Πολιτισμός

Η μέλισσα στον Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό

Έκθεση με θέμα “Η μέλισσα στον Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό” συνδιοργανώνει το Μ.Κ. Σωματείο “Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές” με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τους Δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από μεθαύριο Σάββατο 12 Μαΐου έως τις 23 του μήνα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή 44 καλλιτεχνών και επιμελητή τον εικαστικό καλλιτέχνη Βασίλη Καμπόλη.

Το μέλι, τροφή “θνητών και αθανάτων”, θεωρήθηκε θεϊκή τροφή που χάριζε αθανασία και δύναμη. Η μέλισσα κατείχε σημαντική θέση στην Ελληνική Μυθολογία, με διάφορες μορφές, σε πολλούς μύθους και συμβολισμούς.

Η έκθεση αυτή, εμπνευσμένη από τον μύθο της μέλισσας ως τροφού του Δία, από τα κρητομυκηναικά ευρήματα και από επιγραφές της Γραμμικής Α’ και Β’, κάτω από την οπτική γωνία της αρχαιοαστρονομίας αναδεικνύει νέες ερμηνευτικές και εικαστικές προσεγγίσεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν μεθαύριο Σάββατο στις 7:30 το απόγευμα. Την ημέρα των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί μια αρχαιοαστρονομική προσέγγιση της μέλισσας στον Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό από τον καθηγητή Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Ξενοφώντα Μουσά και τον δρ. Μηνά Τσικριτσή, ερευνητή αιγαιακών γραφών και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΚΠΑ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω εκδηλώσεις – ομιλίες:
- Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 6:30 το απόγευμα, ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς θα δώσει ομιλία για το νέο βιβλίο του με τις πρόσφατες ανακαλύψεις νέων συμβόλων στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, και θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή σχετική ταινία για τον Μηχανισμό.

- Την Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 7:30 το απόγευμα, θα γίνει απονομή του Βραβείου Παρλαμά από τον Σύλλογο Φίλων Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Κρήτης κ. Νικόλαος Σταμπολίδης θα δώσει ομιλία στον χώρο της έκθεσης με θέμα “Αρχαιολογική έρευνα: Επιστήμη - γοητεία και πρόκληση”, στο πλαίσιο της απονομής του Βραβείου Παρλαμά.

- Την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, ο αστροφυσικός Μάνος Δανέζης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Σωματείου με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δώσει δύο ομιλίες στην Ανδρόγεω, στην αίθουσα “Μ. Καρέλλης” με θέματα: α) “Βαρυτικά κύματα - Μελετώντας την αόρατη θάλασσα του κενού χώρου” και β) “To matrix του χρόνου στη Φιλοσοφία και την Επιστήμη”.

- Τη Δευτέρα 21 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, ο γεωπόνος μελοπαραγωγός Δημοσθένης Ισαακίδης θα μιλήσει με θέμα “Από την αρχαία κρητική μέλισσα στο σήμερα”.

- Την Τετάρτη 23 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, η φιλόλογος Μαριάννα Τερζάκη θα δώσει ομιλία με θέμα “Η μέλισσα στον μύθο, το λόγο και την τέχνη”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια