Πολιτισμός

Ανοίγει τις πύλες του το Αγροτικό Μουσείο

Ανοίγουν μεθαύριο Τετάρτη οι πύλες του Αγροτικού Μουσείου Μενελάου Παρλαμά (ΑΜΜΠ)-Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Το Μουσείο θα δέχεται τους επισκέπτες του ως τον Οκτώβριο του 2018.

Εκτός από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάδειξη του πολιτισμού της κρητικής υπαίθρου, στόχος της ΕΚΙΜ είναι, επίσης, η βιωματική και η διαδραστική εμπειρία των επισκεπτών όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων. Για το 2018, στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η ΕΚΙΜ έχει προγραμματίσει δράσεις με άξονες το Μουσείο ως χώρο μάθησης και την εναλλακτική τοπική μουσική από νέους επαγγελματίες μουσικούς. Οι παραπάνω δράσεις θα ανακοινώνονται σταθερά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Μουσείων της ΕΚΙΜ και στα ΜΜΕ.

Εργαστήριο γαστρονομίας

Η πρώτη δράση στο ΑΜΜΠ αφορά στην κρητική διατροφή και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, με το εισιτήριο του Μουσείου, ένα δίωρο διαδραστικό εργαστήριο, που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα στο χώρο της φάμπρικας.

Εκ μέρους της Cretan Miracle, η κ. Ελένη Μαραγκάκη θα παρουσιάσει στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα τη θεματική ενότητα “Το μαγικό ζυμάρι της Κρήτης”. Η παρουσίαση εστιάζει στην απλότητα των τοπικών πρώτων υλών και στην εφευρετικότητα των νοικοκυρών, που καλούνταν να ετοιμάσουν ποικίλες συνταγές για να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα ή το γιορτινό τραπέζι της οικογένειάς τους.

Οι επισκέπτες θα συμμετάσχουν στην παρασκευή επιλεγμένων τοπικών εδεσμάτων [πιτάκια (γλυκά και αλμυρά), μακαρόνια σκιουφιχτά, σαρικοπιτάκια, τηγανίτες, ξεροτήγανα], τα οποία στο τέλος θα απολαύσουν με ρακή ή αναψυκτικό βασισμένο στα βότανα της Κρήτης και φρούτο.

Το Μουσείο

Το Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού είναι παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και βρίσκεται 3 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου, στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού Πισκοπιανού. Ιδρύθηκε από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 και στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αιώνα και διώροφο οίκημα, δωρεές της οικογένειας Παρλαμά.

Σχόλια