Πολιτισμός

Το Ρέθυμνο... «μετακομίζει» στο Ηράκλειο

Το Ρέθυμνο «μετακομίζει» στο Ηράκλειο για ενάμιση μήνα περίπου στο Ηράκλειο.

Ένας μοναδικός κύκλος ομιλιών οργανώνεται το Μάιο και μέχρι τα μέσα Ιουνίου από το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η πρώτη ομιλία που έχει σκοπό να φέρει σε επαφή τους Ηρακλειώτες με την ιστορία και τον πολιτισμό του Ρεθύμνου πραγματοποιείται το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στις 11:30 στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η αφορμή

Με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας του ένατου τόμου της Σειράς Μαρτυρίες Χρίστος Αετού Τζιφάκης. Αι ημέραι της απελευθερώσεως εν Ρεθύμνη – 1944* και της κεντρικής θέσης που κατέχει το Ρέθυμνο και οι επαρχίες του στην έκδοση αυτή, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών αποφάσισε να αδράξει την ευκαιρία και να φέρει σε πιο στενή επαφή και γνωριμία το κοινό του Ηρακλείου με τη φυσιογνωμία και την οργάνωση της ζωής των τόπων του Νομού Ρεθύμνου, επιχειρώντας την παρουσίασή τους από βαθείς και δοκιμασμένους γνώστες όχι μόνο της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και των επαρχιών του.

Για τον σκοπό αυτό οργανώνει τους μήνες Μάιο μέχρι και τα μέσα Ιουνίου 2018, μια σειρά ομιλιών στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με γενικό τίτλο Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο.

Ομιλητές του κύκλου

Εισηγητές του πρώτου κύκλου της σειράς –που θα γίνει το Σάββατο 5 Μαΐου, ώρα 11.30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης– με αντικείμενο τις τρεις βασικές «τομές» που έπλασαν την πόλη του Ρεθύμνου, θα είναι:

  • ο κ. Χαράλαμπος Γάσπαρης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η πόλη και το λιμάνι του Ρεθύμνου στα χρόνια των Βενετών, 13ος-17ος αι.»,
  • ο κ. Θάνος Αγγελόπουλος, Μεταπτυχιακός φοιτητής στη Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Η πόλη και η κοινωνία του Ρεθύμνου στη δεκαετία του 1920», και
  • ο κ. Μιχάλης Τζεκάκης, πρώην Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Η ανάπτυξη του Ρεθύμνου μετά τον πόλεμο και ο ρόλος του Πανεπιστημίου».

Οι επαρχίες Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου και Αμαρίου, καθώς επίσης και το «Μουσικό Ρέθυμνο» με αφετηρία την επαρχία του Αγίου Βασιλείου, θα αποτελέσουν τα αντικείμενα γύρω από τα οποία θα περιστραφούν οι ομιλίες του δεύτερου και του τρίτου αντίστοιχα κύκλου της σειράς Το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, το αναλυτικό πρόγραμμα της οποίας θα δοθεί συν τω χρόνω.

Σχόλια