Πολιτισμός

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κρήνες Μπέμπο & Σαγκρέντο: Η διαχρονική ανάγκη του Χάνδακα να ξεδιψάσει

Ταξίδι στις πιο κεντρικές Κρήνες της πόλης του Ηρακλείου, που επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της πόλης περνούν καθημερινά από δίπλα τους, χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία τους

Δύο μνημεία, μεταξύ άλλων, μοναδικής ομορφιάς κοσμούν την πόλη του Ηρακλείου, πρόκειται για την Κρήτη Σαγκρέντο και Κρήνη Μπέμπο. Η μία δημιουργήθηκε από τον Δούκα Jiovani Sagredo την περίοδο 1602 έως 1604 και η δεύτερη από τον καπιτάνο Gian Matteo Bembo μεταξύ 1552 και 1554.

Η Κρήτη Σαγκρέντο δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους διψασμένους ευγενείς της εποχής εκείνης, που συγκεντρώνονταν στο σημείο - αρχικά βρισκόταν στη δυτική πλευρά του Αγίου Τίτου, ενώ η Κρήνη Μπέμπο, που βρίσκεται στην πλατεία Κορνάρου, διοχέτευε πηγαίο νερό μέσω υδραγωγείου στον Χάνδακα.

Κρήνη Μπέμπο

Η Κρήνη Μπέμπο βρίσκεται στην πλατεία Κορνάρου, καθώς και το τουρκικό Σεμπίλι - φιλανθρωπική Κρήνη -, η οποία κτίστηκε αργότερα.

Η κατασκευή της χρονολογείται μεταξύ 1552 και 1554 από τον καπιτάνο Gian Matteo Bembo, που πρώτος διοχέτευσε πηγαίο νερό μέσω υδραγωγείου στο Χάνδακα για πρώτη φορά.

Ιδιαίτερης ομορφιάς Κρήνη φέρει αναγεννησιακά και γοτθικά στοιχεία. Επίσης φέρει οικόσημα του Δούκα Γκρίτι και των Τιέπολο, Έμο και Μαρίνο, ενώ ο κρουνός της φέρει ανάγλυφο διάκοσμο με φυσικές παραστάσεις.

Σε δεύτερη χρήση ήταν η μαρμάρινη λεκάνη που συνέλεγε νερό, η οποία αρχικά θα πρέπει να ήταν ρωμαϊκή σαρκοφάγος. Η κρήνη είχε αέτωμα που αφαιρέθηκε και σήμερα δεν υπάρχει.

Μεγάλο ακέφαλο άγαλμα ρωμαϊκής περιόδου από την Ιεράπετρα δεσπόζει στη μέση της Κρήνης. Σύμφωνα με την παράδοση τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το άγαλμα αυτό ήταν βαμμένο μαύρο και λατρευόταν από τους μαύρους κάτοικους του Χάνδακα. 

Η δεξαμενή που συλλεγόταν το νερό, πάνω στην οποία είχε εντοιχιστεί η Κρήνη, προκειμένου να διαμορφωθεί η πλατεία, αφαιρέθηκε το 1938.

 

Κρήνη Σαγκρέντο

Η Κρήνη Σαγκρέντο δημιουργήθηκε από τον Δούκα Jiovani Sagredo την περίοδο 1602 έως 1604 και βρίσκεται στο στενό του βορείου τοίχου της Λότζια.

Η Κρήνη που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους ευγενείς της εποχής που συγκεντρώνονταν στο σημείο, αρχικά βρισκόταν στη δυτική πλευρά του Αγίου Τίτου.

Κατά τη διάρκεια αναστήλωσης της Λότζια, η Κρήνη, η οποία φέρει ανάγλυφη παράσταση γυναικείας μορφής της Κρήτης, μεταφέρθηκε.

Η μορφή, η οποία είναι τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο κίονες, στο δεξί της χέρι ήταν τοποθετημένο ένα ρόπαλο, ενώ στο αριστερό μία ασπίδα.

Στο πάνω μέρος φέρει την επιγραφή «Cura Sagredi profluit ista ducis» (με τη φροντίδα του Σαγκρέντο ρέει αυτό το νερό).

Δύο ανάγλυφα ρόδα που αναπαριστούν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στη μέση πρόσωπο επί θρόνου, πάνω σε επιφάνεια κοσμημένη με κρίνα, δεσπόζουν μπροστά στη γούρνα της Κρήνης, η οποία ήταν τμήμα σαρκοφάγου.

Ωστόσο, τον Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού από τους Γερμανούς, η γούρνα καταστράφηκε.   

Επιμέλεια: Μαρία Λιναρδάκη 

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης 

 

Σχόλια