Ανοίγει η αυλαία για τον «Μένγκελε»

Πολιτισμός
Ανοίγει η αυλαία για τον «Μένγκελε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Θεατρικό Σταθμό για δύο παραστάσεις από το "Σχήμα 7".

Το υπαρξιακό θρίλερ του Θανάση Τριαρίδη “Μένγκελε” ανεβαίνει αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Ηράκλειο από το “Σχήμα 7”. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, στις 9:15 το βράδυ.

Ένα όνειρο για δύο πρόσωπα σε ένα βαγόνι που μετατρέπεται σε εφιάλτη. Ένα παιχνίδι μνήμης, αλήθειας και ψευδαίσθησης...

Δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι της σημερινής εποχής: ένας άντρας, διοικητικός υπάλληλος κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, και μια γυναίκα, υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας, στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο, σε μια τυπική συζήτηση γνωριμίας. Όλα ξεκινούν με μια ξαφνική διακοπή ρεύματος, οπότε οι δύο πρωταγωνιστές για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων, όπου ο καθένας από τους δύο αναλαμβάνει να υποδυθεί μια πολύ συγκεκριμένη ιστορική ή φανταστική προσωπικότητα: Ο άντρας θα παραστήσει τον Γιόζεφ Μένγκελε, το διαβόητο “Άγγελο του Θανάτου” του Άουσβιτς, και η γυναίκα την Εσθήρ, την εγγονή μιας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού. Γρήγορα όμως το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή για τους δύο εγκλωβισμένους στο κουπέ του τρένου: Μήπως στ’ αλήθεια είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν “παίζοντας” ένα τέτοιο παιχνίδι με την ηθική, με την ανθρώπινη κατάσταση, με όλη την προηγούμενη Ιστορία;

Ο “Μένγκελε” είναι ένα έργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το εργαστήρι πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μια ακραία ηθική παραβολή ή και μια μεταπολιτική δυστοπία, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα από τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο, όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό.

Στην παράσταση παίζουν οι Κωνσταντίνος Μεταξάκης και Ράνια Πλατάκη. Η σκηνοθεσία και οι φωτισμοί είναι του Κωνσταντίνου Μεταξάκη, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Άννα Παπαδάκη, φωτιστής ο Μανούσος Μαυροφοράκης, ενώ το τηλεοπτικό σποτ και το οπτικό υλικό επιμελήθηκε η Μαρία Παπαδάκη.

Η κατασκευή του σκηνικού είναι των Ανδρέα Σαντρουζή και Μανούσου Μαυροφοράκη, στις φωτογραφίες είναι ο Στέργιος Βενέρης, ενώ την επιμέλεια αφίσας-προγράμματος έχει ο Γιάννης Δημητράκης.

Η προπώληση εισιτηρίων θα γίνει από το κατάστημα “Madam Sousou” (Κυδωνίας 22 & Χάνδακος γωνία) και το βιβλιοπωλείο Ειρ. Σαματά (Έβανς 44). Σε ό,τι αφορά τις τιμές, το κανονικό εισιτήριο (προπώληση) είναι στα 10 ευρώ και το μειωμένο για φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ (προπώληση) στα 8 ευρώ. Στο ταμείο του θεάτρου, το κανονικό κοστίζει 12 ευρώ, ενώ το μειωμένο εισιτήριο για φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ είναι στα 10 ευρώ.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 17 ετών. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της “ΚΡΗΤΗ TV”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News