Πολιτισμός

Ξεπουλάνε οι Τούρκοι την αρχαία ελληνική πόλη Βαργύλια της Αλικαρνασσού

Την αρχαιοελληνική πόλη Βαργύλια στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας, ξεπουλάνε έναντι μόλις 2 εκατομμυρίων δολαρίων, Τούρκοι ιδιώτες, με τη... δικαιολογία να την… προφυλάξουν από τους αρχαιοκάπηλους. Υπενθυμίζεται ότι στο «σφυρί» βγήκε και το 2015 στην τιμή τότε των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα 330 στρέμματα περιλαμβάνουν την ακρόπολη της πόλης, ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο, ακόμη και το νεκροταφείο της.

Η πρώτη προσπάθεια πώλησης έγινε το 2015. Τότε, δεν βρέθηκε αγοραστής, ενώ ακολούθησαν και τα γεγονότα με το στρατιωτικό πραξικόπημα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, γεγονός που «πάγωσε» κάθε ενέργεια στη γειτονική χώρα.

Τρία χρόνια μετά, οι Τούρκοι επανέρχονται πιο δυναμικά, βάζοντας εκ νέου προς πώληση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βαργύλια, έναντι μόλις 2 εκατ. δολαρίων!

Πώς γίνεται να πωλείται μία ολόκληρη αρχαία πόλη; Γίνεται, όταν ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος ανέθεσε σε μεσιτικό γραφείο να βρει αγοραστή, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Χουριέτ. Όπως πωλούνται τα… καταστήματα και τα… διαμερίσματα, ο συγκεκριμένος Τούρκος «ιδιοκτήτης» έβαλε προς πώληση μία την πόλη-κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού, η οποία άκμασε περίπου το 500 π.Χ. και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Αλικαρνασσό.

Ο λόγος που επικαλείται για την πώληση της πόλης του (!!!), είναι η… προστασία της! Ο Τούρκος «ιδιοκτήτης» Huseyin Ucpinar επικαλείται τον κίνδυνο των αρχαιοκάπηλων, λέγοντας πως πρόσφατα αφαιρέθηκε από την πόλη ένα ολόκληρο και ανεκτίμητης αξίας μωσαϊκό.

Τα 330 στρέμματα περιλαμβάνουν την ακρόπολη της πόλης, ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο, ακόμη και το νεκροταφείο της και κοστολογούνται ως αξία στα 8,3 εκατ. δολάρια. Τιμή, ωστόσο, που δεν κατέστη δυνατόν να προσελκύσει κάποιον αγοραστή πριν από τρία χρόνια.

Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με το protothema.gr, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, καθώς η έκταση αποτελεί ιδιωτική περιουσία και οι ιδιοκτήτες δεν δέχονται να την παραχωρήσουν.

Η αιτία είναι προφανής. Θέλουν να πουλήσουν και να γίνουν πλούσιοι. Το πώς περιήλθε στην κατοχή τους η αρχαία ελληνική πόλη, είναι ένα μυστήριο. Οι ιδιοκτήτες πάντως έχουν παρουσιάσει τίτλους κατοχής της έκτασης, η οποία περιελάβανε και την αρχαία ελληνική πόλη Βαργύλια.

 

Σχόλια