Πολιτισμός

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Οι κρήνες του Χάνδακα, η ιστορία και η απαράμιλλη αρχιτεκτονική τους  

Εξαιρετικά ως προς την ομορφιά, την κατασκευή και την αρχιτεκτονική τους μνημεία, ωστόσο κάποιες από αυτές είναι ξεχασμένες, αφού δεν τυγχάνουν της ανάδειξης και της προβολής που τους αξίζει.

Μια από τις πιο κεντρικές και πιο χαρακτηριστικές κρήνες της πόλης είναι η φιλανθρωπική κρήνη της πλατείας Κορνάρου, που δημιουργήθηκε - όπως και οι άλλες - για να δροσίζει τους περαστικούς.

Κάπου κρυμμένη, η Κρήνη Ιδομενέα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, ωστόσο αν την… βρει κανείς, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστεί από αυτό που θα αντικρίσει, όπως και την Γενιτσάρ Αγά, την όμορφη τουρκική κρήνη, η οποία βρίσκεται στην αρχή της λεωφόρου Ικάρου, λίγα μόλις μέτρα από την Κρήνη Χανιαλή.

Κρήνη Σεμπίλι Ιμπραήμ Αγά

Η Κρήνη Σεμπίλι Ιμπραήμ Αγά στην Πλατεία Κορνάρου, χτίστηκε το 1776 από τον Χατζή Ιμπραχίμ αγά, ο οποίος μάλιστα για τη συντήρησή της αφιέρωσε σχεδόν όλη του την περιουσία.

Είναι το μοναδικό στο είδος του κτίσμα που διασώζεται σήμερα.

Έχει τη μορφή κυκλικού πολυγωνικού θολωτού κτηρίου, που ολόγυρά του έχει ημικυκλικά καγκελωτά παράθυρα και μπροστά από αυτά υπάρχει μία βρύση και μια λίθινη γούρνα με μια πέτρινη λεκάνη, όπου συγκεντρωνόταν το νερό.

Σήμερα στεγάζει δημοτικό καφενείο.

 

Κρήνη Ιδομενέα

Πρόκειται για μία ακόμα όμορφη, αλλά άγνωστη ως κρυμμένη για την πολύ κόσμο κρήνη, που διασώζεται σήμερα, σε καλή κατάσταση, πίσω από το ιστορικό Μουσείο, επί της οδού Μιχελιδάκη, πρόκειται για την κρήνη του Ιδομενέα.

Χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Πάνω σε αυτή δε σώζεται καμία επιγραφή. Η κρήνη κοσμείται με δύο κίονες με φυτικής διακόσμησης κιονόκρανα, ενώ στο μέσο αυτών και εντός αψιδωτής κατασκευής βρίσκεται μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφο διάκοσμο.

Από κατάλληλα διαμορφωμένη οπή στο κάτω τμήμα της πλάκας έτρεχε το νερό μέσα σε μαρμάρινη λεκάνη.

Αν δεν τη γνωρίζει κανείς, είναι δύσκολο να εντοπίσει την κρήνη του Ιδομενέα. Αν την εντοπίσει όμως, ένα είναι σίγουρο... Το θέαμα, η εικόνα, θα τον ανταμείψει!

 

Κρήνη Γενιτσάρ Αγά

Η όμορφη τουρκική κρήνη Γενιτσάρ Αγά βρίσκεται στην αρχή της λεωφόρου Ικάρου, λίγα μόλις μέτρα από την κρήνη Χανιαλή και κάτω από την επιγραφική συλλογή, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Κρήνη αρχικά βρισκόταν έξω από ένα όμορφο αρχοντικό στη γωνία των οδών Μάρκου Αυγέρη και Παλαιολόγου, το οποίο καταστράφηκε το 1980.

Στην αψιδωτή κατασκευή, που περιβάλλεται από δύο μεγάλους πεσσούς που διακοσμούνται με ροζέτες, βρίσκεται, περίτεχνα ανάγλυφος, ένας διακοσμημένος κρουνός.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης 

Σχόλια