Επίτιμος διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ

Πολιτισμός
Επίτιμος διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θρησκεία μου είναι η λογοτεχνία και είναι μια τόσο μα τόσο βαθιά θρησκεία» ο νομπελίστας από το 2006, Τούρκος συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ που είναι πλέον επίτιμος διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο ωδείο Ρεθύμνου, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» και με θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό, ο γνωστός συγγραφέας έλαβε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με πωλήσεις 11 εκατομμυρίων βιβλίων παγκοσμίως ο Ορχάν Παμούκ, αναφέρθηκε στην ομιλία του, στη μεγάλη του αγάπη, τη λογοτεχνία: «Ο αιώνιος κανόνας της λογοτεχνίας, ο δημιουργός θα πρέπει να μεταφέρει τις δικές του ιστορίες σαν να είναι κάποιου άλλου και τις ιστορίες των άλλων σαν να είναι δικές του, αυτό είναι λογοτεχνία».

Ενώ, στην ομιλία του, μάλιστα, αποκάλυψε ότι το νέο του μυθιστόρημα, εκτυλίσσεται σε ένα νησί της ανατολικής Μεσογείου, όπως την Κρήτη ή την Κύπρο...

Ο Ορχάν Παμούκ έχει δώσει φωνή στις μειονότητες στην Τουρκία, αναφερόμενος στην γενοκτονία των Αρμενίων και στους θανάτους Κούρδων, στοιχίζοντας στην ενταξιακή πορεία της γείτονος, επειδή έχουν γίνει προσπάθειες να φιμωθεί η φωνή του διανοούμενου συγγραφέα.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, εξήρε το έργο και την προσφορά του Ορχάν Παμούκ: «Είναι ικανός να συγγράφει για το παρελθόν και το παρόν με την ίδια δεινότητα, εκτός από τη λογοτεχνική του λαμπρότητα, ο Ορχάν Παμούκ είναι σημαντικός διανοούμενος στη δημόσια σφαίρα με βαθύ προβληματισμό για την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μάλιστα, το μήνυμα Ζώρα στην τουρκική γλώσσα έφερε το χαμόγελο στα χείλη του καταξιωμένου συγγραφέα, ενώ λίγο αργότερα ο Ορχάν Παμούκ, παρέμεινε βαθιά προσηλωμένος στην θεατρική και μουσική απόδοση στα ελληνικά, αποσπασμάτων του έργου του.

Δείτε τις φωτογραφίες από την τελετή:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News