180 χρόνια «Καποδιστριακό»: Μεγάλη εορταστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός
180 χρόνια «Καποδιστριακό»: Μεγάλη εορταστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπληρώθηκαν 180 χρόνια ήδη από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο τίμησε την επέτειο με ένα πλήθος επιστημονικών και πολιτιστικών δράσεων.

Καταληκτήρια εκδήλωση αυτού του κύκλου εκδηλώσεων θα είναι η μεγάλη εορταστική συναυλία «180 χρόνια Πανεπιστήμιο - 180 χρόνια τραγούδια», με σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης) την Τέταρτη 2 Μαΐου, ώρα 20:30.

Πρόκειται για μια μουσική αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της, μέσα από 30 εμβληματικά τραγούδια που διατρέχουν τον χρόνο. Τί «άκουσαν» τα Προπύλαια στα χρόνια αυτά;

Μέσα από κείμενα εποχής, μουσικές και τραγούδια αποτυπώνεται το ιστορικό και κοινωνικό κλίμα κάθε περιόδου, από το 1837 (όταν άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο Πανεπιστήμιο στην «οικία Κλεάνθους» στην Πλάκα) έως τις μέρες μας. Θ’ ακουστούν αγαπημένα τραγούδια των: Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Παύλου Σιδηρόπουλου και Γιάννη Αγγελάκα, που αφηγούνται συμβολικά τη μουσική ιστορία αυτής της περιόδου με επίκεντρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και της ελληνικής νεολαίας.

Τραγουδούν οι (αλφαβητικά): Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Σαββόπουλος, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Θανάσης Χουλιαράς, με συνοδεία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (διεύθυνση: Τάσος Συμεωνίδης) και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ  (διεύθυνση: Νίκος Μαλλιάρας). Συμμετέχει η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη (αφήγηση).

Η έρευνα του ιστορικού και μουσικού υλικού έγινε από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Βαγγέλη Καραμανωλάκη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/Ιστορικό Αρχείο) και Λάμπρο Λιάβα (Τμήμα Μουσικών Σπουδών). Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο  Αχιλλέας Γουάστωρ, τη σκηνική επιμέλεια υπογράφει η Σοφία Σπυράτου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Λάμπρος Λιάβας.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων ατομικά δελτία εισόδου θα διανεμηθούν δωρεάν στα μέλη του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σειρά προτεραιότητας, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://event-registration.uoa.gr.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα θα διαρκέσει από τις 18/4 (ώρα 21.00) έως τις 23/4 (ώρα 15.00, εφόσον δεν καλυφθούν οι θέσεις νωρίτερα).

Η διανομή των ατομικών δελτίων εισόδου θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από 25/4 (ώρα 10.00) έως τις 26/4 (ώρα 15.00) από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας & Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News