default-image

Εφάμιλλο με την Ολυμπία και τους Δελφούς το Μουσείο στην Αρχαία Ελεύθερνα

Πολιτισμός
Εφάμιλλο με την Ολυμπία και τους Δελφούς το Μουσείο στην Αρχαία Ελεύθερνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Σταμπολίδης: «Μοναδικό για την Κρήτη και εφάμιλλο με τα Μουσεία της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας το Μουσείο της Ελεύθερνας»

Ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην ιστορική περιοχή και τα ευρήματα της Αρχαίας Ελεύθερνας, αλλά και οραματιστής του Μουσείου Νίκος Σταμπολίδης, αναφέρεται στην ανάγκη διάχυσης της γνώσης αλλά και στους κρυμμένους θησαυρούς στη περιοχή.

Ο Νίκος Σταμπολίδης αναφέρεται στο ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας και στο αρχαιολογικό πάρκο της περιοχής, τα οποία αποτελούν κόσμημα όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα.

«Αγκάθι» ωστόσο αποτελεί η έλλειψη φυλάκων τους χειμερινούς μήνες, τονίζοντας την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού σε μόνιμη βάση.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να ξεκινήσει πρόγραμμα με τίτλο « Πολιτιστικές διαδρομές» το οποίο περιλαμβάνει όλο το φάσμα από Ρέθυμνο μέχρι Αρκάδι και Ελεύθερνα.

Αρχαιολογική έρευνα, επιστήμη, γοητεία και πρόκληση, το θέμα που ανέπτυξε ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηρακλείου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Στο ερώτημα ποια είναι τα νέα δεδομένα, ο κ. Σταμπολίδης ανέφερε τα παρακάτω:

«Όπως έχω πει πολλές φορές η Αρχαιολογία είναι ένα ορατό κομμάτι της ιστορίας.

Υπό αυτή την έννοια, δεν ψεύδεται.

Ιδιαίτερα στην εποχή μας που τα… μάτια είναι αυτά που κυριαρχούν είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο, οι αρχαιολογικοί θησαυροί να βρίσκονται σε κοινή θέα με όλες τις περγαμηνές και προδιαγραφές, για να μπορούν να γίνονται κτήμα του κόσμου.

Η Αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα είναι κάτι μοναδικό αλλά εδώ είναι η μητέρα όλων των φάσεων του Ανθρώπινου Πολιτισμού από την Παλαιολιθική - Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα».

Στο ερώτημα, ποιες είναι οι προκλήσεις, δήλωσε:

«Πρόκληση δεν είναι μόνο η νέα τεχνολογία η οποία σαφώς βοηθάει σε μια Παγκόσμια κλίμακα ώστε να υπάρχει αυτό το τελικό προϊόν στα μάτια και στη γνώση των πάντων. Αν η πληροφορία παραμένει ως πληροφορία και δεν μετατρέπεται σε γνώση, η δε γνώση δεν μετατρέπεται σε σοφία, τότε δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν. Επομένως, θα έλεγα ότι αυτό που είναι ουσιαστικό είναι να υπάρχει η διάχυση της γνώσης αλλά για να γίνει αυτό σοφία και μάλιστα βιωματική, ουσιαστικά οι άνθρωποι που παρακολουθούν σε όλη την Υφήλιο τα καινούργια επιτεύγματα στην Αρχαιολογία, ιδιαίτερα στη χώρα μας, θα πρέπει να έρθουν εδώ για να τη βιώσουν. Δηλαδή, να ενώσουν τη φύση, τον Θεό και τον Άνθρωπο που μόνο αυτό μπορεί να γίνει στον τόπο που «γεννά» και έχει τον Πολιτισμό».

Στα ερωτήματα, τι έχει εισπράξει από τον κόσμο και αν υπάρχουν προβλήματα, ανέφερε:

«Το να γεννήσει κανείς ένα παιδί είναι μια πράξη πολύ σημαντική. Το σημαντικότερο όμως είναι να τον αναθρέψει. Επομένως, κάθε καινούργια προσπάθεια, όπως αυτή της Ελεύθερνας είναι ουσιαστική.

Πάντα υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλύουμε γιατί η αγάπη προς το αντικείμενο δεν πρέπει να φθίνει με τον καιρό αλλά να γιγαντώνεται.

Το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός χώρος της Ελεύθερνας δεν είναι ένας χώρος, ένα Μουσείο, αλλά ένας προορισμός. Και προορισμός σημαίνει ότι μπορείς να φροντίζεις στο διηνεκές, όσο τουλάχιστον ζεις, όσο τουλάχιστον αγαπάς, γιατί χωρίς αυτό, τον έρωτα για τα πράγματα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα».

Στο ερώτημα, αν υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, απάντησε:

«Βεβαίως, υπάρχουν ελλείψεις. 

Η φύλαξη όμως είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει - ίσως τώρα ίσως του χρόνου - να μπορέσει να είναι σε μόνιμη βάση, γιατί είναι μια κυψέλη Πολιτισμού που δεν σταματά ούτε το Χειμώνα.

Οι επισκέπτες είναι εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ 12.000 ήταν οι μαθητές στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Από τον Νοέμβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018, το Μουσείο της Ελεύθερνας, με αρωγούς ξεναγούς της Κρήτης στη προσπάθεια για Χειμερινό Τουρισμό, είχε 800 επισκέπτες, τη μέρα.

Αυτό είναι κάτι πολύ ουσιαστικό. Τα 2 τελευταία Σ/Κ είχαμε πάνω από 1.500 επισκέπτες/μέρα.

Σίγουρα, δεν γίνεται χωρίς φύλαξη. Θεωρώ ότι το κράτος θα πρέπει φροντίσει ώστε να υπάρχει προσωπικό φύλαξης, σε μόνιμη βάση.

Οι φύλακες που υπηρετούσαν τους χειμερινούς μήνες ήταν γύρω στους 8. Εμείς χρειαζόμαστε το ελάχιστο 16 σε μόνιμη βάση.

Αναφερόμενος στην επισκεψιμότητα, δήλωσε: 

«Από τον Ιούνιο έως Οκτώβριο του ’16 είχαμε 73.000 επισκέπτες (τότε δεν υπήρχε εισιτήριο) ενώ από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα, είχαμε πάρα πολλές εισπράξεις. Τον μήνα Απρίλιο είχαμε γύρω στους 25.000».

Στο ερώτημα, αν υπάρχουν ακόμα πολλοί θησαυροί κρυμμένοι, δήλωσε

«Από όλη την έκταση της πόλης, ζήτημα είναι αν έχω σκάψει το 2% όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν πολλοί θησαυροί. Ακόμη, υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης, τις «Πολιτιστικές διαδρομές», πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα με τον Δήμο Ρεθύμνου. Θα είναι ένα ηλεκτρονικό, διαδραστικό πρόγραμμα για τις Πολιτιστικές διαδρομές το οποίο περιλαμβάνει όλο το φάσμα από Ρέθυμνο μέχρι Αρκάδι και Ελεύθερνα».

Και κατέληξε λέγοντας:

«Η Ελεύθερνα δεν είναι ένα Μουσείο. Είναι ένας χώρος, ένας τρόπος ζωής. Είναι η ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι κάτι μοναδικό για την Κρήτη. Είναι εφάμιλλο με το Μουσείο της Ολυμπίας, το Μουσείο των Δελφών και το Μουσείο της Βεργίνας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News