Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του!

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018, 10:00 πμ, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Τα μουσεία αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι του πολιτισμού κάθε χώρας, το ίδιο και για την Ελλάδα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου που είναι την Παρασκευή 18 Μαΐου, με πολλές και διάφορες εκδηλώσεις, προς τιμήν όλων όσων έχουν προσφέρει οι πρόγονοι μας και τώρα έχουμε την ευκαιρία αυτές τις προσφορές να τις θαυμάζουμε.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων λοιπόν, που για φέτος έχει θέμα «Μουσεία και (δια) δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», ετοιμάζεται πληθώρα εκδηλώσεων στην πόλη μας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Την Παρασκευή 18 Μαΐου και την Δευτέρα 21 Μαΐου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συνδιοργανώνει με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Εποπτείας Κοινωνικών Δομών και Μετανάστευσης του Δήμου Ηρακλείου και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, θεματικές ξεναγήσεις με θέμα τις Μετακινήσεις, ανθρώπων και αντικειμένων στην Κρήτη κατά την Εποχή του Χαλκού, για ομάδες προσφύγων που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εστία» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την στέγαση και την ένταξη προσφύγων στην Κρήτη, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαΐου στις 8.00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί μία ξεχωριστή συναυλία στον Κήπο του Μουσείου με το μουσικό σύνολο “Vamos Ensemble” και την ερμηνεύτρια Ιωάννα Φόρτη, σε συνδιοργάνωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το “Vamos Ensemble” πρωτοεμφανίστηκε στα Χανιά πριν από τέσσερα χρόνια και έχει ήδη μια πολύ σημαντική παρουσία στη μουσική σκηνή της Κρήτης. Είναι ένα πολυμελές σχήμα με σύνθεση συμφωνικής ορχήστρας, που ερμηνεύει μουσικές από όλον τον κόσμο και προσεγγίζει διαφορετικά μουσικά ιδιώματα μέσα από τον πολύ ιδιαίτερο προσωπικό του ήχο.

Η Ιωάννα Φόρτη έχει διακριθεί σε ένα ευρύ και ετερόκλητο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει όπερα, οπερέτα, μπαρόκ, λόγια, έντεχνη και λαϊκή ελληνική μουσική, μιούζικαλ κ.ά. Η γνωριμία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, το 2000, σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας σημαντικής μουσικής διαδρομής, που περιλαμβάνει εμφανίσεις σε μεγάλα θέατρα σε Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Γερμανία (Carnegie Hall, Queen Elisabeth Hall, Neuköllner Oper Berlin, Ηρώδειο, Επίδαυρο, Μέγαρο Μουσικής, κ.λπ.), συνεργασίες με τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, μαέστρους, τραγουδιστές και σκηνοθέτες αλλά και δισκογραφικές συμμετοχές

Το μουσικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα ευρύ ρεπερτόριο, που θα ξεκινά και θα καταλήγει στην Κρήτη, θα παντρεύει μουσικά ιδιώματα και θα μας ταξιδεύει στο παρελθόν και το παρόν μέσα από πολύ ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και ξεχωριστές ερμηνείες.

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια