μέσα σε ανάγλυφο διακοσμημένο πλαίσιο. Το νερό συγκεντρώνεται σε μαρμάρινη λεκάνη με ανάγλυφη διακόσμηση.

Κρήνη του Ιμπραήμ Μπαμπά

Η Κρήνη Ιμπραήμ Μπαμπά βρίσκεται επί της οδού Αλμυρού, κοντά στο Πάρκο Θεοτοκόπουλου.

Η κρήνη είναι εντοιχισμένη στον εξωτερικό τοίχο της οικίας του Ιμπραήμ Μπαμπά που σήμερα έχει καταρρεύσει, ενώ άγνωστοι της αφαίρεσαν τμήμα του περίτεχνου ανάγλυφου που την κοσμούσε.

 

 

Σχόλια