Πολιτισμός

Θεατρική Παράσταση

Δύο ακόμα παραστάσεις για τα «Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό»

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, 9:00 μμ, Θέατρο Κρήτης

Δύο ακόμα παραστάσεις «Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό» θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στο Ηράκλειο, προτού ο θίασος αναχωρήσει για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Μετά την μεγάλη επιτυχία σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο Ιεράπετρα και Αθήνα, στο θέατρο «Επί Κολωνώ», η Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου (ΘΕ.Σ.Η.) παρουσιάζει την παράσταση «Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό» του Αλμπέρ Καμύ, ξανά στο Ηράκλειο, την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Μαΐου, στο Θέατρο Κρήτης, στις 21:00.

Η παράσταση στα τέλη Μαΐου θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρόσκληση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Ερμηνεύει η Σοφία Δερμιτζάκη και σκηνοθετεί η ίδια μαζί με τη Στέλλα Κουφάκη.

Η παράσταση στηρίζεται σε τέσσερις επιστολές του Αλμπέρ Καμύ σε έναν φανταστικό φίλο του Γερμανό, γραμμένες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιστολές αυτές εκδόθηκαν εκτός Γαλλίας, που βρισκόταν τότε υπό γερμανική κατοχή, σε λίγα αντίτυπα. Ο Καμύ, μετά την απελευθέρωση, αρνήθηκε να τις επανεκδώσει.

Τα «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» αποτελούν ένα άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, στο οποίο διακηρύττει τη δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το παράλογο που φέρει ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία. Με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό κατηγορώ, ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πώς σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν. Έτσι, διαχρονικές αξίες και υψηλά ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ιδέα της ευτυχίας και του ανθρώπου τοποθετούνται σε άλλες βάσεις, οικτίρονται ή διαστρεβλώνονται.

Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, πολλές– η κρίση αξιών δεδομένη. Στην παράσταση, μια γυναίκα αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα πιστεύω της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.

Είσοδος: 10 ευρώ

Φοιτητικό: 8 Ευρώ

Τηλέφωνο για κρατήσεις: 6942291891 και 6947744796 μετά τις 16:00 κάθε μέρα.

 

 

Σχόλια