Ένα γεμάτο δημιουργικό τριήμερο για μικρούς και μεγάλους στο πάρκο Γεωργιάδη

Πολιτισμός
Ένα γεμάτο δημιουργικό τριήμερο για μικρούς και μεγάλους στο πάρκο Γεωργιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το τριήμερο συμμετοχικού σχεδιασμού που θα φιλοξενηθεί στο πάρκο Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο, σε λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές - τουλάχιστον για τα τοπικά δεδομένα - εγχείρημα, το οποίο ήρθε ως απότοκο των κινητοποιήσεων που διοργανώνονται τους τελευταίους μήνες από συμπολίτες μας που αντιτίθενται στην “ανάπλαση” του πάρκου Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από τις περιβόητες πλέον “Φυλές του πάρκου”, «το τριήμερο 18-20 Μάη, στο πάρκο Γεωργιάδη, θα διεξαχθούν μια σειρά από βιωματικά, εκπαιδευτικά και συμμετοχικά εργαστήρια για το δημόσιο χώρο, για το πάρκο, για την εμπειρία του χώρου, την κουλτούρα και τις δυνατότητες του συμμετοχικού σχεδιασμού.

Τα εργαστήρια θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες - παιδιά, ενήλικες και τρίτη ηλικία - και σχεδιάζονται με βάση τους κύριους θεματικούς άξονες που προέκυψαν από τα πρώτα ερωτηματολόγια, αλλά και τις υποκατηγορίες που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα των δεύτερων ερωτηματολογίων».

Σύμφωνα με τις “Φυλές”, τα εργαστήρια έχουν στόχο να διερευνήσουν δημιουργικά μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το πάρκο Γεωργιάδη. Ειδικότερα, οι κύριοι άξονες που έχουν τεθεί είναι συνολικά οκτώ:

• Πράσινο-φύτευση (υπάρχον πράσινο, λειτουργίες βλάστησης, σχετικές επιλογές σχεδιασμού, κ.ά.).

• Υποδομές-χρήσεις (παιδική χαρά, προσβασιμότητα ΑμεΑ, WC, βρύση, υλικά επίστρωσης, βιολογική λαϊκή, κ.ά.).

• Αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, καθίσματα, φωτισμός, κ.ά.).

• Αναψυκτήριο (δημιουργική διερεύνηση του τι, πώς και γιατί).

• Δραστηριότητες (κουλτούρα συμπεριφοράς στο δημόσιο χώρο, κοινωνικά αποδεκτές δραστηριότητες σε αυτόν, κ.ά.).

• Διαχείριση (ασφάλεια, συντήρηση, καθαριότητα, ωράριο εκδηλώσεων, κ.ά.).

• Αισθητική αναβάθμιση (σιντριβάνι, χρώμα, παρουσία τέχνης κ.ά.).

• Περιβαλλοντική αξία (εκπαιδευτικός λαχανόκηπος, σταθμός ανακύκλωσης κ.ά.).

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι διοργανωτές επισημαίνουν πως οι οκτώ άξονες που τέθηκαν θα λειτουργήσουν περισσότερο ως... μπούσουλες. «Οι άξονες θα λειτουργήσουν περισσότερο σαν κατευθύνσεις (μπούσουλας) και είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη, εφόσον προέκυψαν από έρευνα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν τεθεί για να περιορίσουν τη φαντασία και την εισαγωγή οποιωνδήποτε άλλων προτάσεων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τα εργαστήρια

«Οι μέθοδοι του συμμετοχικού σχεδιασμού περιλαμβάνουν μια σειρά από συνήθη εργαστήρια, χωρίς η λίστα να περιορίζεται σε αυτά: συλλογική δημιουργία μακέτας, θεματικοί-βιωματικοί περίπατοι, θεματικές ομάδες συζήτησης, πίνακες προτεραιότητας, πίνακες διάθεσης, δημιουργική γραφή, ζωγραφική, φωτογραφία... Επιπλέον, προτείνονται και άλλοι δημιουργικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε για το δημόσιο χώρο, με διάθεση και στόχο να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις, αφού ακούσουμε τις ανάγκες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που εκφράζονται μέσα από αυτές τις διαδικασίες.

Οι κύριοι άξονες που προαναφέρθηκαν θα αποτελέσουν τη θεματική βάση για τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο στο πάρκο. Προσκαλούμε ανοιχτά όποια και όποιον επιθυμεί να συμβάλει - ατομικά ή και σαν ομάδα - με ιδέες και δράσεις, να προτείνει ή/και να διοργανώσει εργαστήρια και να βοηθήσει στη διεξαγωγή και το σχεδιασμό των δράσεων του τριημέρου.

Παιδαγωγοί, θεατρολόγοι, άνθρωποι που μπορούν να διεξάγουν εργαστήρια για παιδιά, ομάδες εργασίας και δράσης σχετικά με το πάρκο - και όχι μόνο - καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί ή και όποια-ος έχει διάθεση για συνεργασία και συμβολή στην προετοιμασία των εργαστηρίων... η συμβολή σας θα είναι πολύτιμη! Χρειαζόμαστε χέρια, μυαλά και ανθρώπους για δημιουργική συμμετοχή και παρουσία στην οργάνωση και πραγματοποίηση του τριημέρου. Από την πιο απλή βοήθεια μέχρι το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εργαστηρίου!», αναφέρουν οι διοργανωτές, συμπληρώνοντας ότι τα παιδικά εργαστήρια αποτελούν ειδική προτεραιότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News