Πολιτισμός

Τι σχέση έχουν δύο πρόσφυγες, ένας δημόσιος υπάλληλος, μία σπουδάστρια, ένα παιδί μεταναστών και ένας πολίτης;

Ποια σχέση μπορεί να έχουν δύο πρόσφυγες, ένας δημόσιος υπάλληλος, μια σπουδάστρια υποκριτικής στην πρώην ΕΣΣΔ, ένας νέος πολίτης που συμμετέχει ενεργά στα κοινά κι ένα παιδί μεταναστών;

Όλοι οι παραπάνω συμμετείχαν ενεργά στη δράση «Human Library», η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, μεταφέροντας καθένας και καθεμία τις δικές τους ανθρώπινες ιστορίες, τα βιώματα και τις εμπειρίες από τις προκαταλήψεις που κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή.

Τι είναι το «Human Library»;

Το «Human Library», είναι μία «ζωντανή» βιβλιοθήκη που δεν στηρίζεται στα χάρτινα βιβλία, αλλά στους ανθρώπους που μετέχουν στις συναντήσεις της, έχοντας διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με σκοπό να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Η δράση του Ηρακλείου, υλοποιήθηκε από το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης την Τετάρτη 2 Μαΐου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, με κεντρικό στόχο ν’ ανοίξει τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών προκαταλήψεων.

Τα ράφια της Ζωντανής βιβλιοθήκης διέθεταν προς τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Ηρακλείου «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας. Έτσι, οι εθελοντές που μετείχαν στη δράση, παρουσιάζονταν στο εξώφυλλο ενός βιβλίου ως ξεχωριστή ιστορία ο καθένας. Οι μαθητές και αναγνώστες του «Human Library», είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν από τους συμμετέχοντες για τον ρατσισμό στη σύγχρονη κοινωνία, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις.

 

 

 

Σχόλια